Új a terápiában

Az évszázad hipnotizőre

Silvester Stallone neki köszönhetően írta meg a Rocky forgatókönyvét

Magyarországon járt az évszázad hipnotizőre címet nemrégiben elnyert Gil Boyne. Iskoláiban világszerte a lehető legmagasabb szinten lehet tanulni a hipnoterápiát, azaz a hipnózis gyógyításban való alkalmazását.


Milton Erickson és Dave Elman után ő a harmadik nagy úttörője a huszadik századi hipnoterápiának. A nyolcvanötödik évében járó Gil Boyne ma a világ legelismertebb hipnoterapeuta tanára. Nincs olyan egyetem, hipnózisiskola vagy hipnoterapeuta-képzés a világon, ahol ma ne használnák, tanítanák rengeteg eredeti technikáját, amellyel hozzájárult kortársai munkájához. Gil Boyne hatvanévnyi munkássága során kialakította az átalakító terápia (Transforming Therapy) gyakorlatias módszertanát, ami gyors eredmények elérésére koncentrál ahelyett, hogy elméleteket próbálna bizonygatni. Felvilágosodást hozott a "tanácsadó" terápiával foglalkozók körében az emberi pszichében rejlő „belső bölcsességről". Megközelítésének alapjellegzetessége a kliens iránti elkötelezettsége annak belső problémáinak megoldására. Az átalakító terápia lehetőséget ad a klienseknek, hogy felfedezzék a belső spirituális lényüket, és megtanítja őket, hogyan használják teremtő intelligenciájukat a problémáik, konfliktusaik megoldására. Számos sztárnak segített karrierje fellendítésében a szórakoztatás vagy a sport világában, például Dolly Partonnak vagy Lily Tomlinnak, de az is kevéssé ismert tény, hogy Sylvester Stallone neki köszönhetően írta meg a Rocky utóbb Oscar-díjat érdemelt forgatókönyvét.

 

Hírnevét nemcsak kitartó munkájával szerezte, hanem felépítette a nemzetközileg elismert, a világ legnagyobb és legtekintélyesebb hálózatát (American Council of Hypnotist Examiners, ACHE), ahol hipnoterapeutákat képeznek az általa megalapozott módszereket és filozófiát követve és alkalmazva. A szakmabeliek véleménye szerint Gil Boyne legkiemelkedőbb eredménye éppen ez: az általa létrehozott jelenlegi negyvenkét iskolában (Amerikán kívül Londonban, Dublinban, Sydneyben, Aucklandben, Szingapúrban, Tajpejben, Kuala Lumpurban, Hongkongban és Tokióban) képzett több ezer terapeuta, akik kitartó és fáradhatatlan munkájának köszönhetik sikeres pályafutásukat.

 

- Honnan eredeztethető elkötelezettsége a hipnózis iránt?

 

- A nagybácsikám híres bűvész és hipnotizőr volt, és amikor tizenegy éves voltam, egy közeli színházban lépett fel Philadelphiában. Egy vasárnap eljött vacsorára hozzánk. Megdöbbentem, amikor az anyámat és apámat meghipnotizálta. Teljes ámulatba ejtett, amit akkor láttam. Hamarosan elkezdtem információk után kutatni, ám akkoriban, 1935-ben nem volt elérhető ilyen, mindössze egy rövid szócikket találtam egy enciklopédiában. Elkezdtem tehát imitálni, amit a nagybácsikámtól láttam, és hamarosan meghipnotizáltam néhány iskolatársamat. Így kezdődött el a hipnotizőr pályafutásom. Tizennyolc évesen beálltam a haditengerészethez. Térdsérülést szenvedtem egy robbanástól Okinava szigetén, és amíg a kórházban voltam, elkezdtem hipnotizálni a többi beteget. Az ottani orvos meglátta tevékenységemet, és megkért, hogy hipnotizáljam meg bizonyos pácienseit. Ez számomra a hipnózis gyógyításban való alkalmazhatóságáról nyújtott élményt.

 

- A háború után mégis kitérőt tett, hiszen házaló ügynökként dolgozott.

 

- Nem volt ez feltétlenül kitérő, hiszen nagyon jó gyakorlás volt ez az időszak számomra, mert megtanított emberekkel kommunikálni és meggyőződéssel beszélni. Ráadásul hamarosan kineveztek menedzserré, majd motivációs oktatóvá. 1954-ben eldöntöttem, hogy csak hipnoterápiával akarok foglalkozni, és úgy gondoltam, Kalifornia a legalkalmasabb hely erre. Akkoriban nem voltak hipnoterápia-iskolák vagy tanárok, oktatók, és egyáltalán nagyon kevés hipnotizőr működött Amerikában. Megnyitottam központomat, energetikusan nyomtam a szuggesztiókat a klienseimbe, de azt éreztem, hogy ez nem az igazi "aranyút" a terápiában.

 

- Melyik pszichoterápiás eljárás adott a legtöbbet önnek?

 

- A legtöbbet a Gestalt-terápiából tanultam, mégpedig személyesen Fritz Perlstől, két év alatt öt tanfolyamán vettem részt az Esalen Intézetben, és még terápián is átestem általa. Ennek ellenére nem lettem "gestaltista", viszont olyan új terápiás elveket és módszereket tanultam, amiket nagyon jól tudtam integrálni a munkámba. Tanulmányaim azonban csak még jobban megerősítettek abban, hogy a hipnoterápia az, ami sokkal direktebb, rövidebb út a hihetetlenül széles skálájú emberi problémák eredetének feltárásában és abban, hogy megfelelő eredményeket érjünk el azok gyógyításában. Megértettem, hogy a hipnoterápia felmérhetetlenül különbözik szinte minden más jellegű pszichoterápiától, és rendkívüli módon hatásos, amikor egy tanult, elkötelezett és gyakorlott terapeuta alkalmazza. A hipnoterápia ugyanis nem intellektuális szinten közelít a problémához, nem beszélgetéssel igyekszik megoldást találni, hanem a tudatalattiban ragadja meg a lényeget, ott próbálja átalakítani, feloldani mély szinten az összegubancolódott érzéseket. Ezért nagyon gyors és lényegre irányuló módszer. Általában nyolc találkozó, ritkán több, néha két-három is elegendő a gyógyuláshoz, szemben a pszichoterápiával, ami éveken át akár heti egyszeri-kétszeri találkozókat jelent. A legdrámaibb esetem egy harmincéves asszony volt. Első találkozásunk során egyszer csak egy nyolcéves kislány hangja szólt ki belőle. A hang egy másik személyiségé volt, aki benne élt. Mivel ő Londonban lakott, a következő hat évben évente négyszer találkoztunk, s ez elegendő volt ahhoz, hogy fokozatosan integráljuk nyolc különböző személyiségét. Nagyon sikeres és gazdag lett a hölgy, előtte egy trafikban árusított, ma már cégvezetők tanácsadója. Nem hiszem, hogy egy pszichiáter ennél jobb eredményt tudott volna nála elérni.

 

- Tényleg a XXI. század legfontosabb gyógymódja lehet a hipnoterápia, összefüggésben az emberi tudattalanban rejlő lehetőségekkel, mint egyesek állítják?

 

- Hiszem, hogy a hipnoterápia lehetőségei olyan nagyok, hogy azokat még fel sem tudtuk teljesen tárni. Folytatnunk is kell felfedezését. Tapasztalatomból fakadó meggyőződésem, hogy a testi és lelki betegségek sokasága gyógyítható hipnózissal. Nem igaz, ahogy sokan állítják, hogy csak kisebb problémák, esetleg érzelmi konfliktusok kezelésére lenne alkalmas. A test, lélek, szellem egységet alkot, mindegyik befolyásolja a másikat. A közöttük lévő kiegyensúlyozatlanság hozza létre a betegséget, az egyensúly megteremtése gyógyít.

 

- Mennyire maradandó gyógyulást lehet elérni hipnózissal?

 

- Azok, akik nem értik teljesen a hipnózist, vagy kritikusan viszonyulnak hozzá, gyakran mondják, hogy a gyógyulás nem lehet teljes, a betegség, a tünetek visszatérnek. Ez igaz is, meg nem is. A hipnózis megalapozza a normális gyógyulási folyamatot. A gyógyulás akkor következik be, amikor a betegek megváltoztatják az életkörülményeiket is. Ha nem teszik, visszatérhetnek a régi minták, amelyek visszahozzák a betegséget is. Például lehet, hogy egy alkoholista már nem iszik, a tünetei is eltűntek, de válás vagy munkahelyvesztés esetén újra a pohárhoz nyúlhat. Ez személyfüggő, a lényeg, hogy ha átalakult a páciensek gondolkodása, érzelemvilága, viselkedése, a gyógyulás teljesen megvalósul.

 

- Minek köszönhető, hogy most Magyarországra jött?

 

- Kun Attila, Kanadában élő tanítványom és kollégám hívott meg, aki eltökélte, hogy egyszer visszatér szülőhazájába és megismerteti a magyar érdeklődőkkel az általunk kialakított hipnoterápiás eljárást. Amikor ezt felvetette, természetesen megígértem, hogy segítek neki a nemzetközi elismertségemet is latba vetve a célja elérésében. Ha pedig még szükség lesz arra is, hogy megváltoztassuk a jelenlegi magyar gyakorlatot, vitatott egészségügyi törvényt, amely ellenzi a hipnoterápia szabad és nyílt alkalmazását, tanítását, akkor időskorom ellenére újra el fogok jönni. Amerikában, Kanadában, Nagy-Britanniában, Új-Zélandon, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Iránban és még a kommunista Kínában is már elértük ezt. Van még egy tervem, amiért szívesen visszajönnék, mégpedig hogy ápolónőknek tanítsak hipnoterápiát. Ez akár az egész országra kiterjedő program lehetne: olyan ápolónőket képezni, akik a legteljesebb mértékben tudják támogatni az orvosok gyógyító tevékenységét, hiszen ők állnak a legközvetlenebb kapcsolatban a betegekkel, pozitív érzelmi viszonyokat alakíthatnak ki velük, hatékonyan lehetnének képesek csökkenteni a fájdalmukat, növelni a komfortérzetüket.

 

- Az alternatív, holisztikus szemléletű gyógyítók közül kiknek lehet igazán fontos a hipnoterápia alkalmazása?

 

- Bármelyiküknek, hiszen akár egy masszőr, egy akupunktőr vagy egy kineziológus a hipnózissal párhuzamosan a testi, energetikai kezeléssel mélyrehatóbb változásokat érhet el. A hipnoterápia kombinációja ezekkel a módszerekkel nagyon hasznos lehet nekik. Nagyon sok ösvény, út, eljárás van, amelyeket integrálva hatékonyabbak lehetünk, mint pusztán egy módszer alkalmazásával. A hipnoterápia kiválóan együtt tud működni számos egyéb gyógyító technikával.

 

- Mennyire fontos, hogy egy hipnotizőr hipnábilis, hipnotizálható legyen?

 

- Én minden este hipnotizálom magam, hogy gond nélkül tudjak ebben a korban is nyolc órát aludni. Másfelől rheumatoid arthritises bántalmaim vannak, elég fájdalmas, ezt szintén nagyon jól kezelem hipnózissal, nem használok fájdalomcsillapítókat. Sokféleképpen alkalmazom a hipnózist, például valahányszor tanítok, úgy lépek be a terembe, hogy előtte azt hipnotizálom magamnak, hogy könnyen követhető legyen az előadásom és minden kérdést jól, tisztán értsek. Mindenkit lehet hipnotizálni.

Csörgő Zoltán
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: Gil Boyne, hipnoterápia, hipnózis, pszichoterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.