Új a terápiában

A valódi paleolit táplálkozás

Az ártalmas élelmiszerek helyettesítése, pótlása nem jó irány

  Előfordul, hogy bizonyos dolgoknak több olvasatuk van, akár még a természettudományokban is. A paleolit táplálkozással kapcsolatban azonban nem ez a helyzet. Elképesztő mennyiségű téves információ kering könyvekben, újságokban és az interneten. Ideje rendet tenni!


   

  Egy tanulmány jelent meg nemrég, ami arról szól, hogy a paleolit táplálkozás emeli a szívinfarktus kockázatát. És ez sajnos igaz! Igaz arra a paleolitra, ami népszerűvé vált és elterjedt, de nem igaz a valódi, a tudományos, ezért klinikailag is alkalmazható paleolit táplálkozásra! Egészen elképesztő mennyiségű megtévesztő információ kering a paleolit táplálkozásról, ami hiába hamis, mégis rögzül az emberekben, és valóban komoly egészségügyi kockázatokat hordoz.

   

  Másfelől pedig tudományosan téves vagy egyenesen értelmezhetetlen, ámde valósnak fogadják el még szakemberek is. Ha röviden szeretném megfogalmazni a különbséget a valódi – azaz tudományos, ezért klinikailag is alkalmazható – paleolit táplálkozás és a populáris paleolit között, akkor azt mondhatnám, hogy az előbbi az ember számára az egyetlen egészséges táplálkozás, míg az utóbbi ugyanolyan kockázatokkal jár, mint bármilyen más táplálkozási mód, a jelenleg ismert csaknem 150, így-úgy elnevezett „diéta”. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a populáris paleolit táplálkozás mellett lehet például szívinfarktusunk, a valódit alkalmazva viszont kizárt. Nagy a különbség!

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  Paleomedicina
  XXV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.