Új a terápiában

Ezüstkolloid

Szelíd orvosság baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók ellen

A kolloid állapotú ezüstöt ma rendkívül hatásos orvosságként tartják számon. Például antibiotikumként vagy megfázás megelőzésére. Alkalmazzák belsőleg, a bőrre kenve, az orrba permetezve vagy szemcseppként.


 

Az ezüst a rézzel és az arannyal együtt az emberiség legrégebb óta ismert fémje. Már évezredekkel ezelőtt tudták, hogy a vizet érdemes ezüstedényben tárolni, hogy ne poshadjon meg. Az ezüst vizes kancsók és -poharak nem csak a gazdagságot jelezték, de az egészséget is segítettek megőrizni, ugyanis a baktériumok az ezüst felületén és az ezüst környezetében nem tudnak szaporodni. Ma az ivóvíz minőségének javításának ezüstös technológiáját az űrkutatásban hasznosítják, az űrhajósok ezüstből készült filterekkel szűrik a vizet a világűrben.

 

A kínaiaknál az ezüstöt akupunktúrára is alkalmazták. A tövisekből, csontból és fából készült akupunktúrás tűk után csakhamar megjelentek az ezüsttűk. Az uralkodó család egy tagjának több mint négyezer éves sírjában találtak a régészek ilyen ezüsttűket. Az ezüst kiválóan vezeti a hőt és az elektromosságot. Többek között ezért is voltak kiválóak akupunktúrás célokra az ezüsttűk - nem is beszélve antibakteriális tulajdonságairól.

 

Az ezüst orvosi alkalmazása a Közel-Kele- ten is igen elterjedt volt a legkorábbi idők óta. Később többek között Paracelsus orvosi írásaiban is megjelenik az ezüst. Az Argentum potabile, a folyékony ezüst a Paracelsus-medicina fémesszenciáinak egyike.

 

Az indiai ájurvédikus orvoslás szintén jól ismeri az ezüst gyógyászati célú alkalmazását. Fiatalító szerként ismerik, és májbántalmak és gyulladások esetén is adják. És természetesen a homeopátia rendszerében is szerepel az ezüst - potenciált formában, Argentum metallicum néven, vagy Argentum nitricum formájában.

 

Az ezüstkolloid ősidők óta ismert orvosság a fertőzésekkel szemben, kiváló védelmet nyújt tehát a hideg évszakban is. Ma a természetgyógyászat csíraölő tulajdonságai miatt ismét felfedezte. Mivel fényérzékeny, sötétben kell tárolni

 

Az ezüst tehát nem újdonság a gyógyászatban. Ami új, az az ezüstkolloid és az  ezüstvegyületek közötti különbségtétel. A kolloid formájú ezüsttel kapcsolatban abból indulnak ki, hogy a mikroszkopikus méretű, vízben eloszlatott ezüstrészecskék nem okoznak olyan mellékhatásokat, mint a korábbi ezüstalkalmazások. Újdonság továbbá, hogy jó minőségű ezüstkolloid-oldatot nagy finomságú ezüstelektródákból ma már gond nélkül otthon is elő lehet állítani.

 

Sokféle alkalmazási terület

Az ezüstkolloid hatásos szer a baktériumokkal szemben. Főképp azért keltette fel az általános érdeklődést, mert az antibiotikumokkal szemben túl sok kórokozóban  alakult ki rezisztencia. Ezért sokan emlékezni kezdtek az ezüst jótékony, fertőtlenítő, antibiotikus hatására - eleinte csak az alternatív gyógyászatban, és némi késéssel a hivatalos orvoslásban is.

 

Csíraölő hatása miatt az ezüstöt a sebgyógyításban is alkalmazzák, például sebtapaszokat vonnak be leheletvékony ezüstréteggel, hidrokolloid kötéseket készítenek belőle vagy fehérnemű szövetébe szövik bele. Vénákba helyezhető katéterekbe és az ízületi protézisekbe, sőt a csontcementekbe is kerül belőle. A sperma, a petesejt és a mesterséges megtermékenyítéshez használt embriók is tartósíthatók ezüsttel. Újabban a hűtőszekrények belsejét is vékony ezüstréteggel vonják be, hogy ezzel gátolják meg a szekrényben a kórokozók elszaporodását.

 

 Az ezüst csíraölő hatását hasznosítják sebtapaszokban, szemcseppekben
vagy fehérneműk anyagában. Utóbbi képes a neurodermatitiszre jellemző kínzó viszketést enyhíteni

 

Házi használatra az ezüstkolloidot vagy külsőleg használják: a bőrre kenve, a szemekbe cseppentve vagy az orrba per metezve - vagy belsőleg, cseppek formájában. A belső alkalmazás a legelterjedtebb.

 

Mi is az a kolloid?

A kolloid ezüstoldat ezüstelektródák segítségével készül. Az oldat desztillált víz és mikroszkopikus ezüstszemcsék keveréke. A kolloid definíciója:

 

- különféle részekből áll, tehát például ezüstből és vízből,

- a különféle alkotórészek eltérő halmazállapotúak, tehát folyékony és szilárd, vagy légnemű és folyékony (pl. a köd is kolloid),

- az oldott részecskék nem oldódnak fel.

 

Ez lényeges különbség az ezüstsó oldatokkal, például az ezüst-nitrát vagy ezüst-klorid oldattal összehasonlítva. Utóbbiak nem kolloidok, hanem oldatok, és reagálhatnak más elemekkel, molekulákkal. Ilyenkor felléphetnek mellékhatások. Már csak azért is, mert ezekben az ezüst jóval nagyobb mennyiségben van jelen, mint az ezüstkolloidban. A kritikusok által gyakran emlegetett hatás, miszerint a bőr az ezüst miatt szürkésen elszíneződik (argíria), a legtöbb esetben ezüstsók alkalmazásának következménye. Ugyanis ezekből általában sok elemi ezüst válik ki. Csak napi 3,8 gramm feletti dózisoknál áll fenn az argíria veszélye. Ez merőben más nagyságrend, mint az ezüstkolloid oldatok esetében. Utóbbiak a teljesen ártalmatlan mikrogrammos, illetve milligrammos tartományt képviselik.

 

A kórházakban egyre gyakrabban bukkannak fel gyógyszerrezisztens
baktériumtörzsek. Mint pl. egy lány esetében, aki tüdőgyulladást kapott. Az ezüstkolloid itt is segíthet

 

Tehát szabad szemmel nem látható, parányi ezüstrészecskékről van szó, amelyek finoman eloszlanak a vízben. Mivel az összes szemcse azonos elektromos töltésű, kölcsönösen taszítják egymást, ezért nem ülepednek le az oldat alján, hanem folyamatosan lebegnek. Igaz, idővel az elektromos töltés elveszhet, főképp fény hatására. Ezért az ezüstkolloid oldatokat mindig fénytől védett helyen kell tárolni, sötét üvegben. Vagy egyszerre csak annyit készítünk belőle, amennyire éppen szükségünk van.

 

Több évtizeden át zajló tudományos kutatások egymástól függetlenül megállapították, hogy az ezüstkolloid oldatok néhány percen belül elpusztítják a vírusokat, baktériumokat és gombákat. Ezt a hatást laboratóriumi kísérletekben kb. 650 kórokozóval kapcsolatban kimutatták. Ezek között meg kell említenünk az influenza, a lépfene, a herpesz, a Lyme-kór kórokozóit. A parányi ezüstmolekulák behatolnak a baktériumokba, és blokkolják bennük az oxigén nyeréséhez szükséges enzimet. Ezáltal gyakorlatilag leáll a baktérium légzése. Feltételezik, hogy az ezüst a baktériumok kéntartalmú struktúráival reagálnak, ezzel  tönkretéve azokat. Ami a vírusokat illeti, valószínű, hogy az ezüst-ionok a DNS bázispárokat blokkolják, így gátolván meg a vírusok szaporodását.

 

 

Hogyan állíthatjuk elő otthon?

A lelkes ezüstalkalmazók e célra ún. ezüstgenerátort alkalmaznak. Ez általában kis méretű eszköz, amelyet pohárra vagy egyéb edényre lehet helyezni. Feltétlenül desztillált víz szükséges - ellenkező esetben nem kívánt melléktermékek keletkezhetnek.

 

A növények levélbetegségei, pl. tűzelhalás, rozsdafolt, lisztharmat stb. is sikeresen kezelhető ezüsttel. A fertőzött vagy veszélyeztetett fákat és bokrokat hetente egyszer permetezhetjük ezüstkolloid oldattal. A vágott virág
is jobban eláll, ha ezüstkolloidot keverünk a vizébe

 

A készülékhez kapcsolódó két, színezüstből készült elektróda merül a vízbe: az egyik a pozitív, a másik a negatív pólus. Ha áram alá kerülnek, semleges töltésű ezüstrészecskék és pozitív töltésű ezüst-ionok lépnek ki az elektródákból. Mielőtt ilyen generátort venne, tájékozódjon részletesen. Ezüstkolloid oldat készen is kapható. Fontos, hogy az üvegen feltüntessék az ezüstkoncentrációt, amelynek mértékegysége ppm (parts per million).

 

 

A megfelelő dózis

Belső használatra általában 25 ppm koncentrációjú oldatok kaphatók. Ez azt jelenti, hogy 25 rész ezüst jut egymillió rész vízre. Ebből naponta üres gyomorra háromszor 100-150 ml-t iszunk meg. Előtte és utána kb. 15 percig semmi egyebet ne igyunk és ne is együnk.

 

A gyermekek adagja jóval alacsonyabb: két milliliter (ml) testsúlykilogrammonként. Egy 25 kg súlyú gyermeknek tehát 50 ml ezüstoldatot adunk.  Betegségek megelőzésére alacsonyabb koncentráció is elegendő. Például 5 ppm koncentrációjú oldatból naponta egy teáskanálnyi.

 

 Fogínygyulladás esetén a napi rendszerességgel végzett ezüstkolloidos öblítés
segíthet.  A gyerekek gyakran kapnak középfülgyulladást. Az ezüstkolloid ennek kezelésére is alkalmas természetes antibiotikum

 

Általában azonban nem a tartós használat, hanem a rövidebb, kúraszerű alkalmazás javallott. Mint a házilag szedhető készítményeknél, itt is egyénileg kell kipróbálni, mekkora adagra van szükségünk. Egyes emberek már kis dózisokra is jól reagálnak, mások azonban többet igényelnek.

 

Íme néhány példa az ezüstkolloid gyógyhatásaira:

Kötőhártya-gyulladás

Akut vagy idült kötőhártya-gyulladás esetiben az ezüstoldatból (25 ppm) 1-2 cseppet közvetlenül a szembe cseppentünk. Kombinálhatjuk szemvidítófűből készült (Euphrasia) homeopátiás cseppekkel is. A csepegtetést kétóránként folyamatosan alkalmazzuk, míg a gyulladás alább nem hagy. Ezt kiegészítjük naponta 100 ml oldat elfogyasztásával éhgyomorra, reggelente.

Körömágygyulladás

Amikor a körömágy fájdalmas, gyulladt, naponta többször ezüstkolloid oldatba mártott kendővel törölgetjük meg. Kiegészítésképp ajánlott három napon át reggel és este 150 ml (25 ppm) oldatot üres gyomorra meginni.

Fülfájás, középfülgyulladás

Ilyenkor az ezüstkolloidot fülcsepp formájában használjuk, és naponta többször cseppentjük a fülbe. Éjszakára hagymapakolást helyezünk a fülre: apróra vágott hagymát teszünk egy textilből készült zsákba (lehet zsebkendő is). Középfülgyulladás eseteiben belső kezelést is alkalmazunk: naponta háromszor 100-150 ml-t igyunk meg.

 

Az ún. ezüstgenerátorral könnyedén előállítható az oldat 

 

Pfeiffer-féle mirigyláz

Három napig reggel, délben és este 100-150 ml (25 ppm) ezüstkolloidot iszunk. Lenyelés előtt alaposan gargarizálunk vele. A negyedik naptól fogva már csak naponta kétszer isszuk, egészen a tünetek megszűnéséig.

 

Hüvelyi gombásodás és egyéb hüvelyi fertőzések

Az ezüstkolloid hatásos baktériumok, vírusok és gombák ellen egyaránt, ezért fertőzések és gombásodás esetén is átöblíthetjük vele a hüvelyt.

Az öblítést naponta egyszer végezzük, 25 ppm sűrűségű oldattal. Ezt kiegészítjük ezüstkolloid ivásával: naponta háromszor 100-150 ml, néhány napig, majd napi két alkalomra csökkentjük a dózist, és egészen a tünetek javulásáig folytatjuk.

 

 

Fogínygyulladás

Naponta háromszor 15 ml ezüstkolloiddal öblögetünk, gargarizálunk, majd az oldatot le is nyeljük. Súlyosabb ínygyulladás vagy tályogképződés esetén az öblögetést kiegészítjük az oldat ivásával.

-vörös-
XVII. évfolyam 2. szám

Címkék: ezüstkolloid

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.