Sztárvilág

Salma Hayek - Jöttem, láttam, győztem!

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Salma Hayekre várva álldogálok a Cannes-i Carlton Hotel hetedik emeleti folyosóján, ahol a hatalmas lakosztályok vannak. Elegáns úr lép ki a magánliftből, kezében öltönytáskával. Ismeretlenül biccent, és mentében beköszön a nappaliba, ahonnan fölrikkan egy nagy örömsikoly, aztán kiperdül a mezítlábas pöttöm asszony, a férje nyakába repül, és egymás szavába vágva beszélik meg a mai estét. Salma Hayek, a világsztár és milliomos, és férje, Francois-Henri Pinault, aki világszám és milliárdos. Ő igazgatja Párizsból azt a globális részvénytársaságot, melynek tulajdonában állnak a leghíresebb divatmárkák, köztük a Gucci, a Louis Vuitton, a Balenciaga és a Bottega Veneta. És ma délután Párizsból csak a felesége kedvéért repült le a Riviérára, hogy felkísérje a piros szőnyeges lépcsőn egy premierre.

 

Hayek azonban úgy viselkedik, hogy sem a felhajtás, sem a vagyon nincs útban. Maga alá húzott meztelen lábbal üldögél a kanapén, nekem hosszú kávét rendel, ő eszpresszót szürcsöl, és nagyokat kacarászva váltva mesél arról, hogy legalább olyan különös módon szokott le a cigarettáról, amennyire különös módon kapta meg a főszerepet a Csizmás kandúrban.

 

– Antonio Banderas oldalán...

 

– ...akivel az egész karrierem összefonódott a kezdet kezdetétől, mert 1995-ben, amikor átköltöztem Mexikóból, neki és Robert Rodrigueznek köszönhettem az első filmemet, a Desperadót. Tudod, hány lány vett részt azon a próbafelvételen, ahol Antonio kiválasztott?! És utána zsinórban hat közös filmet csináltunk! De a forgatások között sem veszítettük el egymást. Ha létezik barátság Hollywoodban, hát a mienk az. És most itt ez a tüneményes sorozat, a Shrek, amiben mindenki évekig halálra dolgozta magát, hogy világsikert csináljon, én meg betoppantam, és most szépen elviszem a show-t! És még csak Los Angelesben sem kellett lennem hozzá, mert a stúdió megengedte, hogy ott szinkronizáljak, ahol éppen vagyok. Megértették, hogy egy pici gyerekkel és egy ilyen elfoglalt férj mellett, mint az enyém, nem ugrálhat összevissza az ember. Viszont nem kellett se fodrász, se sminkes, és minden városban van szinkronstúdió, piff-puff, megcsináltam. Életem legjobb munkája volt!

 

– Egy macskalányt játszol, akinek legalább olyan éles a körme, amilyen puha a mancsa.

 

– Mindannyiunkban benne lakik ez a cicamica, mert nincs olyan nő a világon, aki ne sebzett volna, vagy sebezhetetlen lenne. Csak az én macskalányom kicsit több maflást kapott a sorstól ahhoz, hogy ne bízzon senkiben, még a Csizmás kandúrban sem. De aztán minden jóra fordul persze, és a végén mind a ketten nagyokat dorombolunk...

 

– Amire sok okod van civilben is: lassan négy éves a gyönyörű kislányod, Valentina, boldog feleség vagy, és hamarosan világszerte forgalomba kerülnek a krémek és samponok, amelyeket te terveztél.


A "Banditák" c. film jelenete, Salma Hayek partnere Penelope Cruz

 

– Hála a nagyimnak, akit szívből imádtam, és akitől a mai napig merítem az inspirációt. Sokkal nehezebb sorsa volt, mint nekem, részben azért is, mert más korban született és élt, nem járt egyetemre, nem volt tanult asszony, mégis megvolt a magához való esze. Okos volt, mint a nap. Én voltam a mindene, a szeme fénye, az élete reménye. A krémek és a samponok róla szólnak, neki szólnak. Én sem tanultam ki az illatszerészszakmát, de annyit tudok, hogy az Aloe vera sok mindenre jó, és mikor a laborban keverték a krémeket, odaszóltam, hogy ne sajnálják ki belőle. Nem örültek, hogy belekotyogok, de rövid úton lezártam, hogy nyugodtan higgyenek nekem, mert az én tudományom a legjobb mexikói boszorkánykonyháról származik, a nagymamámtól.

 

– Négy filmben is látunk idén. Nem dolgoztad magad túl egy kicsit?

 

– Most, hogy már nem szoptatok, élveztem, hogy dolgozom! A Csizmás kandúron kívül csináltam egy francia filmet Párizsban, egy spanyol filmet Madridban, most fejezek be egy amerikai filmet Bostonban, és ha minden igaz, hamarosan kezdek forgatni Oliver Stone-nal Los Angelesben. Én leszek a gonosz maffiavezér!

 

– Úgy lelkesedsz, mintha ez valami új dolog volna, pedig vagy nagyon erős nőket játszol, vagy nagyon gonoszokat.

 

– Érdekes, hogy ez így él az emberekben, mert legjobb emlékezetem szerint csak egyszer játszottam gonoszt... igaz, akkor egy sorozatgyilkost... De gyenge virágszálat tényleg ritkán osztanak rám. Nem vagyok az a típus. Viszont ebben a spanyol filmben, amiben most játszottam, csak a sztori végén szedem össze magam, mert egyik tragédia ér a másik után...

 

Salma Hayek és Antonio Banderas a "Desperado" c. filmben

 


– Az élet viszont hál’ istennek minden rossztól megkímél.

 

– Lekopogom, irigylésre méltó életet élek. Jövök-megyek, utazom a férjemmel, világot látok, annyi időt töltök a kislányommal, amennyit akarok, és csak azt vállalom el, amihez kedvem van. Nirvána, azt kell mondanom! Tökéletes élet.

 

– És tökéletes karrier...

 

– Amilyen az élet, húsz évvel ezelőtt már azzal is boldogan beértem volna, szik, aki nem élvezi az életét, nem szereti, amit csinál, illetve amit csinál, ahhoz nem ért, vagyis rosszul csinálja. Persze ehhez jó adag szerencse is kell. Oké, az ember teste már nem olyan ruganyos, mint húszéves korában, és néha szemüveg kell, hogy elolvasson egy forgatókönyvet, de azért ez még elég messze van attól, hogyha egy kicsit komolyan vesznek a latinok között Hollywoodban. Álmodni nem mertem, hogy egy ekkora hollywoodi filmben cicapárt alkotok a másik nagy latinnal, Antonióval!

 

– Idén leszel 45. Még kimondani is sok Hollywoodban.

 

– Látod? Tehát inkább ki se mondom. De nem azért, mert szégyellem a koromat, sőt. Ugyanis azt gondolom, bármi legyen a szakmád, csak az öreg elkeseredjek. Riogattak eleget, hogy harminc után majd jól rám vágják az ajtót, csak akkor mivel magyarázod, hogy most meg már bőven elmúltam negyven, és még mindig itt vagyok? Ráadásul egyre több forgatókönyv tornyosul az éjjeliszekrényemen, szemüveg ide vagy oda. Szóval, ha engem kérdezel, nincs az a kor, amit sok kimondani Hollywoodban.

 

– Akkor a végére már csak egy kérdés maradt: csak játszani szeretted a cicát, vagy van cicád otthon is?

 

– Csak egy macskám van és tíz kutyám, köztük egy Jack Russell, aki folyton leugatja a többit, mert az a szent meggyőződése, hogy sokkal nagyobb és erősebb náluk!

Návai Anikó Cannes, 2011. június
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: Salma Hayek, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.