Új a terápiában

A belső mosoly ereje


 

Az Alkalmazott Biokibernetikai és Feedback Kutatóintézet műszaki vezetője elismerte, hogy bizonyos gyakorlatok képesek az ember bőrének elektromos ellenállását 60-ról 6080 ohmra növelni, majd ismét visszatéríteni a kiinduló helyzetbe, s mindezt egy szimpatikotóniás reflex kiváltásával. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált személy a nervus vagusról át tud kapcsolni a nervus sympathicusra, méghozzá nem is akárhogy, hanem végletes mértékben, amit egy edzetlen szervezet nem bírna ki.

 

Az a bizonyos vizsgálati alany nemmás,mint a nemzetközi hírű mester, Mantak Chia. A mester 63 éve Thaiföldön született, keresztény családban, de hindu és buddhista környezetben nevelkedett. Hongkongi egyetemi tanulmányai során közelebbről megismerkedett a taoizmussal. Több híres mestertől tanult, végül ő maga is nemzetközi hírűvé vált, számos könyve jelent meg nálunk is. Több mint két évtizede az egész világon oktatja a taojógát. A mester keresi a kapcsolatot a nyugati tudománnyal is, hogy bizonyítsa energetikai gyakorlatainak hatékonyságát.

 

1996-ban Los Angelesben EEG-méréseket végeztek rajta, amelyek csodálatos eredményt hoztak: bizonyos gyakorlatok hatására agya nem csak az éber állapotra jellemző béta-hullámokat, hanem a meditációban, valamint a mélyalvás fázisában mérhető alfa- és théta-hullámokat produkált, miközben élénk eszmecserét folytatott a labor munkatársaival.

 

Legalább ilyen megdöbbentő eredményeket tapasztaltak bécsi kutatók, amikor 1997- ben bőrének elektromos ellenállását mérték. A mérési eredmények különlegességét jelzi a következő összehasonlítás: egy élsportolónak hat hónapos rendszeres gyakorlásra van szüksége, hogy egy biofeedback- készülék segítségével bőrének ellenállását 10-15 percen belül 200-ról 300 ohm értékre növelje vagy hasonló mértékben csökkentse. Ez megfelel egy izgalomtól nyirkos tenyér és egy csontszáraz bőrfelület közötti elektromos különbségnek. Gerhard Eggetsberger szerint a 6000 ohmos ellenállás leírhatatlan apátiának felel meg, ugyanakkor a 60 ohm olyan izgalmi állapotot jelent, amitől egyenes út vezet a szívinfarktushoz.

 

 

Mantak Chia taojóga-mester (elektródákkal a fején) a bécsi Biokibernetikai Kutatóintézet laboratóriumában bámulatos eredményeket produkált, amelyeket műszerekkel sikerült kimutatni. A kutatást vezető Gerhard Eggetsberger (mellette) szerint ezt egy gyakorlatlan szervezet nem bírná elviselni

 

Hogy a taojóga gyakorlataival hogyan lehet ilyen szenzációs értékeket elérni, azt a mester így magyarázza: Olyan rendszerről van szó, amely segít energiát felvenni és raktározni, hogy ezáltal megőrizzük egészségünket. A gyakorlatoknak kilenc fokozata, szintje van, amelyek közül a legmagasabb szint elvezet a megvilágosodáshoz. De már az első kettő segít olyan kérdések megválaszolásában, amelyek a legtöbb embernek gondot jelentenek.

 

"A szexuális energia szent" - állítja a mester. Ellenzi bizonyos spirituális és vallási irányzatok testellenes tanításait. "Amikor szexuálisan izgatottak vagyunk, testünk az isteni energiával kerül kapcsolatba. A legtöbben azonban nem tudják, hogyan kell ezekkel az energiákkal úgy bánni, hogy spirituálisan gazdagabbá, testileg pedig egészségesebbé váljanak általa. Ez különösen igaz a szüzességben élő emberekre."

 

Az átlagember két lehetőséget ismer, egyik sem nevezhető optimálisnak: "Sok vallási rendszer mélységes félreértése, hogy a szexualitást negatívnak, bűnösnek, tisztátalannak tartja és igyekszik elnyomni. A szexuális energia azonban teljes életerőnknek mintegy 1/4-ét teszi ki. Aki ezt elnyomja, az elveszti életörömét is, és nem kap elegendő mennyiséget az univerzális életerőből. A másik véglet a gyógyító tao szempontjából, hogy kapcsolatba lépve a szexuális energiával, felerősítjük azt szervezetünkben, majd az aktus csúcspontján ki is bocsátjuk magunkból, tehát elpazaroljuk."

 

A szexuális energia átalakítása

A kiutat az évszázadok óta alkalmazott taojóga jelenti. Az indiai tantra tradíciókkal ellentétben, amelyek az orgazmust ugyan késleltetik, de megengedik, a taoista módszer az orgazmust, legalábbis a férfiaknál az ejakulációt igyekszik teljes mértékben elkerülni. "A taoista szerelem lényege, hogy a szexuális energiát akadálytalanul engedje áramolni a szervezetben, de ne pazaroljuk el, hanem alakítsuk át életenergiává. Az erősen hevített víz gőzzé alakul, és ha helyesen alkalmazzuk, erőművek turbináit hajthatjuk meg vele. A Healing Tao gyakorlatainak célja ez a transzformáció."

 

Aki attól tart, hogy mindez a szexuális élvezet rovására megy, megnyugodhat: "Élvezzük a szexet - mondja Mantak Chia -, de tanuljuk meg a szex segítségével energiánkat megtízszerezni, megszázszorozni, vagy akár ezerszeresére növelni." Ehhez önfegyelem szükséges, de mindez mégsem lemondás. Sőt, ellenkezőleg: aki képes megvalósítani a gyakorlatban a Healing Tao tanítását, az egyetlen szerelmi együttlét során többszörös orgazmust élhet át ejakuláció nélkül. Az élvezet megsokszorozódik, anélkül, hogy kimerülnénk.

 

 

Mantak Chia bőrének elektromos ellenállását néhány másodpercen belül
olyan végletes mértékben képes változtatni, ami egyébként csak a szívinfarktus vagy mély a apátia állapotaira jellemző

 

A Healing Tao homlokterében ezen kívül az érzelmi energiák állnak. "Manapság az emberek általában egymásra dobálják az érzelmeiket, mint a szemetet" - magyarázza a mester. "Ezzel azonban komoly károkat okozunk magunknak és szeretteinknek."

 

Mantak Chia szerint egyfelől nem szabad elnyomni, visszafojtani érzelmeinket, másfelől azonban igyekezzünk bent tartani az emocionális energiákat, és ott mozgassuk azokat. Ha ez sikerül, nem "energetikai szemétként" terheli majd testünket, hanem visszaalakíthatjuk semleges, bármely célra hasznosítható életenergiává. Mindez elengedhetetlen feltétele a taojóga megvalósításának. Az első két lépés érdekében az energiának útvonalra és helyre van szüksége, ahol össze tud gyűlni és raktározható. "Agyunk ugyan hatalmas energiák előállítására és kanalizálására képes, de nem tudja raktározni ezeket az erőket. Ezt a tényt tetten érhetjük azoknál a hagyományos rendszereknél, amelyek énekléssel, kántálással dolgoznak. Akik mantrákat énekelnek, azoknál a kántálás során gyorsan emelkedik az energiaszint, de amint abbahagyják, ugyanilyen sebességgel el is illan az értékes energia. Az életenergia csak a szervekben és csontokban, különösképpen a gerincoszlopban tárolható. A Healing Tao technikáival egy kezdő is képes kb. egy hónapig megőrizni azt az energiát, amit egy szemináriumon begyűjt."

 

Az energetikai rendszer tudatos átállítása

A taojóga gyakorlója a kozmikus tudatállapot elérését a mikrokozmosz szintjén kezdi. Megtanulja, hogyan képes energetikai raktárait oly mértékben megnövelni, hogy a makrokozmosz információit képes legyen elraktározni. Mantak Chia mester szerint nagyon fontos a fejlődés lassú, egyenletes tempója: A kundalini energia, amellyel dolgozunk, nagyon forró energiaforma. Ha valaki felkészületlenül aktiválja magában ezt az erőt, annál szellemi károkat idézhet elő. Éppen ezért kis lépésenként haladunk. Nem célunk, hogy folyamatosan fokozzuk energiaszintünket, csak annyit gyűjtünk össze belőle, amit képesek vagyunk elraktározni. E célt hat gyakorlattípus szolgálja:

 

• Energiakeringés: A gyakorlat célja a (szexuális, emocionális és szervi) energiák keringetése, hogy azok lehetőleg sehol ne akadjanak el, folyamatosan tudjanak áramolni. Ezt imaginációval, koncentrációval tudjuk gyakorolni. A gyakorlat lényegében megegyezik a "Kis Tan-Tien Csikung" módszerével.

 

• A hat gyógyító hang: Öt hang a szerveket méregteleníti és harmonikus rezgéseket hoz létre, amelyek fontosak a táplálék felvételéhez, feldolgozásához és kiválasztásához. A hatodik hang a testüregek (három melegítő) működését harmonizálja.

 

 

Mantak Chia a szervezetben zajló energetikai körforgástmagyarázza.Az ábrán a szervekhez tartozó elemek, ill. az azokkal társított állatok láthatók

 

• A "belső mosoly" segítségével szervekre, testrészekre "mosolygunk rá", aminek hatására ezek pozitív energiákkal telítődnek, transzformálódnak a negatív energiák, biztosítható a jin és jang harmóniája.

 

• Speciális légzési technikákkal életenergiáinkat tudatosan irányíthatjuk, feloldhatjuk az áramlás útjában álló blokádokat.

 

• A "Vas-ing Csi-kung" speciális gyakorlatsor, amely lehetővé teszi, hogy az energiát eljuttassuk egészen a csontvelőig. (A gyakorlat neve arra utal, hogy a gyakorlatok hatására olyan szilárddá válik testünk védelme, mintha vasból készült inget viselnénk.)

 

• A taj-csi nem csak az energiák felépítésében és irányításában fontos, hanem az energiaszintet meridiánokban kiegyensúlyozni.

 

Chia mester a másodperc töredéke alatt képes szélsőséges jin és jang állapotok között váltani, ezt egzakt biofizikai mérések igazolják. E képesség megszerzése a Healing Tao szellemében nem öncélú, és nem is pusztán magasabb tudatállapotok eléréséhez szükséges tréning. A gyakorlatok egy bizonyos „valláspolitikai program” részét is képezik, amennyiben mindenkinek biztosítják a függetlenséget guruktól, papoktól, segítenek megtalálni a szabadságot, az önállóságot, méghozzá nem egy elképzelt mennyországban, hanem itt és most a való életben.

 

Ebben a hozzáállásban minden élőlény iránt mélységes szeretet nyilvánul meg. Éppen ezért a mester csak mosolyogni tud az olyan ezoterikus tanításokon, amelyek a földi életet árnyékvilágnak, szükséges rossznak tekintik: "Sajnos éppen elég olyan tanítás létezik, amelyik a földi életet a »valódi «mennyei élet fáradságos előkészítésének tekinti. Azok a tanítások, amelyek célja egy másik dimenzióban való létezés elérése, valójában semmibe veszik a földi létet és a testet. Egyes szélsőségesek pedig csak arra várnak, hogy az ufók magukkal vigyék őket. A Healing Tao ezzel szemben azt állítja, hogy a világ és benne az élet szép; feladatunk, hogymegtartsuk, őrizzük épségét."

 

Függetlenség a guruktól

Hogy a taoista praktikák függetlenséget biztosítanak, az nem csak Mantak Chia liberális beállítottságán múlik, hanem a rendszer lényegéből fakad. "A legtöbben azért függenek valakitől vagy valamitől, mert nem tanulnak meg gazdálkodni saját energiáikkal. Ezért azokat vagy elnyomják, visszafojtják, vagy elpazarolják, ezért különféle tanítók, vallások hálójába kerülnek és nem tudnak abból kiszabadulni. Helyzetük az állatkerti tigrisére hasonlít, amelyik a fogságban elfelejtette, hogyan kell zsákmányra vadászni, és ha szabadon engednék, éhen pusztulna."

 

A Healing Tao elsődleges célja, hogy az agyban annyi energiát gyűjtsön össze, hogy ott valóban tudás és bölcsesség lakozzék. Ennek a bölbölcsességnek semmi köze az elolvasott könyvek számához, sokkal inkább a természethez és az univerzumhoz való kötődéshez. Ennek köszönhetően kapcsolatot teremthetünk a valódi és teljes igazsággal. Aki eljut erre a szintre, pontosan meg tudja különböztetni a hamisat az igaztól, ahogy az állat is ösztönösen tudja, mit ehet meg és mit nem. Aki eléri e szintet, nyíltan foglalkozhat bármely más spirituális tanítással. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy hamis tanításoknak esik áldozatul, nem vezethetik félre.

 

A "belső mosoly" gyakorlása

Üljünk le egyenes gerinccel egy székre, hunyjuk be szemünket. Lélegezzünk nyugodtan, a levegőt szívjuk be az alhasba. Összpontosítsunk a légzés ritmusára, figyeljük meg, hogyan válik nyugodtabbá, egyre lassúbbá. Érezzük, hogyan emelkedik és süllyed hasfalunk, és azt, hogy lassanként felmelegszik ez a terület. "Mosolyogjunk bele" a köldökünkbe és az alatta elhelyezkedő területbe.

 

Ezután irányítsuk figyelmünket kilégzés közben a húgyhólyagra, vizualizáljuk ezen a helyen a kék színt, vagy képzeljünk el élénken csillogó vizet. Időzzünk el így kb. 3-4 ki- és belégzésig a hólyagnál.

 

Ezután a kilégzések közben összpontosítsunk testünk jobb oldalára, a máj területére. Mosolyogjunk rá a májunkra, közben képzeljük el a zöld színt, vagy gondoljunk erdőre, hajlékony fákra. Képzeljük el, hogy belégzéskor ezt a csodálatos zöld színt beszívjuk és a májhoz juttatjuk. Tegyük ezt 3-4 belégzés erejéig.

 

Most irányítsuk figyelmünket a szívre. Érezzük a szeretet tüzét szívünkben, vizualizáljunk élénk piros színt. Időzzünk el szívünknél 3-4 belégzés erejéig. Közben "érezzük" a vörös színt. Lélegezzünk és küldjünk benső mosolyt szívünknek.

 

 

Gerhard Eggetsberger egy kísérleti alannyal az intézet
laboratóriumi műszerei előtt

 

Most a gyomorra és az egymás közelében elhelyezkedő hasnyálmirigyre és lépre irányítjuk figyelmünket. E területen a sugárzó napfény sárgaságát képzeljük magunk elé. Érezzük simogató melegét, képzeljünk el finom, puha földet, amelyet a nap sárga sugarai felmelegítenek. Lélegezzük be a sárga színt és küldjük azt a gyomorhoz, léphez és hasnyálmirigyhez, közben küldjünk mosolyt is e szerveinknek. A gyakorlat e területen is 3-4 belégzés erejéig tartson.

 

Fordítsuk ezután figyelmünket a tüdőnkre. A tüdők a fém elemmel állnak kapcsolatban: lélegezzünk ezüstös-fehéren csillogó fémes fényt a tüdőnkbe, képzeljük el, hogy onnan eljut testünk minden sejtjébe. A belélegzéskor küldjünk mosolyt a tüdőnkbe. Érezzük, hogy tüdőnk kitágul, kitisztul és a hűvösség felfrissíti.

 

Kilégzéskor figyelmünket összpontosítsuk a vesékre. Mosolyogjunk rá veséinkre. Képzeljünk el tiszta, fénylő vizet, és képzeljük el, hogy ez a kristálytiszta víz lágyan átöblíti mindkét vesét.

 

Ismételjük meg ezt a gyakorlatot néhányszor a fenti sorrendben: húgyhólyag, máj, szív, gyomor, tüdő, vese. Végezetül koncentráljunk ismét a köldökünkre. Kezünket helyezzük a köldökre és irányítsuk a belégzéskor beszívott levegőt a köldökhöz: az energetikai körforgást tápláló energiát ezzel a gyakorlattal elraktározhatjuk.

 

Ez a gyakorlat egyszerűnek tűnik, de komoly hatása van. A mély légzés hatására egész szervezetünk ellazul, megnyugszik. A mosoly megnyitja szerveinket, ellazítja azokat, így a belső feszültség is feloldódik. Ezáltal a szervezet képessé válik arra, hogy energiát vegyen fel környezetéből. A gyakorlat sorrendje megfelel a kínai ezoterikus gyógyászat ún. tápláló energetikai körforgásának, segítségével jelentős mértékben harmonizálható a szervek működése, feltöltődik minden sejtünk. Ha sejtjeink energiával telítődnek, az energiatöbbletet agyunkba továbbítják. Ennek hatására az agyműködés harmonikusabbá válik, kiegyensúlyozódik a két félteke aktivitása. Ennek szintén pozitív hatása van az egész szervezetre, a teljes idegrendszerre, a perifériás pályák működésére.

- vörös -
XI. évfolyam 3. szám

Címkék: biokibernetika, energetika

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.