Új a terápiában

Elektroszmog

Csökkentsük a terhelést!

Az „elektroszmog” fogalmával bizonyára mindenki találkozott már – mint mellékhatás, amely  elektromos áram vagy telefon használatával jár. Lapunk korábban többször is foglalkozott a témával. Mivel a műszaki fejlődés nem állt meg, ideje az új trendeket is alaposan megvizsgálni e szempontból.


 

Az elektroszmog témájában nagyon különböző nézetek léteznek, különösen a hosszú távú veszélyeket illetően. Folyamatosan napvilágot látnak az (állítólag) új ismeretek a témával kapcsolatban. Egy dologban mégis létezik elvi egyetértés: mindenkinek ajánlatos az elektromágneses sugárdózist a lehető legalacsonyabb mértékre csökkenteni.

 

Mindenki képes rá, hogy személyes elektroszmog-terhelését jelentős mértékben csökkentse. A továbbiakban nem foglalkozunk részletesen a mobiltelefon adóhullámaitól és más rádióhullámoktól védő, árnyékoló megoldásokkal (számos bevonat, speciális tapéta, fólia, ablaküveg stb. létezik e célra), sem az egész helyiséget árammentesítő kapcsolókkal. Ezekhez ugyanis minden esetben ajánlatos szakértő véleményét kikérni, ráadásul helyi mérés és tervezés szükséges minden lakótér esetében.

 

Egyre többet lehet hallani arról, hogy a modern, vezeték nélküli telefonok bázisállomásai folyamatosan mikrohullámokat bocsátanak ki, akkor is, ha éppen nem használjuk a készüléket. És az is mindegy, hogy a hallgató a bázisállomáshoz van-e csatlakoztatva vagy sem. A legegyszerűbb lehetőség, hogy legalább éjszaka mentesüljünk a mikrohullámok biológiai hatásától, hogy ha a bázisállomás villásdugóját kihúzzuk a konnektorból. Ez persze azt jelenti, hogy éjszaka nem leszünk telefonon elérhetők, és lehet, hogy a készülék akkumulátorának töltésével is gondjaink adódnak.
A szakértők ellenérve e gyakorlattal szemben az, hogy a sugárzás napközben ettől még nem szűnik meg.

 

Ezért helyesebb, ha a lakásban egyáltalán nem tartunk zsinór nélküli telefont, megmaradunk a jó öreg vezetékes készülékeknél.

 

A „pulzáló” jel azt jelenti, hogy a sugárzást periodikus ritmusban ki-be kapcsolja a készülék. A sugárbiológiai kutatások szerint éppen a pulzáló jelek felelősek a koncentráció- és alvászavarokért, valamint egyes esetekben a fülcsengésért. Egyes szakemberek arra is figyelmeztethetnek, hogy a pulzáló jelek hatására az agy-vér gát védő hatása csökken, mások a hullámok genetikai hatásáról, illetve az immunrendszerre gyakorolt káros hatásáról beszélnek.

 

A hagyományos veszélyforrások: a fej közelében elhelyezett ébresztőrádió, a testközelben égő halogénlámpa, a standby üzemmódban lévő készülékek és a feszültség alatt álló kábelek formájában

 

Néhány hónapja megjelentek a piacon azok a DECT-technológiával készülő zsinór nélküli telefonok, amelyek nem bocsátanak ki jeleket, ha a hallgatót visszahelyezik a bázisállomásra. Ez pozitív fejlemény, de sajnos nem minden szempontból kielégítő:

 

• Kényelmi okokból biztos, hogy a felhasználó nem helyezi vissza a hallgatót a bázisállomásra (ez az akkumulátorok élettartamát is megrövidítené), ezért a készülék továbbra is tartós sugárforrásként működik. Jobb lenne az a technológia, amely beszélgetés után automatikusan kikapcsolná a sugárzást, és csak újabb hívás vagy beszélgetés kezdeményezésekor kapcsolna be ismét. Ez megoldható lenne, nem értjük, miért nem valósítják meg.

 

• Továbbra is pulzáló mikrohullámokat bocsát ki a készülék. Még ha a bázisállomás nem is folyamatosan bocsátja ki a hullámokat, a fejhez szorított hallgatónál továbbra is fennáll a mobiltelefonoknál megfigyelhető, mérhető terhelés.

 

A piacon szintén viszonylag újak az árnyékoló dobozok és hálók, amelyekbe a DECT-technológiájú bázisállomásokat helyezhetjük. Ezek segítségével a terhelés 90-99%-kal csökkenthető. Ez soknak tűnik, de egyes esetekben mégis kevés lehet, hiszen az elektroszmog témájában érvényes az a megállapítás, miszerint nem minden ember egyforma teherbírású. Ráadásul az árnyékolás mellett is megmarad a beszélgetés közben jelentkező terhelés (a hallgató ugyanis változatlan intenzitással bocsát ki jeleket).

 

Gyermekfigyelő készülékek: a gyermekágyban sugárforrásnak nincs helye!

Míg a csecsemőfigyelő készülékekkel a szakma sokáig elégedett volt – ezek csak akkor kapcsoltak adásra, ha a gyermek sírni kezdett –, sok gyártó olyan készülékeket dobott a piacra, amelyek folyamatosan bocsátanak ki jeleket. Ezt kategorikusan el kell utasítanunk, ugyanis a gyermekágyban nincs helye elektromágneses sugárforrásnak!

 

 

De akadnak olyan modellek is, amelyek sugárdózis kibocsátása meghaladja a számítógépes munkahelyekre vonatkozó normaértékeket. Ezért az adókat és a kábeleket a gyermek ágyától legalább 1-2 méteres távolságban kell elhelyezni. Figyelni kell rá továbbá, hogy a készülékek csak síráskor adjanak le rádióhullámokat, ne legyen rajtuk hatótáv-ellenőrzés funkció, vagy az legalábbis kikapcsolható legyen.

 

 

A mobiltelefon nem jó vezetékes készülékként

A mobiltelefonok általában csak beszélgetés közben bocsátanak ki pulzáló mikrohullámokat. Éppen ezért a leghelyesebb, ha minél ritkábban és minél rövidebb beszélgetésekre használjuk őket. Ráadásul minél kevesebbet használjuk a mobilkészüléket, annál kevesebb átjátszóállomásra, antennára van szükség, amelyek szintén jelentős terhelést jelentenek másoknak.

 

A trend azonban sajnos a fenti ajánlással szembemegy, egyre többen használnak mobilkészüléket, lemondják a vezetékes készüléket. A következmények súlyosak, nemcsak a mobilhasználókat éri a terhelés, hiszen egyre több átjátszóállomást telepítenek világszerte.

 

Íme néhány ajánlás, hogyan csökkenthetjük a mobilkészülékek általi elektromágneses terhelést (ha elkerülhetetlen a használatuk):

 

• Csak szabadban telefonáljunk, kerüljük a beszélgetést masszív épületekben, pincékben, gépkocsiban, itt ugyanis a rosszabb vételi körülmények miatt a mobiltelefon erősebb jeleket bocsát ki, hogy kapcsolatot tudjon teremteni az átjátszóállomással.

 

• Az autókban használjunk kihangosítót és külső antennát, utóbbi lehetőleg a kocsi tetején legyen.

 

• Általában használjunk kihangosítót, ezzel elkerülhetjük, hogy a készülék antennájából kibocsátott jelek közvetlenül a fejet érjék. Főként ferritmaggal ellátott kábellel szerelt vagy pneumatikus hangátvitelű headsetet ajánlunk a hagyományos fejhallgatókkal szemben.

 

Az árnyékoló plakettek és chipek nem védenek

A gyártók által megadott SAR-értékek nem sokat segítenek. Az SAR rövidítés a „specifikus abszorpciós értéket” jelenti, és azt az elektromágneses dózist határozza meg, amely az élő szövetekben elnyelődve hővé alakul át. A gyártók szerint minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb a készülékből kiinduló terhelés.

 

Azonban sok szakértő úgy véli, hogy a hullámzás hatására keletkező hő nem jelentős kritérium az elektroszmog-terhelés mértékének megállapításában. Attól eltekintve, hogy a laboratóriumi körülmények között meghatározott SAR-érték az egyes modellek esetében nem mutat jelentős különbséget, a valódi használat közben a telefon által jelentett terhelés jelentős mértékben megnőhet. Utóbbi ugyanis mindig a készüléknek az átjátszóállomástól való távolságától függ.

 

Sokféle ígérettel hirdetik a különböző gyártók árnyékoló plakettjeiket, chipjeiket, amelyeket a készüléken kell elhelyezni. Azonban a mai napig nem sikerült igazolni, hogy ezek használatával valóban csökkenthető a készülékekből kiinduló elektromágneses terhelés.

 

A mobiltelefonok általában csak beszélgetés közben bocsátanak ki pulzáló mikrohullámokat

 

És még egy utolsó megjegyzés a mobiltelefonokkal kapcsolatban: gyakran hangoztatják, hogy a mobiltelefonok folyamatosan bocsátanak ki jeleket, ezért készenléti állapotban ugyanolyan veszélyesek, mint beszélgetés közben. Ez nem igaz. Pulzáló mikrohullámokat csak beszélgetés közben, illetve készenléti helyzetben ritkán (néhány percenként, vagy esetleg csak néhány óránként), néhány másodperc ideig adnak le. Ami a készenléti állapotot illeti, ilyenkor csak az elektronika működése által keletkező alacsony frekvenciájú mágneses impulzusok hagyják el a készüléket. Ezek a jelek gyengék, és csak a készülék közvetlen közelében mérhetők, de mindez elegendő ahhoz, hogy azt ajánljuk, ne tartsuk a mobiltelefont készenléti helyzetben testközelben (zsebben, övre szerelhető tartóban stb.).

 

A vezeték nélküli internet-kapcsolat veszélyei

A legutóbbi időben sok otthonba és munkahelyre bevonult a WLAN-technológia (wireless local area network), azaz a vezeték nélküli internetkapcsolat. Ennek segítségével a házban bárhol tartózkodva internetezhetünk, e-mailezhetünk. Sajnos mindez – a DECT technológiához hasonlóan – állandó, pulzáló mikrohullámú sugárzást jelent. A WLAN egy helyi rádióadó-hálózat. Középpontjában az „access-point” áll, ez az adó, ami vezetékkel kapcsolódik az internethez. Magánházakban, lakásokban az access-point neve „router”, ennek funkciója ugyanez. A különböző számítógépek – mindegy, hogy asztali gépek vagy laptopok, esetleg tenyérszámítógépek – rádióhullámokon keresztül csatlakoznak hozzá. Rádiójeleket tehát a router és a számítógép egyaránt bocsát ki, ezekkel kommunikálnak. Ezért a következőket ajánljuk:

 

• Lehetőleg ne alkalmazzuk a WLAN-technológiát és teljesítményhez kötött adatátviteli rendszereket.

 

• WLAN készülékeket csak a lehető legalacsonyabb teljesítményen üzemeltessünk.

 

• A WLAN eszközöket csak akkor használjuk, ha adatátvitel zajlik, különben – és főként éjjel – kapcsoljuk ki őket (a legbiztosabb, ha kihúzzuk a konnektorból).

 

• A munkahelyeken lehetőleg minél távolabb tartózkodjunk a WLAN-adóktól (a magánfelhasználó általában tudja, hol van a router).

 

• A notebook/laptop gépeken a WLAN-funkciót kapcsoljuk ki, ha nem akarunk internetezni vagy elektromos levelezést bonyolítani.

 

 

Egyre inkább terjednek az árnyékolt készülékek és kábelek

Természetesen a legújabb elektroszmogforrások mellett továbbra is körülvesznek bennünket a hagyományos veszélyforrások: a fej közelében elhelyezett ébresztő- rádió, a testközelben égő halogénlámpa, a standby üzemmódban lévő készülékek és a feszültség alatt álló kábelek formájában. Ezeket illetően érvényes a régi szabály: ha nem használjuk őket, húzzuk ki a konnektorból, vagy használjunk kikapcsolható hosszabbítót/elosztót. Főként a hálóhelyünkön legyen minél kevesebb elektromágneses hullámforrás. A piacon egyre több árnyékolt elektromos kábel és kapcsolható elosztó doboz kapható. Érdemes ezekkel felszerelni a háztartásban található eszközöket és „kábelsalátákat”, amelyek irodai munkahelyek, hálóhelyek közelében vannak. Szintén hozzáférhetőek a teljes mértékben árnyékolt lámpák íróasztalokra, éjjeliszekrényekre.

-vörös-
XIII. évfolyam 3. szám

Címkék: elektroszmog

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.