Új a terápiában

A jelen és jövő holisztikus technikája

Nemzetközi Bemer-kongresszus Budapesten

 


 

Ritkaságánál fogva úgy érzem, nem lehet eléggé megbecsülni azt, ha Magyarországon az alternatív orvoslás területén nemzetközi konferencia szem- és fültanúi lehetünk. Már pedig a szeptember 16-17-én tartott összejövetel - dr. Horváth Ilona és Beck János kiváló szervezésének köszönhetően - nem véletlenül vonzott oly sok orvos és nem orvos látogatót Németországból, Ausztriából, Angliából, Belgiumból és Ciprusról. Az előadók között a BEMER kutatás-fejlesztés legjobb német és osztrák szakemberein kívül most már magyar orvosok is beszámolhattak nagyszerű tapasztalataikról. A hazai szakemberek érdeklődése is olyan intenzív volt, hogy a Gellért Szálló nagy kongresszusi termékek „szűkös volta" miatt sok jelentkezést nem tudtak elfogadni. A német és angol szinkron tolmácsolással előadott tudomány azután messze felülmúlta a várakozásokat, és igazi csemegét nyújtott a hallgatóságnak.

 

A bevezetőben Peter Gleim, ennek a mágnesmezős készüléknek a kifejlesztésével foglalkozó liechtensteini cég vezetője mesélte el a készülék szédítő karrierjét. Az 1998-as kifejlesztést követően ugyanis rövid idő alatt a világ több mint 60 országába exportálnak, és a szenzáció számba menő klinikai eredmények alapján a termelés exponenciálisan nő.

 

A holisztikus orvoslásban köztudottan mindig nagy nehézségek beütközött a nyugati orvoslás által megkövetelt kísérletes kritériumok megteremtése és a hiteles műszeres bizonyítás. Ebből a szempontból volt bámulatosan meggyőző Rainer Kloppnak, a Berlini Mikrocirkulációs Intézet igazgatójának, valamint Horst Michaelisnek, az osztrák Bioenergetikai Akadémia igazgatójának előadása. Klopp professzor a BEMER-jellel működő mágnes mező-terápia hatását demonstrálta a helyi mikrokeringésre a fogínyen. A kontrollált, dupla vak vizsgálatban 28 beteget osztottak két csoportra, és a legmodernebb műszerekkel megvizsgálták a szöveti vérátáramlást, a sejtes elemek viselkedését, az érfalak működését, és ami a legfontosabb, a szövetek oxigén felhasználását (hiszen ez adja a sejt működéshez szükséges energiát).Azért választották a fogínyt, mivel erről a szövetről ismert, hogy a mikrocirkulációra és az immunrendszer stimulációjára viszonylag gyorsan és hevesen reagál.

 

A kontrollcsoportnál - akiknél a készüléket csak látszólag kapcsolták be - minden paraméter szignifikánsan rosszabb volt, mint a 2 percig tartó BEMER kezelésen átesett páciensek esetében. Az oxigén felhasználás - amely a legfontosabb mutatója a sejtanyagcserének - például ez idő alatt 13%-kal emelkedett, és a kezelés utáni percekben is magas maradt.

 

In­fra­ka­me­rás hőfel­vé­tel iga­zol­ja a vér­ke­rin­gés ja­vu­lá­sát. Balra: ke­ze­lés előtt, jobbra:

 

Csodálatos mikrokamerás felvételeken láthattuk, amint az adott szövetben megnyílnak a már elzáródott kis erek, az összeverődött, trombusszerűen összeállt vörösvértestek miként válnak ismét „maszek oxigén szállítókká", miként jelennek meg az addig üres plazmában tömegével a sejtes immunválaszért felelős fehérvérsejtek a kezelés hatására. Az ún. adhéziós, vagyis az érfalra tapadó, majd azon átkúszó fehérvérsejtek számának és az ICAM-1 adhéziót elősegítő molekula mennyiségének drasztikus növekedése egyértelműen utal az immunvédelem erősödésére. Ugyancsak meghökkentő volt látni az úgynevezett artériás és vénás vazomozgást, amint az erek a kezelés hatására megnyíltak vagy kitágultak. Ez utóbbi funkció a sejtekben termelődő nitrogén-monoxid mennyiségétől függ, s a mágnesmezőterápia ennek szintjét is jelentősen megnöveli. Mindezek a hatások tökéletesen megmagyarázzák ennek a terápiának a meggyőző megelőző és gyógyító hatását, amelyeket a többi előadó mutatott be. Egyébként a vizsgálatot végzőknek egy sor más gyártótól származó műszerről is voltak tapasztalataik, és hasonló biológiai hatásokat még megközelítőleg sem tudtak kiváltani.

 

A következőkben Horst Michaelis, az AFB és az Európai Bioenergetika Gyógyászati Intézet igazgatója mutatta be vadonatúj számítógépes képalkotási eljárását, amellyel a szívizom vérellátási zavarainak teljesen újszerű megjelenítése lehetséges, és amelynek segítségével természetesen csodálatos színes képeken követhetők voltak a BEMER kezelés hatásai is. A háromdimenziós EKG segítségével készített számítógépes képek a szívet négy kvadrátra osztva mutatják be, s a színárnyalatok az egyes szívrészletek vérrel való ellátottságának megfelelően alakulnak ki. Ez a módszer alkalmas az ún. szívfrekvencia-változékonyság (HRV) mérésére, amely hűen mutatja a szív alkalmazkodó képességét a pszichés és fizikai terhelésre. Ily módon sokkal előbb detektálhatók a szívvér ellátási, működésbeli zavarai, mint az egyszerű EKG-vizsgálatokkal. Ennek óriási a jelentősége egyrészt azért, mert a szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte az első helyek egyikén vannak a halálokok között, másrészt belgyógyászati kongresszusokat tartanak az EKG-elváltozásokat nem mutató anginás panaszokról. A HRV nyilvánvalóan a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszer optimális együtt működésén nyugszik, vagyis az ősi kínai jin-jang egyensúlyt testesíti meg, így a kínai pulzus diagnosztikához hasonlítható.

 

(Nem mellékesen említem meg, hogy az anginák nagy többségénél nem közvetlenül a szívnek van baja a kínai orvoslás szerint, hanem az őt „rosszul kiszolgáló" funkció köröknek!)

 

Michaelis bemutatta, hogy stresszes szituációban, depresszióban miként változik a HRV, vagyis miként fenyeget a szívritmuszavar vagy angina, és hogy normalizálódik a helyzet BEMER kezelés után. Hozzátette még, hogy a szervezet elektromágneses státusának javításával a depresszió, a szorongás is alapvetően megváltozhat.

 

 BE­MER ter­ápia ha­tá­sá­ra ja­vul a vö­rö­svér­tes­tek me­ta­bo­liz­mu­sa: kezelés előtt, és kezelés után

 

A magyar előadók nagyszerűen dokumentált eseteket mutattak be a legkülönbözőbb szakágak területéről. Dr. Kovács Margit főorvos a BEMER hatását prezentálta a rehabilitációban és a prevencióban, dr. Tersánszki Edit és dr. Mika Ilona a bőrgyógyászati kórképek gyors javulását és a sebgyógyulás 40-50%-os gyorsulását mutatták be. Ugyancsak a sebgyógyulás volt a témája - az egyéb sport sérülések bámulatosan gyors helyreállítása mellett - dr. Babindák Elvira előadásának is. Bemutatott például egy esetet, ahol egy súlyos tárgy úgy sértete fel a felső ajkat, hogy a szemfog is kimozdult. A sebszéleket feltétlenül varrattal kellett volna egyesíteni, és a fog is erősen veszélyben volt. A BEMER alkalmazásával a seb látható heg nélkül forrt össze, és a fog is megszilárdult ágyában. Az eset azért is érdekes, mert nem lehetett kizárni, hogy - mivel a BEMER legfontosabb hatása a helyi mikrokeringés fokozása - a seb vérzés is fokozódik. Itt nyilvánult meg azonban a speciális Kafka-féle impulzusok harmonizáló hatása, valamint az a bizonyított tény, hogy a BEMER az ún. helyreállító fehérjék képzését is motiválja.

 

A sokoldalú harmonizáló és reparatív hatás érhető tetten a dr. Gombos Ágnes által dokumentált gyermek neurológiai eseteknél, valamint azon fogágy- és fogíny betegségek gyors javulásánál is, amelyekről dr. Jakabházy Ildikó számolt be.

 

A holisztikus orvos szemével dr. Tusor Erzsébet adott elő reumatológiai, belgyógyászati, érsebészeti eseteket, rávilágítva a gyógyulás energetikai hátterére is. Az általános orvosi gyakorlatban történő széles körű felhasználásról beszélt dr. Hajma Ildikó belgyógyász, a pszichológust segítő kezelésekről pedig Schrammel Ivett.

 

Nagyon érdekes és az egészségügy költségcsökkentése szempontjából is különösen jelentős volt Borbély Zsófia gyógytornász - dr. Seress György főorvossal közösen jegyzett - előadása a sérültek rehabilitációjának felgyorsulásáról és Teleki Évának a fizikoterápiában szerzett, a többi eljárásnál sokkal kedvezőbb tapasztalata.

Dr. Simoncsics Péter
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: bemer, holisztika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.