Sztárvilág

Scarlett Johansson - Ha magadat szereted, mást is tudsz szeretni

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Még is mitől vannak egyensúlyban?


A karján tetovált, tarka, huncut nap süt, a szemében nyugodt, arany, érett csillag. Scarlett Johansson (23) személyiségének kétlakiságát igazán csak az érti, aki évről évre kigyönyörködte magát szépen gömbölyödő formájában és mondataiban. Mióta eljátszotta (nálunk) Zsuzsit, az Amerikai rapszódia hányatott sorsú, pattanásos, dundi kamaszlányát, ünnepelt, karcsú filmsztár lett belőle, milliókat érő művésznő, reklámkirálynő és szexbomba. De a metamorfózis csalóka, mert Scarlett Johansson nem változott. Ugyanabból a biztonságos, kiegyensúlyozott szögletből figyeli a körülötte zsibongó világot, ahonnan kislánykorában. És valahányszor találkozunk, újra és újra egészséges, harapós nevetéssel állapítja meg, hogy nincs titka, csak örök értékei vannak.

 

- Azért egyvalami csak történt veled tavaly óta: menyasszony lettél. Mit vársz a házasságtól?

 

- Sem az élettől, sem a házasságtól nincsenek különösebb elvárásaim. A szüleim elváltak, tehát az ő modelljüket nem szeretném követni. Amennyire lehet, próbálok a jelenben élni, és élvezni azt, ami van. Most például odáig látok el, hogy alig várom a csöndes, nyugis hétvégét. Még csak el se tudom képzelni, mi lesz évek múlva. Kristálygömböm meg aztán végképp nincs, hogy megjósoljam, mi a boldogság titka. És ne is kérdezd, mi egy boldog kapcsolat titka. De sziklaszilárdan hiszek abban, hogy szeretni csak az tud mást, aki saját magát szereti. Ezért vagyok most boldog, mert a magánéletem is, a munkám is sínen van.

 

- A harmadik közös filmed Woody Allennel, a Vicky Cristina Barcelona, a szerelem sokarcúságát próbálja megfejteni. Mennyire segített ez a film megfogalmazni magadnak, hogy mi a szerelem? 

 

- A kapcsolatok bonyolultak, mert az emberek bonyolultak. A lány, akit játszom, azt mondja, csak a beteljesületlen szerelem romantikus. Szerintem nincs igaza. Még szerencse, hogy én nem a filmekből tanulom az életet. Persze a romantikus filmek engem is inspirálnak, de egy percre sem felejtem el, hogy a mozi csak játék. Nekem a szerelem azt jelenti, hogy jól érzem magam a bőrömben. Nem attól, hogy van valakim, hanem pont fordítva: azért tudok mást szeretni, mert harmóniában vagyok magammal. Minden eddigi kapcsolatom azon bukott meg, hogy feladtam magamból valamit. Most először érzem azt, hogy a szerelem szárnyakat ad, hogy mindenre nyitott és képes vagyok, ami érdekel, és hogy nincs előttem lehetetlen.

 

- A filmbeli Cristina is úgy érzi, hogy nincsenek előtte gátak.

 

- Ebből a szempontból hasonlítok rá és tetszik is nekem, hogy semmit nem akar kihagyni, amit az élet kínál. Kit ne csiklandozna a kalandvágy? Nem titkolom, gyakran engedek is a csábításnak, hogy belesodródjak az ismeretlenbe. Nekem már nincs szükségem önigazolásra, hogy mindig minden úgy alakuljon, ahogy én akarom. Már megtanultam, hogy az emberek és az események gyakran produkálnak váratlan fordulatokat, és rugalmasan kell kezelni az életet. Rábízom magam a sorsra és arra, hogy jó irányba visz.

 

- Pedig az eddigi teljesítményed nem azt bizonyítja, hogy sodor az élet.

 

- Iránytű nélkül persze nem megy, és ha az ember lelkében rend van, ritkán éri baleset. A szüleim válásával együtt nagyon jó, szoros családban nőttem fel, csodálatos barátok vesznek körül, tehát az alapadottságaim mindig megvoltak. A munkaetikámmal sincs sok gond, mert nyolcéves koromtól dolgozom, és még ma is úgy imádom és tisztelem, amit csinálok, meg ezt a szakmát és a szereplőit, amennyire akkor, amikor elkezdtem. Nekem a filmcsinálás máig kifürkészhetetlen varázslat. Hogy mitől vagyok ennyire józan? Talán attól, hogy szinte észrevétlenül szállt el a gyerekkorom, túl sok felelősséggel kellett megbirkóznom és nagyon hirtelen lettem felnőtt. Nem baj.

 

- Csöppet sem sajog a szíved, hogy alig voltál gyerek és már kamaszkorodban se nagyon csavaroghattál, mozizhattál, barátnőzhettél zavartalanul?

 

- Kiskorom óta munkahelyi ártalomnak tekintem, hogy mindig, mindenhol mikroszkóppal vizslatják, kivel, hol, mikor, mit csinálok, tehát nincs választásom. Élem az életemet, ahogy tudom. Nem lógok éjszakánként a klubokban, nem keresem magamnak a bajt, nem verem nagydobra a magánéletemet, kerülöm a divatos éttermeket és kihagyom a nagy felhajtással járó butikozást. Itt is, de főleg New Yorkban vannak olyan helyek, ahol el lehet bújni. Egyébként is mindig szerettem fölfedezni olyan városrészeket, ahol fel sem tételezik, hogy előfordulhatok. És időm sincs sokat hetyegni, mert szinte megállás nélkül dolgozom.

 

- De az élet nemcsak munkából áll.

 

- Igazad van, néha figyelmeztetnem is kell magam, hogy muszáj leállni és feltöltődni, különben kifogy a gőz. Színész vagyok, nem pedig mentőorvos, nem kell folyton ugrásra készen állnom. Jogom van pár hónapra eltűnni, s mivel nincs túl sok hobbim, olyankor csupa olyasmivel foglalkozom, aminek köze sincs a filmhez...

 

- Például?

 

- Például jótékonysági dolgokkal, vagy nyaralok, csinálok egy nagylemezt, és dolgozom az elnökválasztási kampányban.

 

 

Jelenetek a Vicky Cristina Barcelona c. filmből

 

- Ha az olvasók nem tudnák, Barack Obama híve vagy.

 

- Naná. Lényegében azért, mert szemben a jelenlegi elnökkel, Obama nem söpri le magáról a közvéleményt azzal, hogy értem, hogy nem értik, mégis úgy csinálom, ahogy jónak látom. Obamát igenis érdekli, hogy mit gondol róla az amerikai társadalom, nyiltan vállalja a konfrontációt, és amíg nem tiszta valami, nem zárja le a témát. Nincs okom kételkedni sem abban, amit mond, sem abban, amit csinál. Abszolút áttekinthető és tisztességes a politikája és a viselkedése, nem kis részben azért, mert nem negatív módon kampányol, hanem pozitívan.

 

- Közismert környezetvédő vagy. Így is élsz?

 

- Napelemes az itteni házam, és ha itt vagyok Los Angelesben, hibrid autóval járok. Fantasztikus  látni, hogy a kocsi nem issza a benzint, hanem termeli. Nálam a papír és a műanyag külön szemetesbe kerül. Ha csak tehetem, olyan élelmiszerboltokban vásárolok, ahol organikus zöldségeket, gyümölcsöket árulnak. Ed Nortonvitt el a Napenergia Barátai Alapítványhoz, amely minden eladott napelem bevételéből jelentős összegeket adományoz a rászoruló családoknak. Tehát mindenkinek hasznos: nekem is, a környezetnek is, és azoknak is, akik önerőből nem engedhetnék meg maguknak, hogy napelemes házban éljenek.

 

- Térjünk vissza egy kicsit a munkádra. Igaz, hogy sosem verted nagydobra, már jó ideje te vagy a kenyérkereső a családban, aki iskoláztatja a testvéreit. Sokáig anyukád volt a menedzsered is, de most felröppent a hír, hogy közösen készültök egy filmre. Mesélnél róla?

 

- A címe Briliáns, és a kedvenc színészem, Michael Caine már elvileg igent mondott az egyik főszerepre, de a partneremet még keressük. Romantikus film lesz, sok-sok izgalmas fordulattal. Nem agysebészet, hanem színtiszta szórakozás. Sejtheted, hogy alig várom!

Návai Anikó
XIV. évfolyam 10. szám

Címkék: Scarlett Johansson, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.