Új a terápiában

A fitoterápia hazai prófétája

Újra megjelent a halimbai füveskönyv

Február 5-én, Halimbán – a helybéliek nagy örömére – sajtótájékoztató keretében mutatták be a most megjelent Halimbai füveskönyvet. 


A könyv „ősét”, a mostani kiadvány alapanyagát dr. Szalai Miklós esperes, a közismert halimbai „füvespap” munkáját már 1973-ban kinyomtatták 20 ezer példányban, de aztán egy botor gondolat miatt mégis bezúzták. Hogy miért? Talán azért, mert a természetgyógyászat, a fűben, fában orvosság valósága még nem volt annyira elfogadott és támogatott, mint napjainkban. Nem kis ellenállást keltett az is, hogy a gyógyteák, a teakeverékek közreadója éppenséggel egy katolikus pap volt. A pirulák bűvöletében élők kuruzslónak nevezték még az írott sajtóban is, pedig lehetett volna Szalai esperes úr a mi Maria Trebenünk!

Az önzetlen embert életében nem tudták úgy megbecsülni, ahogyan megillette volna. Ez nagyon fájt neki, de tette a dolgát 88 éves korában bekövetkező haláláig. Most, elhunyta után 20 évvel, Takács Ferenc botanikus, kertészeti szakközépiskolai tanár, lelkes fitoterapeuta jóvoltából jelenhetett meg ismét a könyv 5000 példányban. Az értékes kiadvány több mint 300 hazánkban termő gyógynövényt mutat be, és kitér néhány közismert, beszerezhető, de más éghajlat alatt honos növényre is, mint pl. áloé, babér, gyömbér, szegfűszeg, eukaliptusz stb. Nem csak szakembereknek szól, hanem gyönyörűen illusztrált színes fotók segítségével, praktikus tanácsokkal szolgál a gyűjtőknek és a teakeverékek felhasználóinak. 

A füvespap nagyon jól látta gyógyteái helyét az orvoslásban, hiszen ezt írta kiadványa előszavában: „Könyvünk nem teszi fölöslegessé az orvost, ennek alapján nem állítható fel diagnózis. Ez az orvos feladata!” Írja továbbá soha el nem avuló figyelmeztetéseit: „Az egészség megőrzésének egyik titka a rendszeres testedzés, a torna, a sok fizikai munka. (…) A kizárólagos szellemi munka megbosszulja magát, az ilyen ember legalábbis elhízik, az idegeivel bajlódik. (…) Az egészség fenntartásának eszköze továbbá a mértékletesség az élvezetekben.”

A teakóstolóval „ízesített” könyvbemutatón Tóbel János polgármester megnyitó­beszéde után Takács Ferenc botanikus elmondta, hogy az esperes úr bizonyára azért is szeretett Halimbán lakni, mert a környék igen gazdag gyógynövénylelőhely. Ezt ő is megtapasztalta, hiszen több ízben bejárta a környéket, ahol egy-másfél óra alatt 150-180-féle gyógynövényt tudott beazonosítani. A növények gyógyító erejében bízó botanikus Szalai esperest a „fitoterápia korai prófétájá”-nak” nevezte, aki számtalan embernek segített a gyógyulásban itthon és határainkon túl. 

Dr. Tolnai Pál, Halimba egykori háziorvosa, aki munkájában sikerrel alkalmazza a Szalai-féle teakeverékeket, felszólalásában méltatta a hajdani „kolléga” munkásságát, konkrét esetekkel alátámasztva a füves pap gyógyításban elért sikereit. A több látványos gyógyulásról szóló beszámoló mellett részleteket olvasott azokból a köszönőlevelekből, melyeket a súlyos betegségükből felépült emberek küldtek az esperesnek.

M. Mester Katalin
XVI. évfolyam 3. szám

Címkék: Dr. Szalai Miklós, fitoterápia, Halimbai füveskönyv

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.