Új a terápiában

Az öregedés tudománya

A Humboldt klinikán alkalmazott geriátriai módszerek

Öregség, betegség, halál - sokunk számára ezek a fogalmak elválaszt hatatlanul összeforrnak. Pedig a geriátriában, azaz az idős emberek egészségügyi bántalmaival foglalkozó orvoslásban léteznek meglepően hatékony holisztikus módszerek, amelyekkel az erőnlét hanyatlása lassítható, az öregedő emberek közérzete javítható.

 


Időskorban is megőrizni az életörömöt, a mozgékonyságot és az egészséget – mindenki erre vágyik. A komplementer orvoslás gyakorlói és kutatói új utakat találtak e célok megvalósítására 

 

Dr. Johannes Wilkens geriáter, az Alexander von Humboldt Klinika (Németország) munkatársa szakterületének lelkes kutatója. Aki vele beszél az időskori gyógyászat perspektíváiról, annak egy csapásra elszáll az öregségtől való félelme. Dr. Wilkens homeopátiával és antropozófikus orvoslással is foglalkozik. Már doktori disszertációjával is nagy feltűnést keltett: az árnika homeopátiás készítményének hatását elemezte térdműtétek után.

 

Átütő sikerek térdműtétek után

Wilkens az árnika hatását háromfajta térdműtét után vizsgálta: artroszkópos beavatkozást, keresztszalag-plasztikát, illetve térdprotézis-beültetést követően.

 

Azt tudakolta, hogy az árnika milyen mértékben befolyásolja a vérömlenyek felszívódását, a duzzanatokat, a sebgyógyulást stb. A vizsgálat 343 frissen műtött betegre terjedt ki, akik az operáció után nyolc napig naponta árnikát kaptak D30 hígításban.

 

 Az árnika az időskori betegségek kezelésének igen fontos gyógynövénye

 

Az eredmény: a duzzanat mindhárom csoportban jelentősen csekélyebb mértékű volt, mint a placébócsoportban. Különösen a protézist kapó betegeknél volt gyors a gyógyulás menete. Összességében sokkal ritkábbak voltak a szövődmények. Egyetlen kísérleti személynél sem volt vérömlenyképződés, a nagyon időseknél sem. Ez figyelemre méltó fejlemény, ugyanis a 65-79 esztendősek 40 százalékát érintik az ízületi megbetegedések, 80 felett ez az arány már 74 százalékra emelkedik.

 

A Wilkens-féle klinikai kísérlet finanszírozási szempontból is eredményes volt: a rendkívül olcsó árnikakészítménnyel végzett kezeléssel átlagosan 20-50 000 eurót lehetett megtakarítani. Egy bajor egészségügyi felmérésben azt is kimutatták, hogy az átlagos utókezelési és ápolási idő agyvérzéses esetekben a Humboldt Klinikán a legrövidebb.

 

 

Hogyan segít a homeopátia agyvérzéskor?

Ez igen fontos kérdés, ugyanis a hivatalos orvoslás a mai napig nem tud az agyvérzés gyógyszeres kezelésével komoly eredményeket felmutatni. A statisztikák szerint a 65-79 évesek 61 százalékánál jelentkeznek agyi érbetegségek, sokuknál ez agyvérzéshez vezet. Az agyvérzés egyik legjellegzetesebb klinikai képe a féloldali bénulás. A homeopátiában, amely „hasonlót hasonlóval” kezel, a kígyómérgeknek jut fontos szerep a szélütés kezelésében. Az egészséges embernél ugyanis a kígyómarás következtében pontosan ilyen, az agyvérzésre jellemző tünetek alakulnak ki.

 

A kígyómérgek a terápia fontos alkotóelemei – különösen agyvérzés kezelésében

 
A legtöbb páciens D30-as hígításban Lachesist kapott - ez a szer a homeopátiában a bal oldali érintettség esetén használatos. Szintén kígyóméreg a Crotalus, amit az előbbivel ellentétben a jobb oldal érintettségére adnak. Ezeket az egyéni panaszoknak megfelelően más szerekkel egészítik ki.

 

A legjobb eredményeket kígyóméreggel és ezzel párhuzamosan árnikával vagy tabacummal érték el. A bal oldali karbénulás és lelassult szívverés kezelésében leginkább a digitálisz adása vált be.

 

Az agyvérzésen átesett betegek általában véralvadást befolyásoló gyógyszerként aszpirint kapnak. A homeopátiás kígyómérgek szintén vérhígítók, de sokkal átfogóbb hatásúak. Nemcsak a fizikai zavarokat, hanem egyúttal a lelki és funkcionális diszharmóniákat is kezelik. A kígyómérgek erős tisztító hatással is bírnak. A Humboldt Klinikán kétféle terápiás koncepciót dolgoztak ki homeopátiás és antropozófikus módszerekre, mindkettőben a kígyómérgek játsszák a főszerepet az agyvérzés kezelésében.

 

Kiváló eredmények - alacsony költségek

Dr. Wilkens az agyvérzés kezelésében a legoptimálisabb megoldást a „Naja compositum” és egy klasszikus homeopátiás gyógyszer alkalmazásában látja. A „Naja comp.” alkalmazását olyan orvoskollégáknak is ajánlja, akiknek nincs homeopátiás tapasztalata. A kezelés költségei meglepően alacsonyak, az eredmények ugyanakkor kiválóak.

 

A ginkgo és a galagonya szintén két olyan gyógynövény, amelyekkel az idős  betegeken segíteni lehet. A homeopátia is jó tapasztalatokat szerzett ezekkel a növényekkel

 

Dr. Wilkens az agyvérzés kezelése mellett a nicotina tabacum (dohány) besorolásával is foglalkozik. E készítmény hatásait egyelőre nem kutatták ki teljesen. Wilkens vizsgálatai során megállapította, hogy a dohány homeopátiás hígításban (D6-D30) különösen a geriátriában és az intenzív ellátásban nyújthat értékes segítséget. A gyógyszerkutatás Hahnemann elveit követve történik - a legtöbb gyógyszert saját magán próbálja ki. E kísérletek és a betegek kezelésében szerzett tapasztalatok alapján a „tabacum” gyógyszerképe igen széles spektrumot ölel fel, ugyanakkor világosan körülírható személyiséghez köthető.

 

A nicotina tabacum homeopátiás gyógyszer formájában a civilizációs panaszok egész sorát képes gyógyítani. A tabacumszemélyiségre jellemző a materialista világnézet. Idősebb korukban ez lelki és fizikai szinten egyaránt megkeményedéshez vezet - például agyér-elmeszesedéshez. Ahogy a személyiség elveszti érdeklődését a szellemiek iránt, nem jut elég oxigénhez. Természetesen a
tabacum a dohányosok panaszainak is kiváló gyógyszere.

 

A tabacum különösen az oxigénhiány miatti szövetpusztulás kezelésében nyújt értékes segítséget. Ez elsősorban az idős betegek akut betegségeiben fordul elő gyakran. A haldoklók szenvedései ugyanezen okból szintén enyhíthetők e szerrel, különösen a csontsovány, legyengült betegeknél. A tabacum nevű homeo pátiás gyógyszer igen erőteljes hatású, így néha meghökkentő, nem várt állapotjavulások figyelhetők meg használata mellett.

 

A fagyöngy új terápiás lehetőségei

A fagyöngyből készült gyógytermékeket elsősorban a rákterápiából ismerhetjük. E gyógynövény szintén Wilkens doktor kutatási területei közé tartozik. A statisztikai adatok szerint a 65-75 éves betegek több mint 33 százaléka e betegségben hal meg. A természetes gyógymódok azonban a kiegészítő rákterápiában is képesek voltak szép eredményeket felmutatni. A fagyöngyterápia kutatásával új lehetőségek nyílnak meg a gyakorló orvos előtt.

 

A fagyöngy élősködő, amely 13 különféle fafajtán megterem

 

Dr. Wilkens hipotézise: a fagyöngy élősködő növényként él 13 fa törzsén, illetve ágain. Nem beszélhetünk tehát egyetlen fagyöngyfajtáról, bár a klasszikus homeopátia eddig csak egyet ismert és viscum album néven alkalmazta, ráadásul ezt sem dolgozták fel potenciálással, mint más homeopátiás készítményeket. Wilkens feltételezése szerint a különböző fákon megtermő fagyöngyöt hatásában tovább osztályozhatjuk. Ezzel célirányosabban, sikeresebben alkalmazhatjuk e készítményeket. Az élősdi szervezet ugyanis a gazdaszervezet energiáiból, életnedveiből tartja fenn magát. A „komplementer génterápia” Wilkens szerint minden olyan esetben indokolt, amikor nincs kellő kezdeményező erő a beteg szervezetében, illetve a szervezet elvesztette kapcsolatát a kozmikus erőkkel.

 

A tizenhárom fafaj alapján a fagyöngyterápiát személyre szabottan lehet alkalmazni. A hársfán termő fagyöngy például kifejezetten az anyatípusú emberek gyógyszere: ők általában kerekded, telt vonalúak, harmóniára vágynak. Náluk a rák akkor alakul ki, ha családi konfliktusaikat nem képesek megoldani. Ezzel szemben a kőrisfán termő fagyöngy a sportos, karcsú nők gyógyszere, akikben van egy kevés férfias vonás. Ők hajlamosak magukat sokáig túlterhelni, betegségeik általában erős kimerültséggel járnak.

 

Amikor dr. Wilkens lezárta a fenti tipizálást, megdöbbenve tapasztalta, hogy az egyes fafajták, illetve a rajtuk termő fagyöngy jól illeszkedik a kínai akupunktúrából ismert meridiánrendszerhez. Így a fűzfán termő fagyöngy a vesére és a húgyhólyagra, míg az almafán termő fagyöngy a vastagbél, a gyomor és a máj megbetegedéseiben gyakorol erőteljesebb gyógyhatást.

 

Receptek egészséges öregkorra

Létezik ilyen titkos recept? A megfigyelések szerint azok az emberek örvendenek hosszú, egészséges életnek, akik idősebb korukban is megőrzik szellemi aktivitásukat.

 

A magrezonanciás felvételen agyvérzés nyomai láthatók

 

Ezzel kapcsolatban érdemes figyelembe venni az emberi bioritmust: körülbelül hétévente testünk egész anyaga teljesen lecserélődik. Nagyjából húszesztendős korunkban befejeződik a növekedés. Ezt dr. Wilkens szerint húsz év „próbálkozás” követi: elsősorban lelkivilágunkat fejlesztjük. Negyvenéves korunktól szellemileg akarunk továbbfejlődni, bölcsebbé akarunk válni, a mélyebb megértést keressük. Ehelyett modern világunk hatására sokan visszazuhannak a fizika, a matéria világába. Nem megfelelő síkok mentén fejlődik, orientálódik szellemünk. Ennek következménye a „midlife crisis”. Fontos volna megértenünk, hogy létezik szellemi fejlődés, növekedés, és ezen mindenkinek át kell esnie. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy kellőképpen rugalmasnak kell lennünk, hogy egyre újabb, olykor tragikus élethelyzetekhez is tudjunk alkalmazkodni. Először ugyanis szellemünk merevedik meg, aztán a lelkünk, végül a testünk.

 

A tulajdonképpeni öregedés nem más, mint egy újfajta érési folyamat. Az ember inkarnálódási fázisa mellett létezik egy exkarnálódás is. Eközben meg kell értenünk, hogy testi és szellemi lények vagyunk egyaránt, és e szellemnek - ha eljön az ideje - el kell szakadnia a testtől.

 

A nehéz esetek sem kilátástalanok

De mikor érjük el az öregkort? Hetven-, nyolcvan- vagy kilencvenévesen? Nos, ez minden esetben változik, és az egyén általános egészségi állapotától függ. Az aggastyánkor akkor köszönt be, ha a természetes leépülési, hanyatlási folyamat hatására vitális erőforrásai a kimerülés határára jutottak. Ekkor válik valaki geriátriai esetté. Ha a legyengült szervezetű embernél valamilyen komolyabb krízis alakul ki, szervezete nem képes önerejéből előidézni a gyógyulást.

 

A klinikán minden esetben a betegek öngyógyító erőit támogatják, erősítik. Addig segítik a beteg szervezetét, míg saját rendező, szervező erejét újra képes kialakítani.

 

A „midlife crisisben” szenvedőknek fontos, hogy megértsék: spirituális  fejlődésre van szükségük

 
A galagonya például természetes módon erősíti a szívizomzatot. A kivezető, elvezető eljárások szintén kiválóan erősítik a vitális erőforrásokat. Az idős emberek nem szomjasak, túl kevés folyadékot vesznek magukhoz. Ezzel károsítják veséjüket. A veséknek sok vízre van szükségük, hogy a szervezet kémiai egyensúlyát képesek legyenek megőrizni. Ha keveset iszunk, a vesék kiszáradnak és nem képesek méregtelenítő funkciójukat betölteni. A következmény: fertőzések, legtöbbször a húgyutakban. Dr. Wilkens e pácienseknél először a naponta fogyasztandó folyadékmennyiséget növeli meg. Ehhez általában zsurlóteát javasol, amivel eltávolíthatók a szervezetből a méreganyagok.

 

 

Miként mellőzhetők a fájdalomcsillapítók csontritkulás esetén?

Az idős embereket, különösen a nőket gyakran sújtja a csontritkulás. Ilyenkor elegendő egy kisebb terhelés, és a megritkult alapállományú csont összeroppan. Ez erős fájdalommal jár, amire általában fájdalomcsillapítókat adnak, utóbbiak azonban jelentős mellékhatásokkal járnak, főképp az emésztőcsatornában.

 

Másképp járnak el a klinikán: fájdalomcsillapításként az Aconitum D3-D6 nevű homeopátiás készítményt vagy injekció formájában adják be a betegnek, vagy aconitolaj formájában dörzsölik be a hátizomzatba.

 

Időskorban szintén sok problémát okoz a lelki túlérzékenység. Egy súlyosabb betegség vagy sérülés, például egy combnyaktörés hatására az idős beteg lelkileg teljesen összeroppanhat. Mintha a csonttal együtt életereje is eltörne. Hirtelen idegen helyre, kórházba kerül, egészen megzavarodik, dezorientálttá válik. A hivatalos orvoslás szabályai szerint az ilyen beteg nyugtatókat kap, amitől teljes apátiába süllyed. A komplementer medicinával foglalkozó orvos ezzel szemben azon dolgozik, hogy betegét visszavezesse önmagához.

 

 Mindig a beteg alkatától függ, milyen fagyöngykészítményt kap. Az anyatípusú  mberekhez a hársfán termő fagyöngy illik, míg a karcsú, sportos  nőket a kőrisfán termő fagyöngyből készült szerekkel kell kezelni

 


Erre jó a Bryophyllum nevű növényből készült gyógyszer. Ez a növény azzal tűnik ki, hogy a levélsérülései feltűnően gyorsan gyógyulnak. Az antropozófikus orvoslás szemléletében a levelek az emberi szervezetben a vér- és nyirokkeringést szimbolizálják. A belőle készült gyógyszer a nyugtalan beteget megnyugtatja, keringését normalizálja, „lelkileg leföldeli”.

 

Mindannyian képesek vagyunk befolyásolni, hogy milyen kort érünk meg. „Fontos, hogy környezetem iránt valódi érdeklődést tanúsítsak, sőt bizonyos fokú szenvedéllyel viseltessek irányába. Mindent, amit teszek, szívesen kell tennem. Ez azt jelenti, hogy időskorom ellenére belül fiatal maradok.” - állítja dr. Wilkens.

 

 

A Humboldt Klinikán sikerrel alkalmazott alternatív geriátriai gyógyszerek

1. Vertigoheel: időskori szédülésben, agyvérzés után is, ha a vezető tünet a szédülés.

2. Arnica D30: zúzódásokra, lágy szövetekben fellépő vérömlenyekre.

3. Aconitum bedörzsölőolaj: külső használatra, reumás, gyulladt ízületek kezelésére.

4. Gingko D4: az agy vérellátásának fokozására, az agyi teljesítőképesség javítására.

5. Mandragora comp.: időskori térdízületi artrózisra. Gyakran igen hatékonyan enyhíti a panaszokat.

6. Levico comp.: Hosszú betegség utáni lábadozásra, kimerültségre, vashiányos vérszegénység ellen.

7. Magnesium phosphoricum D6: lábikragörcsök és a nyaki izomzat feszülése ellen.

8. Crataegus (galagonya) készítmény öregkori szívpanaszokra. Ez a készítmény fokozza az agyi és a perifériás keringést is, ugyanakkor javítja az alvást is.

9. Arnica masszázsolaj bedörzsölőként izomfájdalmak ellen.

Sz.Z.L.
XVII. évfolyam 12. szám

Címkék: anti-aging, geriátriai módszerek, házipatika, öregedés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.