Sztárvilág

Tükröm, tükröm - Monica Bellucci és a boldogság

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Ha valamit sajnál, hogy vége annak a világnak, melyben Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Anna Magnani, Catherine Deneuve igazi nemzetközi sztár lehetett. Vége, mert manapság a filmeket tinédzsereknek csinálják, kevés dialógussal, sok akcióval. És ehhez mindig új és fiatal cicababák kellenek.

 

Mulatságos hallani ezt pont tőle. Hibátlan az alakja, hibátlan a bőre, hibátlan az arca. Mint egy Leonardo-festmény vagy egy Michelangelo-szobor. Tökéletes.

 

Monica Bellucci, az olasz Vénusz hátrasöpri csillogó ében haját, és gömbölyű vállára tolja a fekete Dolce-Gabbanna pántokat. Így vagy úgy, mindannyian a hiúság vásárának áldozatai vagyunk. Ki jobban, ki kevésbé, mondja távolságtartó önironikus mosollyal az ablaküvegen táncoló napsugárnak.

 

Szeptember 30-án töltötte be a harminchetet.

 

- Mekkora teher a szépség?

 

- Hatalmas. Mert az itteni filmvilágban minden szép nőt azonnal megcímkéznek, hogy úgyse tehetséges. Folyton bizonyítani kell. De megtanultam vele élni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a modellek ritkán tudnak tartósan megkapaszkodni a filmben. Egy-két szerep, aztán kifújt. Hogy nekem sikerült, talán annak köszönhetem, hogy olasz vagyok és nem amerikai, és az olasz meg a francia rendezők másképp gondolkodnak, mint a hollywoodiak. Értékelik a tartalmat is, nemcsak a csomagolást. A szépség ajándék, de elillan, mert ez a biológia törvénye. Intelligencián múlik, ki hogy tudja kezelni.

 

- Meg esetleg egy kis plasztikai beavatkozáson.

 

- Annak, aki nem tud váltani, biztos. Nem mondom, hogy könnyű szembenézni az öregedéssel, mert a ráncok meg a kilók jönnek, ha kéred, ha nem. Én se bánnám, ha örök életemben szép lennék. De realista vagyok. Momentán azt mondom, nincs annál riasztóbb, mikor egy nő nem képes tudomásul venni a korát és múmiát csinál magából, ahelyett, hogy büszke lenne a ráncaira. Most persze könnyen beszélek. Kérdezz majd meg tíz év múlva. Nem kizárt, hogy én is a hiúságom áldozata leszek.

 

Návai Anikó felvétele Monicáról

 

- A Grimm testvérekről szóló filmben volt alkalmad ezen töprengeni. Te játszod a gonosz, hiú királynőt, akinek végül szétreped az arca, a tükre.

 

- Boldog voltam, mikor Terry Gilliam felajánlotta a dupla szerepet, a fiatal, gyönyörű királynőt, meg az öreget, mert tudtam, hogy egy ilyen zseniális rendező van annyira magabiztos, hogy kellő játékteret ad nekem, és nemcsak szép kelléknek használ, hanem a fantáziámat is szabadon engedi.

 

- Talán mert Mel Gibson meggyőzte, hogy nemcsak szép vagy, tehetséges is.

 

- Ha tudnád, hogy mindenki lebeszélt, milyen hülye vagyok, ha ennyi gázsiért elvállalom a Passiót, ezt a bizonytalan produkciót, aminek még forgalmazója sincs. Én viszont lemondtam egy hollywoodi szuper filmet és igent mondtam Mária Magdolnára, mert én sose a gázsit nézem, mindig a szerepet és a rendezőt. Végül is mikor az ember leszerződik egy filmre, azt írja alá, hogy két-három-négy hónapra eladja az életét, feladja a családját, lemond egy csomó dologról, és beleteszi a szívét-lelkét a szerepbe. Ha ezek után a film mégse sikerül, a jó színész szinte belehal. Csak az menti meg, hogy olyasmit csinált, amiben abszolút hitt és bízott.

 

- Amihez nagyon sok lelki erő szükséges, stabil értékrend és belső harmónia. Ezt honnan meríted?

 

- Az élet elég nehéz és bonyolult ahhoz, hogy mindig meg tudd tartani a harmóniádat. A szüleim nagyon sokat segítettek nekem azzal, hogy szeretettel tápláltak. Egyébként ez a szépség titka. Ha szeretnek és tisztelnek, szépnek érzed magad. Nem azért, mert a vonásaid szépek, hanem azért, mert a tulajdonságaid azok. Az én életem sokkal gazdagabb, mint aminek kívülről látszik. Persze, szeretem a függetlenségemet, imádok utazgatni, jó érzés, hogy foglalkoztatnak. De ez csak egy töredéke az életemnek, ami nélkül valószínűleg tudnék élni. Ami nélkül viszont nem tudnék létezni, az a szeretet, amit a családomtól kapok.

 

Belucci a Grimm testvérek c. flmben

 

- Talán azért mondod ezt most, mert egy évet kihagytál a kislányod miatt.

 

- Deva tíz hónapos, mostanáig szoptattam. Most vagyok tőle először tartósabban távol, és szabályos elvonási tüneteim vannak. Kitört bennem az olasz ősanya...

 

- Hitted volna, hogy ennyire hiányzik?

 

- Vannak barátnőim, akiknek egy kicsit se hiányzik, hogy nincs gyerekük. Én el se tudtam volna képzelni az életemet enélkül. Így teljes egy nő. Állapotos lesz, szül, anyává válik. Ennek semmi köze a biológiához. Ez lelki szükséglet. Így kerek az életem.

 

- A férjed francia (Vincent Cassel színész - a szerk.), te olasz vagy. Deva - milyen név ez?

 

- Indián. Azt jelenti, mennyei teremtés. Mikor először hallottam ezt a nevet, azt hittem, olasz, mert olyan olaszosan hangzott.

 

- És a férjed vita nélkül elfogadta?

 

- Nézd, tíz éve élünk együtt, ez azért már tényleg egy tartós kapcsolat. Az ember egyedül születik, egyedül hal meg, és valahol az lenne a normális, hogy egyedül élje végig az életét. De ha már összeköti valakivel és ez működik, az maga a csoda. Most itt a kislányunk. A csoda csak fokozódik. És csak remélni tudom, hogy a házasságunk is megmarad.

 

- Beszéljünk egy picit földi dolgokról. Modell voltál, nem hiányzik?

 

- Néha-néha most is fotózok, főleg, mikor kijön egy filmem és fölkérnek egy címlapra. A divat világgal ma is jó és élő a kapcsolatom, mert ebből nem szakad ki az ember, ha rokon szakmában dolgozik. Szerettem csinálni. Fiatal voltam, gondtalan, röpültem, ha hívtak. Most mások a prioritásaim, nehezebben mozdulok ki otthonról.

 

- Párizsból? Rómából? Netán Hollywoodból?

 

- Szögezzük le rögtön, nem vagyok hollywoodi színésznő és nincsenek is ilyen aspirációim. Európai színész vagyok, és ez pont jól van így. Akkor jövök Hollywoodba, ha itt van dolgom. Amúgy Róma, Párizs és London között pendlizek, és ha csak lehet, francia és olasz filmekben játszom. És Londonban lakom.

 

- Gyönyörű ez a ruha. Szeretsz vásárolni?

 

- Utálok! Unalmas! És... a divattervező barátaim elkényeztetnek. Küldik, küldik a szép holmikat, én meg válogatok. Ráadásul ingyen.

 

És feláll, megpördül, mint a kifutón, hogy a fotós kamerája kigyönyörködhesse magát. Mosolya éteri, csábító, hozzáférhetetlen. Mint a legszebb nőknek a világon. Kívül. És belül.

 

Hollywood, 2005. augusztus

Návai Anikó
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: Monica Belucci, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.