Új a terápiában

A nők másképp betegszenek meg, mint a férfiak

Sok gyógyszer a női szervezetben másképp hat, mint a férfiaknál. A szívinfarktus is más módon nyilvánul meg a két nem egyedeiben. A nők intenzívebben érzik a fájdalmat, és a stresszre is erőteljesebben reagálnak, minta a férfiak. Mindeme különbözőségekkel az orvoslás egy új, Amerikában született ága foglalkozik: a gendermedicina.


 

A gendermedicina (a nemek közötti különbségeket figyelembe vevő orvoslás) az orvosokat újfajta gondolkodásra készteti. Ugyanis a nemeket megkülönböztető gyógyító irányzatban fontos szerepet kap a férfi- és a női szervezet eltérő volta, illetve ennek figyelembevétele a diagnózis és a terápia során. Az irányzat képviselői megállapították, hogy a terápia csak akkor lehet sikeres, ha mindezt figyelembe veszik, sőt, tekintettel vannak az egyéni eltérésekre is, tehát személyre szabottan gyógyítanak. Ebben egyébként azonos véleményen vannak a természetes gyógymódok gyakorlóival.

 

A tipikusan női és jellemzően férfias vonásokról, tulajdonságokról szóló vitának régi múltja van. Ez a vita olykor szórakoztató, sőt néha vicces. Azonban a véleményekben gyakran a közhelyek, klisék érvényesülnek. Annál is inkább furcsának tűnik, hogy pont a hivatalos, akadémikus orvoslás kezdett el komolyan foglalkozni a témával.

 

A nők nem csak érzéseikben, érzelemvilágukban különböznek a férfiaktól, de a szerveik is másképp "beszélnek". Sok betegség - egészen az akut stádiumig - a férfiaknál és a nőknél eltérő módon, eltérő tünetekben nyilvánul meg. De ez még nem minden: figyelmeztető felismerés, hogy a nők sok gyógyszert kevésbé jól tolerálnak. 2002 óta világszerte három, e témával foglalkozó intézetet alapítottak. A Center of Medicine-t a New York-i Cornell Egyetemen, a stockholmi Karolinska Intézet megfelelő osztályát, valamint a berlini Charitéhez tartozó Nemeket Kutató Orvosi Központot. Prof. dr. Vera Regitz-Zagorsek a berlini kutatóközpont egyik alapítója és szóvivője. A professzor asszony évek óta a Berlini Szívgyógyászati Központ egyik főorvosa, fő kutatási területe a kardiológiai betegségek nőkben. Meggyőződése, hogy a gendermedicina előtt fényes jövő áll. Sok orvos szemében azonban az Amerikából induló új irányzat mellékes, jelentéktelen. Ez azt jelenti, hogy a szakmai kamarák által hivatalosan javasolt terápiás eljárásokban, protokollokban nincsenek tekintettel a nemi különbségekre, sajátosságokra.

 

Test, szellem és lélek a nőknél másképp működik, mint a férfiaknál. A felmérések szerint emiatt gyakoriak a félreértések az orvos részéről, ami helytelen kezelésekhez vezet

 

Felmerül a kérdés, hogy miért csak most ismerik fel a nemek közötti különbségeket, amelyek második pillantásra annyira nyilvánvalónak tűnnek. Nos, ennek történeti okai vannak. Eddig a páciens inkább „semleges nemű” volt, de ezen belül is inkább hímnemű. Nem is olyan régen, 1900-ban P. J. Möbius, német orvos értekezést írt "A női nem fiziológiás gyengeségéről". Ebben kifejti, hogy a nő testileg és szellemileg egyaránt a gyermek és a férfi között helyezhető el. Ösztöneit követi, ezért önálló, kritikus gondolkodásra nem képes. E véleményen Möbius kollégái nem háborodtak fel, nem adtak hangot ellenvéleményüknek. Annál is inkább hihetetlen, hogy ilyen előítéletek ellenére 1908-ban már felvettek nőket is a német egyetemekre. Ma a nők ugyanolyan hajszolt életet élnek, mint a férfiak, ugyanolyan karriert csinálnak, mint az erősebb nem képviselői, ugyanakkor igyekeznek csinosak maradni és gyerekeket is nevelnek. Érdekes, hogy a nők huszadik századi imázsuk javulása ellenére orvosi téren továbbra is megtartották hátrányos helyzetüket.

 

A nők szíve másképp dobog

A nők, komplex hormonrendszerük révén, az emberiség ama felét teszik ki, amely utódokat képes világra hozni. A nő azonban egyéb szempontból is más, és nem egyszerűen csak egy kisebb férfi, bár valóban, átlagosan 12 cm-rel alacsonyabbak a férfiaknál. Izomzatuk is 10%-kal, testük víztartalma 7%-kal alacsonyabb a férfiak hasonló adatainál. Ezzel szemben testük zsírtartalma 6-9%-kal magasabb.

 

Különösen érdekes, hogy a nők tüdejének térfogata akár 50%-kal kisebb lehet, mint a férfiaké. Hasonló adat vonatkozik a szívvolumenükre is. Ezzel szemben a női szív gyorsabban ver, átlagosan 80-szor percenként. Annál is csodálatosabb, hogy a női élsportolók teljesítménye mindeme élettani különbségek ellenére megközelíti, vagy akár el is éri a férfiak teljesítményét.

 

A nőknél másképp jelentkezik a szívinfarktus: ólmos fáradtsággal, félelemmel, hányingerrel. A jellegzetes mellkasi fájdalom ritkább

 

A gendermedicina talán legjobban feltérképezett területe a szív-érrendszeri betegségek. Az eddigi kutatások súlyos hibákra derítettek fényt. Korábban a szívinfarktust tipikus menedzserbetegségnek tartották. E szemlélet következtében a nők ellátottsága e betegségcsoport terén nem kielégítő. Egy 2005-ös közvélemény-kutatás szerint a nők 61%-a is úgy tartja, hogy a szívinfarktus inkább férfibetegség.

 

A statisztikák azonban pontosan ennek az ellenkezőjét bizonyítják. A berlini Charité kórház adatai szerint minden korcsoportban több nő (Németországban évente 87 000) szenved el szívinfarktust, mint férfi (évente 78 000). A fiatalabb nőknél, 35 éves kortól felfelé, az utóbbi időben jelentősen megnőtt az infarktus kockázata. Egy amerikai klinikai felmérés hasonló eredményre jutott.

 

Tíz szívinfarktust szenvedő nőből négy belehal a rohamba. A hirtelen szívhalálnak áldozatul eső nők 69%-ánál korábban nem állapítottak meg szívbetegséget.

 

Másfelől nem feledhetjük, hogy a nők átlagosan öt évvel tovább élnek a férfiaknál. És mégis: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, mint az érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezői, náluk súlyosabb hatásúak, mint a férfiaknál. Érdekes, hogy egyes diagnosztikai eljárások a nőknél kevésbé megbízhatóak, mint a férfiaknál. Pl. nőknél a súlyos koszorúér-elváltozások kimutatására alkalmasabb a szcintigráfia, mint a myokardiográfia.

 

A friss levegőn végzett sport, testmozgás fitten tartja a lelket és a testet

 

Ha műtétre kerül a sor, a nőknél a bypassműtétek során gyakoribbak a komplikációk. A vizsgálatok szerint a sztentek (a koronaér szűkületét kitágítani hivatott, beültetett kis cső) azért okoznak a nőknél több gondot, mert ezek gyártásánál nem veszik figyelembe, hogy a nők koszorúerei filigránabbak, vékonyabbak a férfiakéinál.

 

Nem csoda hát, ha a gendermedicina azt is megállapította, hogy a szívinfarktus másképpen zajlik le a férfiaknál és a nőknél. A férfiaknál általában az orvosi tankönyvekből jól ismert tünetcsoport jelentkezik. Szívtáji szorító érzés, amely mindkét karba, a hasba és a lapockák között a hátba sugárzik. A szegycsont mögött jelentkező fájdalom intenzív és tartós, olykor égő jellegű, a bal karba, olykor a nyakba, tarkóba sugárzik, de esetenként eléri a hasat vagy az állkapcsot. Mindehhez halálfélelem, erős szívkalapálás, hideg veríték a homlokon vagy a felső ajak felett, alig tapintható pulzus, légszomj, felületes légzés, sápadt vagy szürke arc, hirtelen hányinger, hányás vagy erős székelési inger társul.

 

A nők esetében a szimptómák nem ennyire jellegzetesek. A szívinfarktus a nőknél általában már hetekkel korábban figyelmeztető jelekkel kezdődik, ami ólmos fáradtságban, alvászavarokban, idegességben és félelemben nyilvánul meg. Ha hányinger, hányás és a has felső részében jelentkező fájdalom is jelentkezik, nem biztos, hogy csak egyszerű gyomorrontásról van szó, mindig gondolni kell infarktusra is. Az infarktusra oly jellemző mellkasi, szegycsont mögötti fájdalom az érintett nőknek csak felénél jelentkezik.

 

A statisztikák szerint az érintett nők jóval később hívják a mentőket, mint a férfiak, ezért a nőknek csak 35%-a, míg a férfiak 53%-a kapja meg a megfelelő gyógyszereket. A Brémai Egyetem 1,4 millió adat elemzése után jutott erre az eredményre, amelynek lényege: a nők túlélési esélye 30%-kal rosszabb, mint a férfi betegeké.

 

 

Nem azonosak az esélyek agyvérzéskor

Ami az agyvérzést (stroke) illeti, a gendermedicina itt is érdekes tényekkel szolgál. Nőknél gyakrabban váltja ki a bajt a szív embóliája. A férfiaknál az agyvérzést kiváltó ok többnyire az artériákban keletkező trombózis. Az ösztrogén- és progeszterontartalmú fogamzásgátlót szedő nők szívinfarktus és agyvérzés szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a másképp védekező nők. A túlsúly és a magas vérnyomás kombinációja a nőknél különösen veszélyes kockázati tényező.

 

A nők kommunikációja emocionálisabb. Emiatt sok orvos nem veszi őket komolyan

 

Számos klinikai tanulmány azt bizonyítja, hogy a nőknél az elszenvedett agyvérzés után kevesebb figyelmet fordítanak diagnosztikára, mint a férfiaknál. Ezenkívül a nőknek kb. 10%-kal kevesebb az esélyük, hogy az agyvérzés tüneteinek megjelenését követő 3 órán belül kórházba kerüljenek. Ez az eredménye a Frankfurti Egyetem Neurológiai Klinikáján végzett felmérésnek. A vizsgálathoz 53 414 agyvérzést szenvedett páciens adatait értékelték ki. A jelenség okaként feltételezik, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak, és az agyvérzés elszenvedésekor egyedül élnek, így nincs, aki észlelné a bajt és segítséget hívna.

 

A gyógyszereket férfiakon próbálják ki

A gendermedicina különösen a gyógyszerkutatás és a nők kapcsolatának vizsgálatával keltett nagyobb feltűnést. Ha figyelembe vesszük, milyen nagyok a különbségek a férfi és a női szervezet között, logikus, hogy a nők nem a férfiakkal azonos módon reagálnak a gyógyszerekre. A Journal for Woman and Gender Based Medicie 2001-ben közölt cikkében beszámol róla, hogy az 1994 és 1999 között végzett, összesen 442 klinikai gyógyszerkísérletben a tesztalanyok 76%-a férfi volt. Az ebben az időszakban végzett tesztek mindössze 14%-ában vizsgálták, hogy van-e különbség a gyógyszerhatásban a nemek között. Tény, hogy a nők alulreprezentáltak a gyógyszertesztekben. Ennek egyik fő oka, hogy attól tartanak, a női havi ciklus befolyásolhatja a teszteredményeket. Ezenkívül fennáll annak kockázata, hogy a nők a gyógyszertesztek idején teherbe esnek, és a gyógyszer károsíthatja a magzatot. Ettől a hírhedt Contergan-botrány óta különösen tartanak a kísérletvezetők és a gyógyszergyártók.

 

Ugyanakkor azt is hozzá kell tennünk, hogy a gendermedicina képviselői szerint a nők elutasítóbbak a gyógyszerkísérletekben való részvétellel szemben, mint a férfiak. Ugyanis a nők jobban félnek az esetleges negatív következményektől. Holott azért is szükség lenne a vizsgálatokra, mert kiderült, hogy pl. a bétablokkoló hatóanyagokat a női szervezet lassabban üríti ki, ami túladagolást okozhat.

 

A legtöbb vérnyomáscsökkentő gyógyszer nőkben kevésbé hatásos, mint férfiakban. Ennek magyarázatát a közelmúltban találták meg: a más-más gének felelősek a magas vérnyomásért a nőknél és a férfiaknál. Éppen ezért a két nem tagjai eltérő módon reagálnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre.

 

A gyógyszerteszteken nők nem, vagy csak nagyon kis számban vesznek részt

 

Különösen eltérő a két nem reakciója a kardiológiában gyakran alkalmazott digitáliszkészítményekre: míg a bíbor gyűszűvirág (Digitalis purpurea) hatóanyaga a férfiakat hatásosan védelmezi a szívinfarktustól, nőknél akár halált is okozhat. Figyelem: ez nem vonatkozik a homeopátiás digitáliszkészítményekre. A homeopátiában ugyanis az egyéni panaszok szerint keresik ki az egyénre szabott gyógyszert, így előfordulhat, hogy egy női páciensnek szüksége van digitáliszra.

 

Általában véve a nők sokkal nyitottabbak a természetes gyógymódokra, mint a férfiak. Éppen ezért nekik a következőkre kell fokozottan odafigyelniük: aki szeretne kipróbálni természetes gyógymódokat, hogy megtudja, valóban olyan hatásosak-e, mint a hivatalos orvosi módszerek, az bizonyos kombinációkat inkább kerüljön. Ugyanis a valóban hatásos természetes hatóanyagok befolyásolhatják a gyógyszerek hatását. Talán a legfontosabb példa erre a grépfrútlé és a grépfrútmagkivonat. Flavonoidjaik egy, a gyógyszerek lebontását befolyásoló enzimet blokkolnak. Ennek hatására a gyógyszerek koncentrációja megnő a szervezetben, ami hatásukat lényegesen felerősítheti. Például allergia ellen adott antihisztaminok esetében számos haláleset erre vezethető vissza. Nagyon óvatosan szabad kombinálni a természetes hatóanyagokat az antidepresszánsokkal, a koleszterincsökkentőkkel, az altatókkal, a vérnyomáscsökkentőkkel és a fájdalomcsillapítókkal is!

 

Egyes vizsgálatok alapján az is gyanítható, hogy az orbáncfű csökkenti a fogamzásgátlók hatását. A kávé, a tea és a kólák csersavtartalma megakadályozza a vaskészítmények felszívódását.

M. L.
XIV. évfolyam 8. szám

Címkék: férfiak, gendermedicina, nők

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.