Új a terápiában

Csigolyák - gerinc 2.

A szék mellett... Dr. Csiszár Róbert biológiai fogászati tanácsai

„A fogászati problémák végigkísérik életünket, és felmerülő kérdéseinkre sokszor nem kapunk választ."  


Kedves Doktor Úr!

 

A férjem szerint majdnem minden éjszaka csikorgatom a fogaim, ilyenkor reggelente fáj az állkapocs ízületem, de a derekam is. Lehet összefüggés?

 

Réka

 

 

Kedves Réka!

 

A múlt havi témát folytatjuk a kranio szakrális rendszerrel (CSS - Cranio Sacral System). Bár a szakrális szó megtévesztő, ez esetben a farokcsigolyákat jelenti, mint a koponya csontoktól induló rendszer végpontját. A keringési és a légzési rendszer mellett ez a harmadik nagy élettani ritmus. A XX. század negyvenes éveiben fedezte fel William G. Sutherland amerikai orvos. Ez a rendszer minden - aggyal és gerincvelővel rendelkező - élőlénynél létezik.

 

Anatómiailag egy hártyás, kötőszöveti struktúra, mely az agyat borító agyhártyából áll, lefelé fut a gerinccsigolyák belső fala és a gerincvelő között, és a 2. farokcsigolyánál végződik. Az agyhártyák mellett minden olyan csont részét képezi a rendszernek, mely érinti az agyhártyát, fontos része az agy-, illetve gerincvelői folyadék is. Szoros kölcsönhatásban áll az idegrendszerrel, az erek hálózatával, a nyirokkeringéssel, a légzőrendszerrel, a hormonális folyamatokkal és a csont-izom rendszerrel.

 

 

Ritmus

A gerincvelői folyadék nyomásának hatására a rendszerben megnyúlás, kitágulás következik be. A CSS rendszernek saját ritmusa van, ezt „az élet légzésének" is nevezik. A kranio szakrális ritmus 8-14 ciklus/perc. Ez egyénenként változik, de egy emberen belül állandó. A 8-nál alacsonyabb érték alulműködést jelent, a 14-nél magasabb pedig túlműködést. Egy ciklusnak két fázisa van, összehúzódás és kitágulás. Ennek megfelelően változik a koponya kiterjedése és a rendszer másik végpontjának, a farokcsigolyáknak a mozgása. Ez utóbbinál hintaszerű mozgás érzékelhető.

 

Természetesen az összes koponyacsont, az érintett ízületek, izmok „mozgásban vannak", és ez a mozgás, a belső hidraulikus rendszer - az agyhártyák és a gerincvelői folyadék - révén folyamatosan tovaterjed. A csontos ízületek között kiemelt fontosságú a „tarkóízület" és az állkapocsízület, melynek terhelése, illetve túlterhelése sokszor fogászati eredetű. Megváltozhatnak a koponyacsontok terhelési viszonyai, és tartós elmozdulások jöhetnek létre. Megváltozik a váll tartása, a medence csonthelyzete, az egyes csigolyák elhelyezkedése, a kéz- és lábtartás. De ezek a folyamatok visszafelé is érvényesülhetnek. Például a medence hibás „állása" problémákat okozhat az állkapocs ízület funkciójában, korlátozza annak szabad mozgását.

 

Kezelés

A cranio sacralis rendszer kezelési technikája a mikro manipuláció, mely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul. Ennek segítségével hatást gyakorolhatunk a test egyéb részeire, egyéb problémáira is. A terápia célja a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az izomrelaxáció, az ízületi feszültségek korrekciója, a gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása.

 

 

 

Mely betegségekben szerepelhet a CSS zavara oki tényezőként?

 

* Agyi funkciózavar, bénulások, ideggörcsök, neuraszténia.

* Fejfájás, migrén, álmatlanság, ideg fájdalmak.

* Magas vérnyomás, szédülés.

* Gerincoszlop-problémák.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy például minden fejfájásnál a CSS terhelésére kell gondolnunk, de ha egyéb kezelések nem vezetnek eredményre, a CS rendszer állapotát érdemes megvizsgálni.

 

A CSS krónikus terhelését jelezhetik:

 

* Mozgás vagy állás közben kifelé vagy befelé álló lábak.

* Az egyik váll vagy az egyik csípő magasabban helyezkedik el.

* Az egyik állkapocs ízület nyomásra vagy fogsorzárásra érzékeny.

* Éjszakai fogcsikorgatás.

* Az egyik oldalon hiányos fogazat vagy korábban érintkező fogsor.

* Az állkapocs nyitáskor az egyik irányba elmozdul.

* Rendszeresen az egyik oldalon rágás.

 

Ezekben az esetekben érdemes a fogorvost felkeresni, mert a krónikus fogászati problémák, hibás fogsorzáródás, hibás fogtechnikai pótlások, kényszerharapások, foghiányos állapot, mind előidézhetik a CSS krónikus terhelését és az egész vázrendszer tartós deformitását.

 

Üdvözlettel, jó egészséget kíván,

Dr. Csiszár Róbert
XI. évfolyam 3. szám

Címkék: biológiai fogászat, csigolyák, gerinc

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.