Új a terápiában

Arnica sérülések, zúzódások kezelésére

Mitől lesz a láb kék-zöld esés után?


 

Eséskor megsérülnek a hajszálerek, és vér kerül a környező szövetekbe. Itt megnő a nyomás, amit az idegvégződések észlelnek és fájdalomként jeleznek. A kapillárisok fala kiválaszt egy hormont, ami szűkíti az ereket, és egy kis vérrög befoltozza a sérült részt.

 

A szöveteket elárasztó vér először vörösre festi a környezetét. A vérfesték (hemoglobin) ezután nem jut oxigénhez, piros színe kékre változik. Mindenki látta már az oxigéndús artériás és oxigénszegény vénás vér színe közti különbséget. A hemoglobin ezután elkezd lebomlani, a zöldes-barnás árnyalatokat ezek a bomlástermékek varázsolják testünkre. A bilirubin a sárgát, a biliverdin (benne van a nevében) a zöldet és a hemosziderin a barnát. Amikor a test megtisztítja a területet, a bőr visszanyeri normál színét. Ez néha hetekig is tart.

 

A jegelés azért jó esés után, mert a szövetek és a sejtek hőmérséklete csökken, és az idegek vezetőképességének hála, enyhül a fájdalomérzet. Az erek a hideg hatására összehúzódnak, így a kiáramló vér mennyisége és a kék folt kisebb lesz. A népi gyógyászat és a fitoterápia legismertebb gyógynövénye kék foltokra az ARNICA MONTANA, azaz a hegyi árnika.

 

Az árnika 20-30 cm magas növény, vadon, hegyekben nő. Savas talajon fejlődik, magasabb tájakon, 800 méter felett található meg. A pásztorok figyelték meg először, hogy a sérült állatok gyorsabban gyógyultak, ha az árnika leveleit rágcsálták. Mivel velük is gyakran történtek balesetek a hegyekben, elkezdték borogatásként, főzetként alkalmazni sebekre. Sokféleképpen hat a sérülésekre. Poliszacharidjai gyorsítják a tisztító falósejtek működését, helenalintartalma csökkenti a gyulladást, illóolaj-tartalma fertőtlenít. Sajnos gyógynövényként csak külsőleg alkalmazható.

 

Az ARNICA növényt belső használatra a homeopátiás hígítás teszi alkalmassá. Ezért a sportorvoslásban gyakran használják az ARNICA MONTANA-t külsőleg, krém formájában, és belsőleg, homeopátiás gyógyszerként, egy időben. A homeopátia gyógyszerei 70%-ban növényi alapanyagúak. De nem akármilyen formában. A homeopátiás gyógyszerkészítés lehetővé teszi, hogy olyan virágokkal is gyógyítsunk, melyek a fitoterápiában mérgezőek vagy csak külsőleg használhatók. Ilyen az árnika, a mérgező belladonna, azaz nadragulya, vagy a digitalis (gyűszűvirág) is.

 

Másik előnye a homeopátiás hígításnak, hogy így nemcsak felszíni sérülések, zúzódások kezelésére használhatjuk ezt a fantasztikus gyógynövényt, hanem mélyebb, belső szövetek regenerálására is. Ilyen egy csonttörés vagy egy műtét utáni lábadozás. De egy foghúzás előtt, után vagy a szülés során is sokat segít. A fitoterápiás és homeopátiás felhasználási mód egymást erősíti, rekordidő alatt lehet megszabadulni a kék foltoktól, ha külsőleg (kenőcs formájában) és belsőleg, homeopátiás golyócskákként is alkalmazzuk az árnikát.

 

Homeopátiás gyógyszerként a gyógynövény hatásai kibővülnek, a potencia növekedésével egyre több lelki hatás adódik az eredeti indikációkhoz. Az ARNICA MONTANA minden balesetnél az első szer, vérzéscsillapító, sebgyógyító hatása mellett a sokk oldására is nagyszerűen használható. Hatására a vérömleny hamarabb szívódik fel, a fájdalom mérséklődik. Baleset után közvetlenül óránként is adható. Használatával nemcsak a gyógyulás ideje rövidül, hanem a szövődmények nagy része is elkerülhető.

tgym
XVII. évfolyam 5. szám

Címkék: árnika, sérülések, zúzódások

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.