Új a terápiában

A nemzetközi rákkutatás legújabb hírei 2002. június


A méhnyakrák és a fityma állapota közötti okozati összefüggés

A New England Journal of Medicine című szaklapban közölt tanulmány alapján férfiaknak körülmetélt fitymával háromszor kisebb a rizikójuk, hogy humán papillóma vírussal fertőződjenek. A fityma belső bőrrétege ugyanis különösen érzékeny a humán papillóma vírus behatolására. A kutatók 3800 asszonyt vizsgáltak meg és kérdeztek ki szexpartnereikről Spanyolországban és még négy más országban.

 

A tanulmány azt is bizonyítja, hogy azok a lányok, asszonyok, akiknek szexpartnereik körülmetélt fitymájúak, sokkal kevésbé vannak a méhnyakrák veszélyének kitéve. Magas rizikójú szexuális partnerként a tudósok azokat a férfiakat ítélték meg, akik 17 éves koruk előtt kezdtek szeretkezni, nem körülmetéltek és legalább hat szexpartnerük már volt. A méhnyakrák okozója ugyanaz a humán papillóma vírus, mely a nemi szervek szemölcsös megbetegedését is okozza.

 

Dr. M. Thun, az amerikai rákegyesület epidemiológusa szerint ez a tény újabb diszkussziókat fog indítani a körülmetélés vitathatatlan előnyeiről. Felmerülhet az a kérdéses is, hogy a körülmetélés esetleg az AIDS elterjedésének gátlásában is fontos szerepet játszhat.

 

A koenzim Q10 és az antioxidánsok szerepe a rák, a mellrák elleni harcban

A táplálkozás, a vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok szerepének felismerése a rák keletkezésében és megelőzésében egyre növekszik. Egy dán klinikai tanulmányban (Lockwood, Moesgard, Folkers) 32 mellrákos bete-get kezeltek antioxidánsokkal, telítetlen zsírsavval és 90–300 mg koenzim Q10-zel nem radikális sebészeti beavatkozások után. Az orvosok 3 hónapos kezelés után a 32 beteg közül hat betegnél részleges remissziót (daganatzsugorodást) állapítottak meg. A hat beteg általános állapota is jó volt. Ez a klinikai tanulmány is bizonyítja a koenzim Q10 jelentős bioenergetikai hatását az immunrendszer aktivitására. Ez domináns, de nem egyedüli molekuláris mechanizmus a ráksejtek szaporodásának gátlásában.

 

 

Antioxidánsok a zöld teában, a CoD™ tea-extraktban, az erős indiai curryben és a vörösborban gátolhatják a ráksejtek szaporodását

Prof. Allan Conney (New Jersey’s Rutgers Egyetem, USA) szerint 50 év múlva a klinikai orvostudományban egy új szakágazat fog létezni, a rákmegelőzés tana, a rákmegelőzés tudománya. Ezek a szakorvosok képesek lesznek megállapítani egyénileg specifikusan azokat a faktorokat (dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás és életmód, túl sok gyógyszer, környezeti szennyeződés, lelki túlterhelés, lelki problémák stb.), melyek az egyes betegeknél a rákot előidézték. Az amerikai rákkutatók kongreszszusán, San Franciscóban beszélve Conney professzor kifejtette, hogy el kell kezdeni a klinikai tanulmányokat a különböző növények bioaktív hatóanyagai rákellenes hatásának bizonyítására. Már birtokában vagyunk olyan laboratóriumi, preklinikai eredményeknek (fagyöngy, zöld tea, echinacea, ginzeng, ipe roxo, CoD™ tea-extrakt, shiitake, macskakarom, spirulina stb.), amelyek arra engednek következtetni, hogy egyes évezredek óta használt növények vagy növényi keverékek bizonyos rákfajták ellen különösen hatásosak.

 

Például egy kínai klinikai tanulmány bizonyította, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta több csésze zöld teát fogyasztanak, 50%-kal kisebb a rizikójuk, hogy nyelőcsőrákban megbetegednek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea bizonyos szívbetegségek és nyelőcsőrák ellen hatásos. Valószínűleg a zöld teában jelen lévő antioxidánsok, ún. polifenolok erős hatásáról van szó, mely antioxidánsokat a vörösborban (pl. egri bikavér, villányi cabernet savignon) is nagy mennyiségben megtalálunk. Az antioxidánsok legfontosabb szerepe a test sejtjeinek védelme (cytoprotekció) az oxigén, a nitrogén-monoxid (NO) sejtkárosító, p53 gént és más fontos géneket károsító (a p53 gén az osztódásért és a programozott sejthalálért felelős legfontosabb gén – a szerk. megjegyzése) formáival, az ún. szabad gyökökkel szemben.

 

A kínai tanulmányban részt vevő férfiak vizeletében zöldtea-fogyasztás után az antioxidáns polifenolok egyik formáját mutatták ki magas koncentrációban a laboratóriumi orvosok.

 

Egy másik klinikai tanulmány után az amerikai Mayo klinikán viszont azt állapították meg, hogy prosztatarákos betegek esetében a zöld teának semmilyen hatása nem volt, a rákos folyamat tovább rosszabbodott, és a zöld teában lévő koffein mellékhatásai miatt a tanulmányt félbe kellett szakítani.

 

Német tudósok (Ulmi Egyetem) kimutatták, hogy kurkuma és szőlőkivonat (magas antioxidánskoncentráció) együttesen alkalmazva elősegítheti a kemo- és radioterápia pozitív hatását bizonyos rákfajtáknál.

 

Vastagbélrákos betegek magas rizikója

Vastagbélrákos betegek súlyosan veszélyeztetve vannak, hogy náluk később más típusú daganatok is fellépnek. Ezek a daganatok nem áttétek vagy lokális recidivák. Kutatók tanulmányozták a Thames rákregisztrációs adatbázist (USA) 1,5 millió rákos betegről. A betegek 5%-ában több mint egy ráktípust diagnosztizáltak.

 

1961 és 1995 között 127 000 személyt diagnosztizáltak vastagbélrákkal. A vizsgálati eredmények kimutatták, hogy vastagbélrákos férfiaknál a vékonybélrák sokkal gyakrabban lép fel 60 éves kor előtt, míg vastagbélrákos asszonyoknál kétszer gyakrabban lép fel vékonybélrák 60 éves koruk után. A vastagbélrákos fiatal asszonyok komolyan veszélyeztetve vannak, hogy méh- vagy petefészekrákot kapnak.

assoc.prof.prof.h.c.mag.dr.Dávid Tamás, CoD™ Rák Információs Központ
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: rákkutatás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.