Új a terápiában

Fájdalom ellen ragtapasz

Medi-taping

A medi-taping az izomeredetű fájdalmakat akár néhány másodperc alatt képes megszüntetni. A színes ragasztószalagok különösen a hátfájdalmak kezelésében váltak be, azonban más típusú bajoknál is segíthetnek, például fülzúgásnál vagy teniszkönyöknél.


A színes ragasztószalagok eredetileg Japánból származnak. Ezekkel a szalagokkal az izomeredetű fájdalmakat egyszerűen „elragasztják”

 

A holisztikus terápia, amelynek sikerkvótája több mint 90%, a német dr. Sielmannt a módszer elkötelezett, sőt szenvedélyes hívévé tette. Rendkívül egyszerű, de annál sikeresebb módszerét medi-tapingnek nevezte el. Dieter Sielmann vezette be Németországban a hosszú színes ragtapaszok használatát, amelyeket már egyre gyakrabban láthatunk sportolókon is.

 

Amikor dr. Sielmann kereken nyolc éve maga is erős hátfájdalmaktól szenvedett, ismerőse egy fizikoterapeutát ajánlott neki, aki a kinezio- taping módszerét alkalmazta praxisában. Ez utóbbi a medi-taping japán eredetű elődje. Sielmann alig akarta elhinni, hogy néhány ragtapasszal még a rendelőben sikerült elmulasztani krónikus fájdalmait.

 

A hogyan hat kérdés mellett érdemes egy másik kérdést is feltenni: miért akar a kisgyermek tapaszt a sebére? Mert akkor nem érez fájdalmat. Érdekes módon ez a színes ragasztók hatásának magyarázata is. Ugyanis a bőrben lévő érintést érzékelő receptorok az információt gyorsabban vezetik a gerincvelőbe, mint a fájdalomérzékelő idegek. A gerincvelőben pedig lezajlik az ún. gate-control, vagyis innen csak egy információ jut tovább az agy felé. Méghozzá az, amelyik előbb ér oda. Ez azt jelenti, hogy a gyorsabb tapintási reakció nem engedi tovább a fájdalomingert.

 

A ragasztáshoz színes, rendkívül rugalmas szalagokat használnak. A színek is fontosak

 

Ennek alapján nem is olyan butaság, ha a gyermek azt szeretné, ha anya ráfújna a sebre vagy megpuszilná a fájó kezét, amit beütött. Ugyanis a bőr mégoly enyhe és finom érintése is valóban fájdalomcsillapító hatású. Azonban a taping ennél is többet tud, például helyreállítja a test statikáját, ezzel korrigálva a lábak hosszkülönbségét. Ugyanakkor a szalagok enyhe érintése szelíden masszírozza az akupunktúrás pontokat is. Mindez ezt a módszert egészen egyedülállóvá, különlegessé teszi.

 

Dieter Sielmann tudatosan alkalmaz eltérő színű szalagokat, hogy ezzel is befolyásolja a test energetikai állapotát. Egy gyulladt térdre például kék színű tapaszt ragaszt, ennek nyugtató hatása van. Egy gyermek, akit édesanyja passzívnak, "kis lustaságnak" nevez, piros ragtapaszt kap a hátára, ugyanis a piros energetizáló hatású. A sárga szín harmonizál, a zöld enyhén serkentő hatású.

 

Taping - a módszer ismertetése röviden

Ma világszerte különféle taping módszert alkalmaznak. Például a dolo-tapinget, az aku-tapinget, a cross-tapinget vagy a meridian- tapinget. Ezek közös őse a kinezio-taping, amit 30 évvel ezelőtt fedezett fel a japán orvos és kiropraktor, dr. Kenzo Kase. 1988-ban figyeltek fel rá először, amikor a japán atléták a szöuli olimpián alkalmazták.

 

A kék szalagok megnyugtatják a térdízületeket. A sárgát sarokfájdalmakban vagy sarkantyú esetén (fájdalmas csontkinövés a sarokcsont talpi részén), az arcon látható szalagokat orrmelléküreg-gyulladásban alkalmazzák. A pirosakat akkor, amikor krónikus a gyulladás

 

A taping során izmokat, illetve izomcsoportokat ragasztanak le speciális pamut ragasztószalagokkal. Ezek rendkívül elasztikusak, levegőáteresztők, vízállók, ezért zuhanyozáskor is lehet viselni. A hőérzékeny akrilréteg gondoskodik róla, hogy jól tapadjanak. Általában 7-10 napig hordják, egyes helyeken, például a háton akár 14 napig is fent maradnak.

 

A taping segít a páciensnek visszanyerni a helyes testtartását, és megszünteti az izmok irritációját. Ezenkívül javítja a nyirokáramlást, a méregtelenítést és az anyagcserét is. Mindezek olyan folyamatok, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, és elvezetik a gyulladásos mediátor anyagokat. Sok panasz mindössze egyetlen kezelés hatására megszűnik, mások, mint például a migrén, több kezelést igényelnek.

 

Dr. Sielmann szerint a taping aktiválja a pangó nyirokfolyadék elvezetését a bőr alatti nyirokereken keresztül. Mivel szervezetünk képes emlékezni, a kezelések hatására megjegyzi az új funkciót, és később ehhez már a terápiás inger sem szükséges.

 

Dr. Sielmann gyerekeket is kezel, főleg olyanokat, akiknél nyakmerevség és ebből eredő testi aszimmetria alakult ki. A szülés valóságos trauma a gyermeknek. Ha erőszakkal húzzák ki a szülőcsatornából, megsérülhet a nyaka. Ezt olykor nem is veszik észre. Általában csak akkor figyelnek fel rá, amikor a gyermek furcsa, ferde pózban fekszik a kiságyban. Ráadásul az ilyen gyerekek későn kezdenek el járni, és sokkal gyakrabban elesnek, mint kortársaik.

 

A taping mára a nemzetközi profi sportban is teret hódított. Serena Williams, a focista Carlos Vela (jobb oldalon) vagy Kerri Walsh röplabdás is alkalmazzák a módszert

 

Sielmann doktorhoz a közelmúltban egy kétéves kislányt hoztak a szülei, aki nagyon későn kezdett el járni. 100 méter megtétele alatt képtelen volt rendesen járni, ötször esett el. A szakember ezt a következőkkel magyarázza: A szülés közben elszenvedett nyaki sérülés a nyaki izmok rövidülését idézi elő, és a kicsi feje ferdén áll. A fej ferde állása miatt a gyermek nem képes megfelelően használni érzékeit, nem képes térben tájékozódni. Bárki kipróbálhatja: próbáljon meg egyenesen járni úgy, hogy a fejét félrefordítja.

 

Nem csoda hogy az ilyen gyerekeknél komoly stressz alakul ki, nehezen koncentrálnak, és első látásra alig lehet megkülönböztetni őket a hiperaktív gyerekektől. Azonban a taping segítségével rövid idő alatt korrigálható a hiba. Csakhamar megszűnnek panaszaik, és személyiségük is pozitív átalakuláson megy keresztül.

V. T.
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: fájdalom, fájdalomcsillapítás, izomeredetű fájdalmak, medi-taping, színes ragasztószalagok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.