Új a terápiában

Az éneklés varázsa

Sok betegség a test harmonikus ritmusainak megszűnése miatt jön létre

A zene könnyekre fakaszthat, vagy hallatán végigfuthat a hideg a hátunkon. De többre is képes: gyógyítja a testet, a szellemet és a lelket. Különös jelentősége van ezen belül az éneklésnek, amely napjainkban reneszánszát éli. Ez kedvező jel, ugyanis az éneklő ember szíve megnyílik.


Az éneklés hat a testre, a szellemre és a lélekre egyaránt. Erősíti immunrendszerünket, elmélyíti a légzést és ellazítja az izmokat és az idegrendszert. Segít oldani a stresszt, csökkenti a vérnyomást és a szívfrekvenciát. Néhány kórházban ma már a terápia része

 

A finn Helsingfors Egyetem kutatói megállapították, hogy az agyvérzésen átesett páciensek gyorsabban gyógyulnak, ha mindennap több órán át zenét hallgatnak. A javulás memóriájukban, az összpontosítási képességükben, valamint általános lelki állapotukban jól látható volt.

 

A beszédhez köthető memória három hónap alatt 60 százalékkal javult. A vizsgálatok szerint az éneklés segítségével a betegek hamarabb tudtak újra megtanulni beszélni is. Jótékony hatású a terápiás célú hangszeres zenélés is: a hangszer gyakorlóeszközzé válik a páciensek kezében, amikor megpróbálnak hangsorokat lejátszani például a zongora klaviatúráján. A zeneterápia sikerét jelzi az is, hogy például Németországban kilenc főiskolán oktatják és öt klinikán alkalmazzák a módszert.

 

Ez utóbbiak közül az egyik a Bielefeldi Evangélikus Bethel Kórház. Itt Friederike Halsbeck énekel az újszülötteknek. Zenét és zeneterápiát tanult. Minden gyermekre 10-20 percet szán. Kezét a kicsikre helyezi, és meditatív éneklésbe kezd, amelynek ritmusát a babák légzéséhez igazítja. Dr. Ursula Weller főorvosnőnek kétséges sincs a zeneterápia hatásosságát illetően, hiszen számtalan alkalommal tapasztalta, hogy a kis páciensek légzése a terápia hatására normalizálódott.

 

Sok terapeuta számára az éneklés a zeneterápia legintenzívebb formája. Az így kezelt páciensek mind arról számoltak be, hogy mélyen megérintette őket az éneklés. Az érzések az intenzív összetartozástól a spirituális dimenziók, az egység megéléséig terjedtek. Ez egybevág Yehudi Menuhin kijelentésével: „Tulajdonképpen az éneklés az ember valódi anyanyelve.” 

 

Az éneklés segíthet a gyászolókon és a rákos betegeken is

A páciensek éneklés közben ismét rátalálhatnak életörömükre. Az éneklés erősíti az immunrendszert és antidepresszáns hatású – ezt széles körben végzett, nemzetközi kutatások igazolják. Gyakran nagyon zárkózott, visszahúzódó emberek is vállalják a közös éneklést, mert nem kell attól félniük, hogy meg kell szólalniuk, beszélniük kell.

 

Talán a pszichés problémákkal küzdőknél a legnyilvánvalóbb a hatás. Mi történik ilyenkor az ember fejében? A zene az agy limbikus rendszerére hat, amely emocionális életünk fontos központja.

 

A közös énekléssel a gyerekek játékosan sajátítják el egymás értékelését és a közösségi szellemet. Az éneklés fejleszti az intelligenciát is, amit az idegtudományok kutatói bebizonyítottak. Egyre több terapeuta alkalmazza az énekszó gyógyító hatását. Még az agyvérzésen átesett pácienseken is lehet segíteni vele

 

A zeneterapeuták egy része meghatározott dalokat választ az egyes alkalmakra. Az adott csoport helyzetéhez, hangulatához igazítják a repertoárt. Ez mindig egyénre, illetve az adott alkalomra szabott. Általában ergotróp és trofotróp zenét különböztetünk meg. Az ergotróp zene dúr hangnemű, dinamikus, olykor staccato karakterű. Fokozza a szimpatikus idegrendszer tónusát, serkentő, aktiváló hatású. A melódiák lágy áramlása általában moll hangnemű, nyugtató. Ilyenkor a légzés laposabbá válik, fokozódik a szervezet öngyógyító képessége. Erre kiváló példa Pachelbel Canonja. Ez a darab képes kellemes álmok előkészítésére is.

 

Mozart művei a terhesség ideje alatt jót tesznek a magzatnak, amelyből születése után is profitálhat.

 

Az akusztikus hatások már az anyaméhben elkezdődnek. Születés előtt a magzat több mint húszmilliószor hallja édesanyjának szívverését és a hangját is. Nem csoda hát, hogy az anya éneklésével a koraszülöttek keringése stabilizálható. Egy tanulmány szerint az agy oxigénellátása is javul ennek hatására.

 

Dr. Wolfgang Friedrich orvosnak és zeneterapeutának is szilárd meggyőződése, hogy az éneklés természetes orvosság. Ő a „Gyógyító Hang Központját” vezeti, amelyben többek között a „nyílt kántálás” technikáját kínálják, amely relaxált, közösségi éneklés. Bármely korosztály zenei tudás és kotta nélkül részt vehet benne. Olyanok is, akik azt gondolják, (már) nem tudnak énekelni.

 

Az egyszerű dallamok és szövegek állandóan ismétlődnek, ezekhez lehet dobolni, táncolni; kiválóan alkalmasak, hogy hassanak az érzelmekre. A repertoárhoz népdalok, indiai dallamok, indiai-tibeti mantrák és a világ minden részéről származó spirituális dalok tartoznak. A zeneterapeuta abból indul ki, hogy az éneklés az emberi természet alapvető szükséglete, és amely képes boldoggá tenni bárkit.

 

A mantrák egy több ezer éve ismert erőre hangolnak rá bennünket, amely transszerű hatású lehet. A népdalok hatása egészen más: ezek a közösséghez való tartozást, az összetartozás érzését erősítik, fejlesztik. A vallásos dalok, például az Ave Maria stb. éneklése bensőséges kötődést erősít saját vallásunkhoz, akkor is, ha az illető már évek óta nem jár templomba. Az indián dalok az őseinket tudatosítják velünk, így töltenek el bennünket erővel. A dalolás mágia, amely önmagában hat mindenkire. Nem kell tehát semmi egyebet tenni, és ismét öröm, béke tölti el a szívünket.

 

Körülbelül 3-4 hónappal születés előtt a magzat reagál az akusztikus ingerekre. Ha az édesanya énekel, mérhető a magzat szívverésének változása. Az újszülöttek is profitálnak a zeneterápiából. Meditatív énekszó hatására normalizálódik légzésük ritmus

 

A kántálás nem csupán mantrák éneklése, hanem szélesebb értelemben egy relaxált, minőségi és teljesítménynyomástól mentes, közös dalolás. A kántálás sokrétű, jótékony hatást gyakorol a testre, a szellemre és a lélekre. Megnyitja a szívet, erősíti az öntudatot, enyhíti a stresszt, beindítja öngyógyító erőinket és elűzi a depressziót. Éneklés, főképp a mantrák éneklése közben többféle testi ritmus összhangba kerül: a légzés, a pulzus és a vérnyomás is. A kronomedicina, amely a kozmikus ritmusokkal foglalkozik, felfedezte, hogy sok betegség – többek között a rák is – a test harmonikus ritmusainak megszűnése miatt jön létre.

 

Ha dobolunk vagy énekelünk, azonnal leáll a gondolatok állandó körforgása a fejünkben, ami nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz. Ha átadjuk magunkat egy ritmusnak, összekapcsolódunk létezésünk dimenziójával, amely archaikus erőket ébreszt bennünk. Ezek mindig is jelen voltak, mindig jelen vannak bennünk, csak túl ritkán ébresztjük fel azokat. Az éneklés az érzelmek és az értelem közötti egyensúlyt teremti meg.

 

Az éneklés nem csak agyunkra és a pszichénkre hat, hanem közvetlenül a testünkre is. Éneklés közben mélyebbé válik a légzésünk, ami által több oxigén jut a sejtekbe. A stressznek semmi esélye, ha relaxáltan énekelünk, ugyanis a lazításért felelős paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik. Ennek hatására csökken a vérnyomásunk és lassul a szívverésünk.

 

Az éneklés ellazítja egész izomzatunkat és erősíti immunrendszerünket: bizonyítottan emelkedik azoknak az anyagoknak a szintje, amelyek fontosak a kórokozók elhárítása és a rák megelőzése szempontjából. Olyan, mintha a test a relaxált éneklést jelként értelmezné, hogy erősítse a javító- és gyógyítómechanizmusait, sejtszinten.

- vörös -
XVI. évfolyam 3. szám

Címkék: éneklés, holisztikus gyógymódok, zene, zeneterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.