Új a terápiában

A homeopátiának helye van az alapellátásban!

Igazolták, hogy a homeopátiát alkalmazó orvosok betegei ugyanolyan esélyekkel gyógyulnak, kevesebb gyógyszer szedése mellett

  Csaknem tízéves, a Laboratoires Boiron kezdeményezésére indult farmakoepidemiológiai vizsgálatokból álló kutatási program zárult le a közelmúltban. Az eredményeket konferencián ismertették és vitatták meg, melynek a fővédnöke prof. dr. Hegyi Gabriella tanszékvezető volt, és amelyen orvosok, gyógyszerészek, homeopátiával foglalkozó szakemberek vettek részt. A kutatást támogató Boiron kötelezettséget vállalt arra, hogy nyilvánosságra hozza az eredményeket, függetlenül attól, igazolják-e a homeopátia előnyeit vagy sem. A következtetések még a szakembereket is meglepték.   

  Dr. Radnai Andrea, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke foglalta össze annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyet Franciaországban végeztek, s amelynek célkitűzése a homeopátiás gyógyszerek háziorvosi gyakorlatban elfoglalt helyének meghatározása, valamint a betegeknek a különböző (allopátiás, vegyes vagy homeopátiás) orvosi gyakorlatok szerinti értékelése és összehasonlítása volt. A program 2007-ben indult, 825 háziorvos és 8559 beteg részvételével. Az EPI3 az eddigi legnagyobb léptékű kutatási program volt, amely valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A vizsgálatot egy független, a homeopátia világától távol álló tudományos testület végezte, amelyben orvosi szakemberek, epidemiológusok, statisztikusok és szociológusok is helyet kaptak, betartva az ENCePP (European Network of Centres for Pharmacoepidemiology and Pharmacovigilance) helyes gyakorlatra vonatkozó szabályait.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

   

  Z. Sz.
  XXIII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.