Új a terápiában

D-vitamin és a rák

A számok beszélnek

  A rák korunk legsúlyosabb kérdései közé tartozik, hiszen minden harmadik ember rákos lesz élete során, és minden negyedik ebbe bele is hal. Különös ellentmondás, hogy az onkológiai szereket gyártó cégek fénykorukat élik, miközben a betegek sorra halnak. A fejlett országokban 2009-ben 75 milliárd volt, 2018-ra már 147 milliárd dollár lesz a rákgyógyszerekből a bevétel. Kalkulációk szerint a D-vitamin-hiány okozta megbetegedések és halálozások Nyugat-Európa számára 187 milliárd euró költséget jelentenek. Ha mindenki napi 2–3000 NE D-vitamint szedne és ezzel a D-vitamin-szintje 40 ng/ml szintet érne el, ez a kiadás megszűnne. A D-vitamin- ellátást 10 milliárdból meg lehetne államilag oldani, ezt tehát 177 milliárd megtakarítást jelentene. Magyarországgal kapcsolatban hasonló nagyságrendű a kalkuláció: a D-vitamin-ellátottságra 15 milliárd forintot kellene költeni, amin csak az egészségügy 250 milliárdot takarítana meg.


   

  A rákhalálozás földrajza

  Frank Longstaff Apperly angol patológus 1941-ben megjelent tanulmánya szerint Északon Délhez képest 2,5-szer gyakoribb a rákos halálozások aránya. Apperly eredményét összefüggésbe hozta az adott területre egy év alatt jutó UV-sugárzás mennyiségével, de a D-vitamin–rák kapcsolatot nem fogalmazta meg.

   

  Negyven évvel később Cedric Garland és Frank Garland hívták fel ismét a figyelmet arra, hogy Amerikai északi részén a délinek durván kétszerese a vastagbélrák-halálozás. Ugyanezt találták a város és falu összehasonlításában a városiak kárára. Rámutattak arra is, hogy a két feltételezett kockázati faktorban, a húsevésben és a rostfogyasztásban Észak és Dél közt nincs különbség.

   

  A feltételezett védőfaktor tehát a D-vitamin. Ezt igazolták is vizsgálatukban, melyben több mint 25 ezer embert követtek 8 éven át. Akiknek a D-vitamin-vérszintje 27–32 ng/ml közé esett, azoknak 70%-kal, akiknek 33–41 ng/ml közé, azoknak 80%-kal csökkent a vastagbélrák-kockázata. Azóta rengeteg ún. megfigyeléses vizsgálat megerősítette, hogy a D-vitamin-szinttel arányos a rákkal szembeni védettség.

   

  Mellrák kapcsán az első vizsgálatot 1990-ben szintén a Garland fivérek közölték Edward Gorhammel. Az akkori Szovjetunió északi és déli területei közt háromszor nagyobb volt a mellrákhalálozás. William Grant 6 vizsgálat összevont elemzése alapján úgy találta, hogy a mellrákhalálozás-különbség már 40 ng/ml vérszint esetén is 60%-os csökkenést mutat.

   

  Egy vizsgálatban a vér D-vitamin-szintje alapján öt csoportba osztották a nőket. A legalacsonyabb szintű csoportba tartozóknak ötször nagyobb volt a mellrákkockázata és gyorsabban bontakozott ki náluk a rák, mint a legmagasabb szintű csoportba tartozóknak. Ha belegondolunk, nincs még egy olyan nagy hatású gyógyszer, amellyel akár csak e kockázatcsökkenés töredékét el lehetne érni. 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  Szendi Gábor
  XXIV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.