Új a terápiában

A B-vitamin rákot okoz?

Főként a dohányzó férfiak vannak veszélyben

  A közelmúltban végzett kutatások rámutattak, hogy egyes B-vitaminok (főként a B6 és a B12) férfiakban (főként dohányzó férfiakban) növelte a tüdőrák kialakulásának kockázatát.


   

  A B-vitaminok sok multivitamin-készítmény alkotóelemei, de önálló formában is kaphatók, továbbá számos energiaital, testépítőknek szánt turmix alkotóelemei. Metabolizmusban játszott szerepüket jól ismerjük, kulcsfontosságúak pl. a DNS-szintézisben és a rák megelőzésében is. A B-vitaminok jó hírét 2015-ben megerősítette a New England Journal of Medicine c. folyóirat cikke, amely arról számolt be, hogy a nikotin-amid (a B3-vitamin, másik nevén niacin-amid) a nem festékes bőrrákot okozó rosszindulatú sejtek osztódását gátolja.

   

  A B-vitamin rákellenes hatását ekkor már hivatalosan is elismerte a tudomány. Sajnos egyelőre csak egy ilyen irányú tudományos kísérlet zajlott, ugyanakkor a legfrissebb tudományos publikációk már arra figyelmeztetnek, hogy a B-vitaminok túladagolása ennek az ellenkezőjét eredményezheti: elősegítheti bizonyos rákos folyamat kialakulását, illetve felgyorsíthatja a folyamatot!

   

  Dr. Theodor Brasky, az Ohiói Egyetem munkatársa a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet és a Taipei Egyetem munkatársaival együttműködve folytatott kutatást, amelynek eredményeit a Journal of Clinical Oncology c. folyóiratban 2017-ben publikálta. A kutatás rendkívüli felzúdulást okozott a táplálékkiegészítőket propagálók körében, mert kimutatta, hogy összefüggés van a B6- és B12-vitaminok szedése és a férfiakban kialakuló tüdőrák között.

   

  Mindkét vitaminfajta külön-külön 30-40%-kal képes növelni a rák kialakulásának kockázatát. A kutatók 77 000 résztvevő adatait elemezték, akik a VITamins And Lifestyle (VITAL) elnevezésű kutatásban vettek részt. Utóbbi kutatás eredeti célja az volt, hogy kimutassa, a vitaminok szedésével csökkenthető a rák kockázata.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.