Új a terápiában

A növényi hatóanyagok ereje

Gránátalmával, kurkumával és társaikkal a rák ellen

A tudomány mára bebizonyította, mivel magyarázható bizonyos ennivalók terápiás hatása. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztása esetén bizonyos rákfajták valóban ritkábban lépnek fel. Megfordítva ez azt jelenti, hogy ha bizonyos anyagok hiányoznak nap mint nap fogyasztott ennivalóinkból, akkor az megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy konyhánkban gyakrabban forduljanak elő védő hatású élelmiszerek.


 

Miközben a gyógyszeripar teljes erőbedobással dolgozik a legújabb rákgyógyszereken, mi magunk is tehetünk azért napi táplálékunk összeválogatásával, hogy a daganatok kialakulását befolyásoljuk vagy elnyomjuk. Ebben a folyamatban az úgynevezett másodlagos növényi hatóanyagok játszanak kulcsszerepet. Ez a fogalom olyan kémiailag egészen eltérő anyagok egy csoportját jelöli, amelyek kizárólag a növényekben fordulnak elő. 

 

A növények életében ezek az anyagok egy sor feladatot töltenek be a növekedés szabályozásától a betegségek elhárításáig. Ezek adják a gyümölcsök és zöldségek élénk színét is. A kutatók ezeknek az anyagoknak a számát 60-100 ezer körülire becsülik. Kiegyensúlyozott táplálkozással naponta körülbelül 1,5 gramm másodlagos növényi hatóanyagot veszünk magunkhoz. 

 

Ahogyan a génkutatás képes azonosítani valamennyi gént, de még távol áll attól, hogy megmagyarázza az egyes gének pontos funkcióját és más génekkel való finom összjátékát, úgy hasonló a helyzet a másodlagos növényi hatóanyagokkal is. A legfontosabbak és jól kutatottak közülük az antociánok, a flavonoidok, a karotinoidok, a polifenolok, az izoflavonoidok, a lignánok és a pektinek. 

 

Ezek közül jó néhány táplálékkiegészítő formájában is kapható. Természetesen kivonható és kapszulába zárható mondjuk az antocián és egyéb növényi hatóanyag a piros szőlőből. Ha orvosi indok nem szól ellene, egy-két pohár vörösbort is megihatunk olykor-olykor. A táplálékkiegészítő termékeknél arra kell figyelnünk, hogy a vegyületek kombinációja minél közelebb álljon a természeteshez. Így például az acerolacseresznyéből készült C-vitamint részesítsük előnyben a szintetikusan előállítottal szemben. Óvatosan bánjuk azokkal a vegyületekkel, amelyeknél nemkívánatos hatások léphetnek fel. Például a szójababból előállított genisztein számos vizsgálat szerint rákmegelőzős hatású, ritka esetekben azonban akár ellentétes hatást is kiválthat. Éppen ezért nagyon fontos kikérni szakember tanácsát. 

 

 

Paradicsom-kurkuma koktél: megelőz és támogat

A karotinoidok az A-vitamin előanyagainak számítanak, és kizárólag baktériumok, algák, gombák és növények képesek előállítani. Az állatok és az emberek arra kényszerülnek, hogy ezeket az anyagokat kívülről juttassák be a szervezetükbe. Ma már hat-hétszáz különféle karotinoidot ismerünk. Ebbe a családba tartozik a paradicsom piros anyaga, a likopin. Különösen magas a főtt paradicsomból készült ennivalók likopintartalma (de vigyázzunk a ketchuppal, mert annak néha szinte az egyharmada cukor!).

 

A dél-ázsiai fűszer, a kurkuma, amelyben a kurkumin nevű hatóanyag található, a gyömbérfélék családjába tartozik. Fűszerként és színezékként való alkalmazása mellett a kurkuma az ázsiai hagyományok szerint gyógyszerként is alkalmazható gyomor-, bél- és bőrpanaszok ellen. Indiában alapélelmiszernek számít, amelyből naponta átlagosan 1,5-2 grammot fogyasztanak. A tudósok egyetértenek abban, hogy a kurkuma fogyasztása ad magyarázatot arra az óriási különbségre, amely bizonyos rákfajták indiai, illetve amerikai előfordulása között figyelhető meg. Az Egyesült Államokban például átlagosan 20 százalékkal gyakrabban betegszenek meg a férfiak prosztatarákban, majd tízszerte gyakrabban vastagbélrákban és hatszorta gyakrabban tüdőrákban, mint Indiában. A nőknél hasonló a statisztika: az amerikai nőknél ötszörte gyakoribb a mellrák és 15-szörte gyakoribb a tüdőrák, mint indiai társnőiknél. 

 

A prosztata-, bél-, tüdő- és mellrák kiegészítő terápiájaként, valamint megelőzésre a biológiai rákmegelőzéssel foglalkozó szakemberek paradicsom-kurkuma koktélt ajánlanak, amit bárki maga is egyszerűen elkészíthet. A káros anyagoktól mentes kurkumaport bioboltokban szerezhetjük be. 

 

Légmentes csomagolásban kell lennie, hogy a por értékes anyagai hosszú távon megőrződjenek. 

 

A bor egyik molekulája, a piperin a kurkuminnak az emberi szervezetben való felszívódását ezerszeresére tudja fokozni. Az alkalmazási időtartamnál természetesen egyéni tényezők is szerepet játszanak, például a rák stádiuma vagy kiterjedtsége. A koktélt természetesen csak kiegészítőként használhatjuk, és egy egész koncepcióba kell beilleszteni. Indiában a kurkumát ennivalóként akár napi többgrammos dózisban is fogyasztják, ezért túladagolástól semmiképpen sem kell tartani.

 

 

Brokkolicsírák: a ká­posztánál is hatásosabb

A jelenlegi kutatás különös figyelmet szentel a keresztesvirágúakban található glukozinolátnak, főként a brokkoliban lévő szulforafánnak. Ez az anyag és előanyaga, a glukozinolát valamennyi káposztafélében megtalálható, de a legmagasabb koncentráció­ban a brokkoliban. Ez a növényi hatóanyag méregtelenítő hatásán túl gátolja a daganatos sejtek szaporodását. Ezen kívül bizonyos kutatási adatok a hasnyálmirigyrák rákos őssejtjeire gyakorolt hatását igazolták. Mindez azért figyelemre méltó, mivel ezek a rendkívül ellenálló rákos sejtek egyébként alig reagálnak a hagyományos vagy újfajta tumorterápiákra. A szulforafánt először 50 évvel ezelőtt állították elő zsázsából, amelyben ugyancsak nagy mennyiségben található. 

 

Manapság már tudjuk, hogy a szulforafán messze legjobb forrása a brokkoli: egy nagy adag (körülbelül 250 gramm) az évszaktól, a fajtától és a frissességtől függően akár 60 grammot is tartalmazhat ebből a hatóanyagból. Érdekes, hogy a brokkolicsírában akár százszorta több is lehet ebből az anyagból, mint az érett brokkoliban. Egy teáskanálnyi csírában tehát ugyanannyi szulforafán lehet, mint egy egész fej brokkoliban. Kiegészítő rákterápiaként tehát különösen ajánlható a brokkolicsíra fogyasztása.

 

 

Gránátalma – nemcsak paradicsomi csábítás

A gránátalma a természet végtelen gazdagságának jelképe. Keleten ez a fa a halhatatlanság fája, és a paradicsomban is az élet fájának számított. Népszerűségéhez hozzájárult, hogy az utóbbi években a kutatások egyetlen más gyümölcsre nem koncentráltak annyira, mint a gránátalmára. A gyümölcs leve, fermentált és nem fermentált kivonata, sőt a héjából készült kivonat is számos vizsgálatban mutatta meg, hogy mind sejtkultúrák, mind állatok, mind emberek esetében gátolja a rák keletkezését. Egyedül az utóbbi hét évben 138 új tanulmány jelent meg a gránátalmáról elismert szakmai folyóiratokban. A benne lévő hatóanyagok a polifenolok és egyéb másodlagos növényi hatóanyagok családjából kerülnek ki, ilyenek például az ellagtanninok. 

 

Manapság tanulmányok sora igazolja a gránátalma rákmegelőző hatását

 

Aki ki akarja próbálni a gránátalma hatását, megveheti készen vagy maga is előállíthatja. Kész termékeknél arra kell ügyelni, mennyi gyümölcsöt tartalmaz a készítmény, és milyen dózist ajánlanak. Úgy tűnik, a legjobb hatása a lének van, főleg ha speciális, spagirikus fermentációs folyamaton ment át. Ahogyan valamennyi gyógynövénynél, a gránátalmánál is a teljes gyümölcsből készült szer jobb, mint ha csak bizonyos alkotóelemeket használtak volna fel. A legjobb, ha a termék biogyümölcsből készült. 

 

 

Étcsokoládé: véd a ráktól és az érproblémáktól

A csokinak rossz híre van, és nem minden alap nélkül. A kérdést az előállítás, illetve az elkészítés dönti el. Montezuma azték király idejében a csokoládé kimerültség elleni különleges szernek számított, és a hagyomány szerint a király nem kevesebb mint ötven pohárral ivott belőle naponta. Nem is csoda, ha meggondoljuk, hogy 600 háremhölgyből álló csapat mellett kellett éjszakánként helytállnia. 

 

Az adatok szerint növényi hatóanyagainak köszönhetően a kakaónak rákellenes hatása lehet. A csokoládé polifenoljainak rákmegakadályozó hatására vonatkozó vizsgálatok egyelőre gyerekcipőben járnak, de az eddigi eredmények biztatóak. Ha naponta 25 gramm keserű étcsokit (amelynek a kakaóaránya legalább 70 százalék) elfogyasztunk, akkor jó adag polifenollal látjuk el a szervezetünket. 

 

Ez nemcsak a rák megelőzésére jó, hanem véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől is. A védő hatás még inkább kibontakozik, ha a keserű csoki rendszeres majszolásával egyidejűleg csökkentjük más édességek fogyasztását. Ezek ugyanis a ráktól nem védenek, viszont megemelik a koleszterinszintet és elősegítik a túlsúly kialakulását. 

 

Zöld tea: majdhogynem csodaital

Dr. Werner Hunstein heidelbergi orvos napi két liter zöld tea ivásával magyarázta meg felgyógyulását egy leukémiához hasonlatos betegségből. A zöld tea legfontosabb hatásmechanizmusa, hogy gátolja a tumor új vérereinek keletkezését. Ez a polifenolok közé számító katechineknek köszönhető. Vigyázzunk, mert ezek nem minden zöld teafélében fordulnak elő nagy mennyiségben. Sok katechin található például a Japánból származó Sencha-teafélékben.

 

Fontos, hogy a tea megfelelő ideig ázzon, mert akkor bontakozik ki kellően a hatása. Még ha az is van ráírva, hogy maximális hatását csak 10 perc után éri el, akkor sem tanácsos 5-7 percnél tovább áztatni, mert nagyon keserű lesz. 

 

 

Hogyan válasszunk táplálékkiegészítőt?

A piacon manapság óriási a választék azokból a termékekből, amelyeknek gyártói rákmegelőző hatást ígérnek. Ebből nem könnyű kiválasztani, melyiknek is hihetünk igazán. A terjesztés módja már árulkodó, de érdemes vásárlás előtt szakember tanácsát kikérni. Mindeközben azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a friss biotermékben mindig több a növényi hatóanyag, mint bármilyen dobozba zárt készítményben. 

 

 

Rákmegelőző ennivalók

A következő ennivalók különösen kiemelkedő szerepet játszanak a megelőző és kiegészítő rákterápiában:

 

Brokkoli, karfiol, káposzta, zsázsa.

• Fokhagyma, vöröshagyma, mogyoróhagyma.

• Spenót.

• Málna, áfonya, szeder, fekete ribizli, tőzegáfonya.

• Piros szőlő, vörösbor.

• Gránátalma.

• Fűszerek: kurkuma, fekete bors, csili, gyömbér.

• Zöld tea.

• Gomba.

• Étcsokoládé.

• Lenmag, szója.

 

A paradicsom-kurkuma koktél receptje

500 ml paradicsomlevet (lehetőleg biominőségű), egy teáskanálnyi (körülbelül 5 g) kurkumát és 3 evőkanál jó minőségű olívaolajat (természetes, első préselés) keverjünk össze, adjunk hozzá egy csipetnyi fekete borsot és mixerrel jól keverjük össze.

 

A koktélból naponta egyet igyunk, legalább négy héten át. Három napig a hűtőben is tárolhatjuk.

Sz. Z. L.
XVI. évfolyam 4. szám

Címkék: növényi hatóanyagok, öngyógyítás, rák, rákterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.