Új a terápiában

Az orvosi gondolkodás forradalma

  A mai kor népegészségügyi, valamint megbetegedési adatai óriási változásokról árulkodnak. Addig, amíg az elmúlt évszázadokat a fertőző megbetegedések elleni harc uralta, tisztázódni látszik, hogy a mumpsz, a tbc, a hepatitis, a reumás láz és a többi fertőző megbetegedés előfordulása zuhanó repülésben – sokszor a nulla szint közelébe – csökkent a világban. Ebben elsősorban a kulturális változások, a higiéné terjedése játszik szerepet, de a védőoltások is tovább javították a helyzetet. 


   

  Hatalmas növekedés tapasztalható ugyanakkor a szklerózis multiplex, a Crohn-betegség, az asztma, az I. típusú cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, cöliákia stb. megbetegedési statisztikáiban. Úgy tűnik, ezek a betegségek képezik nem csak a jövő, hanem már a mai világunk fő egészségügyi problémáit. Az is óriási változást hozhat az orvoslás szemléletében, hogy az érelmeszesedés kialakulásának értékelését már nem a koleszterin és a vérzsír dogma uralja, hanem azt is gyulladásos, sőt autoimmun gyulladásos megbetegedésnek tekintik. Egyértelműnek látszik az is, hogy bizonyos fertőző megbetegedések, vagy akár a parazitás fertőzések kiirtása a nyugati világban előmozdította az autoimmun-betegségek előfordulását, vagyis minél sterilebb környezetet hoz létre a nyugati ember, annál esendőbbé válik az immunrendszere az immuntolerancia csökkenésére és autoimmun-betegségek kialakulására.

   

  A múlt héten részt vettem Floridában az amerikai Funkcionális Medicina Társaság által szervezett autoimmun orvosi kongreszszuson. Az immunológia, a neurológia, a belgyógyászati gyakorlati klinikum és sok más terület kutatói óriási változásokat hoznak az eddig csak a gyógyszeripar által diktált orvosi paradigmában. Egyértelművé vált, hogy gyógyíthatatlannak vélt immunológiai folyamatok a környezet, a táplálkozás, a vitamin és életfontos biológiai anyagok bevitelével, helyes stresszkezeléssel elég nagy arányban meggyógyíthatók, mindez azonban jelentősen érinti a modern ember természettől elszakadt, elkényelmesedett életmódját, komfortzónáját. A megoldás nem pirulák szedésében, hanem az ún. life style medicina, funkcionális medicina, komplementer és alternatív medicina alkalmazásában van.

   

  A továbbiakban olyan témákat mutatok be, melyekben ez a reformszemléletű orvoslás tételei megváltoztathatják a modern orvosi gondolkodást.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  Dr. Tamasi József
  XXIV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.