Új a terápiában

A hideg gyógyító hatása

Krioterápia

  A sokkszerűen adagolt, rendkí­vüli hideg áthangolja szervezetünket, enyhíti a reumás tünete­ket, erősíti, aktiválja immunrendszerünket. A hőmérséklet a kezelőkamrában félelmetes: -110, illetve -150 °C. A kezelés időtartama fél perctől három percig tart, eközben folyékony nitrogén gondoskodik az állandó hőmérsékletről. A páciens enyhe, nem kellemetlen, égő érzést érez a bőrén.


    Egyre több ember veti alá magát hidegterápiának gyógyászati célból. A kezelés főképp reuma, illetve bőrbetegségek kezelésére alkalmas, de jó az immunrendszer erősítésére is

   

  A nagyobb méretű hűtőkamrákban is, ahol a páciens tetőtől talpig hidegben tartózkodik, megvan az állandó kontaktus közte és a terapeuta között, egy nagy, fűtött ablaküvegen és mikrofonon, illetve hangszórón keresztül. Az ilyen kamrákban kezelés közben általában körbejár a kezelt személy.

   

  A hidegsokk-terápia főképp a gyulladásos ízületi betegségek kezelésében hatásos: javul az ízületek mozgathatósága és megszűnnek a fájdalmak. De a fibromialgia (más néven lágyrészreuma), a rándulások, zúzódások és az immunrendszer gyengesége is a javallatok között szerepel, a kezelés azonban a test által előállított boldogsághormonok (szerotonin, hisztamin és endorfinok) termelődését is serkenti. A vérben emelkedik az oxigén szintje, ami kedvezően befolyásolja az egész szervezetben a sejtlégzést.

   

  Nem csoda tehát, ha a stressz által gyötört emberek is lelkesednek a krioterápiáért. Különösen akkor, amikor tapasztalják, hogy "mellékhatásként" szervezetük a hűléses megbetegedésekkel szemben is ellenállóvá válik.

   

  Kép 1:A hidegterápia kisebb szobaméretű kamrában, vagy kisebb, ún. hidegszauna- kamrákban történik   Kép 2:Gyapjúkesztyű, sapka vagy homlokpánt, szájvédő, vastag zokni és cipő védi a végtagokat és a fejet a fagyástól

   

  A hűtés általános hatása régóta ismert. Zúzódások, nyáktömlőgyulladás, szalagrándulás, ízületi ficam eseteiben a hideg borogatás, a jeges pakolás régóta bevált kezelés. Azonban a helyi hűtéssel (jégpakolás) ellentétben az egész testi hűtés idegi, reflexes úton fejti ki hatását. Ez azt jelenti, hogy a testben egy sor biokémiai és hormonális folyamat változik meg. Ennek hatására jelentősen csökken, illetve akár teljesen meg is szűnik a fájdalomérzet, főképp a reumás ízületi gyulladások esetén. Ez a hatás igen gyorsan kialakul, a fájdalom kb. félperces hűtőkamrai tartózkodás után érezhetően csökken, a legtöbb páciens már fájdalommentesen jön ki a kamrából. Ezenkívül az erre a betegségre jellemző ízületi merevség is jelentősen enyhül.

   

   

  Jeges levegő - vitalitásfokozó hatás

  A hűtőkamrában száraz a levegő, ezért a páciens a rendkívüli hideget sem érzi kellemetlennek. Az ötlet Japánból származik. Már az 1970-es években dr. Toshima Yamauchi olyan betegekkel foglalkozott, akik ízületi gyulladásban szenvedtek és nem reagáltak a gyógyszeres kezelésre. Krioterápiával sikerült enyhíteni panaszaikat. Eleinte jeges vízzel kísérletezett, majd folyékony nitrogénnel, amelyet naponta többször ismételt mozgásterápiával kombinált. Pácienseinek ízületeiben nagymértékben enyhült a gyulladás, ízületeik merevsége jelentősen oldódott.

   

  Yamauchi 1978-ban nagy hatású beszédet tartott egy reumatológuskongresszuson. Ekkor ismertette a szakmai közönséggel az egész testi krioterápiával elért kiváló eredményeit. Azonban jó időbe telt, mire módszerét az európai orvosok is elfogadták. Sok reumás betegnek hosszú idő után ez jelentette a valódi enyhülést. A krioterápia után folytatott megfelelő mozgásterápia elengedhetetlen feltétele a hosszú távú javulásnak.

   

  A neurodermatitiszben szenvedők kínzó viszketését is enyhíti a terápiás hideg

   

  A Bad Nauheim-i Kerckhoff Klinikán dolgozó prof. dr. Uwe Lange és munkatársai is jelentős eredményeket könyvelhettek el a krioterápiával. A pácienseket naponta kétszer részesítik hidegkezelésben. Ennek hatására egyre tovább tart a terápia fájdalomcsillapító hatása, ami akár 12 óráig folyamatosan fennáll. Ez garantálja a régóta nélkülözött, zavartalan éjszakai pihenést, alvást. Röviddel a kezelés után melegérzet jelentkezik.

   

  A reumatoid artritiszben szenvedőknél csökken a T-sejtek száma, és ez a hatás 3 órán át fennáll, ugyanakkor emelkedik a T-szupresszor sejtek száma, ami kedvezően hat a gyulladásos folyamatra. A kezelés nem fejt ki stresszhatást a páciens szervezetére. Az adrenalin és a kortizol - tehát a tipikus stresszhormonok - szintje a kezelés közben és után nem emelkedik.

   

  A kezeléssorozat után a legtöbb páciens tünetei javulnak, mind a spontán, mind pedig a mozgásra jelentkező fájdalom enyhül. Igazolható a légzésfunkció javulása is, javul a tüdőkapacitás, enyhül a hörgők görcse, de még a bőr is profitál a kezelésből. A felhám feszessége enyhül, csillapodnak a pikkelysömör és a neurodermatitisz tünetei.

   

   

  A hideg jól tolerálható

  A kezelés általában jól tolerálható, eddig nem ismert semmilyen mellékhatás. Ellenjavallatot jelent a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri megbetegedések és az előrehaladott cukorbetegség.

   

  A páciensnek figyelnie kell a kezelés közben a megfelelő légzésre. Ugyanis a beszívott szélsőségesen hideg levegő a tüdőben a háromszorosára tágul, ami kitágíthatja a légzőhólyagocskákat. Hogy a vérbe ne kerülhessen túl sok oxigén, a hűtőkamrában nem szabad mélyen lélegezni, csak felszínesen.

   

  Az ún. hidegszaunában a páciens feje szabadon marad

   

  Rendkívül érdekesek a páciensek beszámolói a kezelések után. Sokkal felszabadultabbak, és olyan erősnek érzik magukat, hogy fákat tudnának kitépni. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a krioterápia nemcsak betegek kezelésére alkalmas.

   

  A menedzserek és a sportolók is felfedezték a hidegkezelés előnyeit, a vitalizáló hatást, amely egyaránt előnyös a versenyeken és a tárgyalásokon. Aki azonban tartósan szeretné e pozitív hatásokat élvezni, annak rendszeresen ismételnie kell a kezelést.

  - tamás -
  XV. évfolyam 6. szám

  Címkék: hidegterápia, krioterápia

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.