Tesztek

Az ön gyermeke korának megfelelően fejlődik?

Kérdés, hogy a szülők és más, a gyermekkel foglalkozó felnőttek valóban jól meg tudják-e ítélni, megfelelően fejlődik-e a gyermek. következő teszt olyan sarokadatokra kérdez rá a születéstől kezdve az óvodás korig, amelyeket adott életkorban teljesítenie kell a gyermeknek. Ikszelje be az ön gyermeke életkorára, valamint a korábbi időszakra vonatkozó kérdésekre a megfelelő választ.

 

Értékelés

 

A fentiekben felsorolt kritériumok fontos, főképp testi és szociális képességekre vonatkoznak, amelyekkel a meghatározott korú gyermeknek rendelkeznie kell – ez érvényes a korábbi életkorokra vonatkozó adatokra is. Ha maradtak olyan pontok, amelyeket nem tudott beikszelni, mert a gyermek esetleg nem sajátította el a kérdéses képességet, készséget, keresse meg az okokat. Azok a gyerekek, akik sokat másznak, rajzolnak, csoportban játszanak vagy naponta zenét és mesét hallgatnak, általában gyorsabban fejlődnek. Érdemes a „hiányzó” képességet célzottan fejleszteni, például:
• Mozgás: Mozgással járó játékokkal, lehetőleg a szabadban szaladgálni, játszótérre járni, erdőben szaladgálni, mászókára mászni, egyensúlyozni, tornázni.
• Kézmotorika: Festés, rajzolás, barkácsolás.
• Beszéd: Olvassunk neki, énekeljünk vele, versikék, beszélgetések, magyarázatok („gyereknyelven”), csökkentsük a tv-nézés idejét.
• Szociális képességek: Törődjünk, foglalkozzunk vele többet, ne kiabáljunk vele és ne csapjunk a kezére/fenekére, vigyük gyerekek közé, legyünk következetesek, állítsunk fel szilárd szabályokat.
Ha a kérdéses képességekben néhány heti gyakorlás, „fejlesztés” után sem mutatkozik javulás, érdemes a gyermekorvoshoz fordulni tanácsért, aki szükség szerint logopédust vagy fizikoterapeutát fog ajánlani. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a gyerek fizikai paramétereivel (testsúly, testméret) nem stimmel valami, vagy egyéb feltűnő eltérés mutatkozik. Ettől függetlenül minden gyereket rendszeresen meg kell mutatni az orvosnak vagy a védőnőnek! Nem mindig a középértékek az iránymutatóak: teljesen normális lehet, ha egy alacsony növésű pár gyermeke 6 évesen még csak 95 cm magas, míg a magas szülők azonos korú csemetéje már 140 cm-es. Albert Einstein csak 3 évesen kezdett beszélni, és iskolai teljesítménye is gyenge volt, képtelen volt koncentrálni. A látszólagos zavar vagy rendellenesség olykor tehát „többletet” vagy egyszerűen csak „másságot” jelez. Az intelligens, vitális, élénk, sokat mozgó, kreatív gyerekeket gyakran problémásnak tartják a felnőttek, mert az alkalmazkodás, a sokáig egy helyben ülés, illetve kíváncsiságuk korlátozása nehezükre esik. A médiumok, mint a tv, a számítógép, a digitális játékok, napi használat esetén késleltethetik a fejlődést, ugyanis lekötik a gyerek figyelmét, intellektusát és emocionalitását, amelyekre a való élet különböző területein szükség lenne. Sokszor a hallászavarokat sem ismerik fel időben a gyerekeknél. Figyelmeztető jel lehet a beszédzavar, a gügyögés megszűnése a 6 és 8 hónapos kor között. A hallászavar haladéktalanul orvosi beavatkozást igényel, hogy a gyermek nyelvileg és szociálisan megfelelően tudjon fejlődni. Ha a gyerekek gyakran fáradtak, sírósak, kedvetlenek, annak oka többnyire a táplálkozásban vagy a kellő mennyiségű mozgás hiányában keresendő. Noha a gyerekeknek növekedésükhöz sok tápanyagra van szükségük, étrendjük lehetőleg minél több zöldséget (nyerset is), kevés zsírt, valamint túlságosan feldolgozott alapanyagot tartalmazzon. A teljes őrlésű gabonából, hüvelyesekből, natúr joghurtból és halból álló étrend bővelkedik kalóriákban, mégis egészséges. Fontos: Bizonyos élelmiszerekkel szembeni erős averzió mögött állhat allergia (pl. tojás, tejtermékek, mogyoró, hal) vagy élelmiszer-intolerancia (glutén, hisztamin, laktóz). Ha a gyanús ételeket négy hétig töröljük a gyermek étrendjéből, könnyen megállapíthatjuk, erről van-e szó.

1 hónapos kor3 hónapos kor

6 hónapos kor
9 hónapos kor


12 hónapos kor
15 hónapos kor18 hónapos kor
2 éves kor

3 éves kor
4 éves kor

5 éves kor


6 éves kor


Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.