Új a terápiában

Fiatalító, tisztító kúra Keralában

Herendi Gábor itthon is folytatta az Indiában elsajátított egészséges életmódot

  Herendi Gábor rendezvényszervező-közgazdász egy kedves barátja tanácsára egy szuper utazási iroda, a Gala Tours segítségével két hetet töltött a Dél-India tengerpartján fekvő Bethsaida Hermitage and Ayurbirth Healing Centre-ben, és ezt élete egyik legszebb élményeként tartja számon. Egészségére gyakorolt jótékony hatását pedig a mai napig érzi.


   

  – Régóta foglalkozom a jógával és a meditációval, és ezt szerettem volna egy egészségemet szolgáló táplálkozással is kiegészíteni – mondta el a Természetgyógyász Magazinnak Herendi Gábor.

   

  – Rengeteg táplálkozási irányzat van, nehéz eligazodni, ezért úgy láttam jónak, ha egy több ezer éves, a tapasztalat során már bizonyított tudományra támaszkodom – ez az ájurvéda. Ahogyan másokat, úgy Herendi Gábort is azonnal elvarázsolta a környezet: a buja trópusi növényzet, a tiszta tengerpart, a gyógyközpont luxusa és kényelme.

   

  – Ha elmondom egy ott töltött napomat, talán könnyebb megérteni, miért olyan nagyszerű ez a hely – folytatta.

   

  – Reggelenként 6-kor keltem, és ez cseppet sem esett nehezemre. Fél hétig meditáltam, azután részt vettem a körülbelül egy-másfél órás jógán. Csak ezután mentem reggelizni. Az ájurvéda orvos megállapítása szerint a vata-pita típusba tartozom, de azt tanácsolta, hogy táplálkozás szempontjából inkább a vatára figyeljek. Azokat az ételeket részesítettem előnyben, amiket tanácsolt. Az ájurvéda rendkívül logikus: ami jellemző, azt kell táplálni, ami túlhevült, azt érdemes visszafogni, nekem a meleg étel/ital jobb, a hideg kevésbé ajánlott. Mindig nagyon finomakat ettem, az ajánlott ételek között bőven volt fogamra való, így cseppet sem esett nehezemre betartani a táplálkozási ajánlásokat. Reggeli után mentem a kezelésre, ami körülbelül másfél órát vett igénybe. Tetőtől talpig, a legkisebb lábujjamig megdolgoztak, és ami különösen érdekes és kellemes volt, hogy mindig egyszerre két masszőr dolgozott rajtam, négykezesben.

   

  Dörzsölnek-nyomkodnak-maszszíroznak különböző, az ájurvéda orvos által előírt olajokkal, gyógynövényekkel. Ez egy kellemes, intenzív élmény. Ezután jött egy kis pihenés, amelyet az ebéd követett, délután pedig kedvemre felfedezhettem a csodás hely minden zegzugát, sokat sétáltam, napoztam, fürödtem. Délután fél 5-től 6-ig ismét jóga következett, vacsoránál pedig találkoztam a magyar csoport többi tagjával, megosztottuk az aznapi tapasztalatainkat, beszélgettünk, nagyon kellemes társaság gyűlt össze. Napközben ki-ki a maga napirendjét követte, de esténként mindig együtt voltunk. Herendi Gábor számára a legfontosabb azonban az volt, hogy miután hazatért, tudta követni a kint megszokott életmódot.

   

  – Itthon is meditációval, jógával indítottam a napot, az étkezést is nagyjából betartottam, alkalmaztam az ajánlott gyógynövényeket, és éreztem, ez mennyire jót tesz – mondta. – A napi szintű jóga és meditáció időszaka több mint fél évig kitartott, de az étkezésben azóta is igyekszem követni az ájurvéda orvos tanácsait. Reggelire nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, délben vegetáriánus menüt, és csak ritkán eszem egy kevés húst, akkor is főleg szárnyast és halat, nem is kívánok többet, mást. Ebben az időszakban az volt a legjobb, hogy reggel 7 órára, amikor elindult a nap, én már nagyon jó formában voltam, a meditációnak és a jógának köszönhetően. Fél év rendszeres mindennapi meditáció során többször is eljutottam abba az állapotba, amikor annyira túlcsordult bennem a szeretet, hogy az egész világot magamhoz tudtam volna ölelni. Azt hiszem, nemcsak egészségesebb, de jobb emberré is váltam a keralai út által. Nagyon vágyom vissza, annál is inkább, mert utána biztosan megint hosszabb időre követni tudom az ott megszokott, egészséges életmódot. Kíváncsi is vagyok, mit mond majd az ájurvéda orvos, amikor újra találkozunk. De az biztos, hogy jól vagyok, jó az emésztésem, pihentetően alszom, általában nagyszerű a közérzetem és nem szorulok gyógyszerekre.

   

  Kivétel nélkül mindenki, aki Keralából hazajött, azt állítja: élete egyik legjobb befektetése és legnagyobb élménye volt a keralai útja. Befektetés a saját egészségébe, ami nemcsak a jó közérzettel térül meg, hanem azzal is, hogy energikusabban, feltöltődve tudja folytatni az életét, egészsége megőrzése érdekében felhasználva mindazt, amit Indiában tanult és tapasztalt, amit az ájurvéda szakemberek javasoltak számára, személyre szabottan. (X)

   

  India másik arca

  Tapasztalja meg a több mint ötezer éve fejlődő indiai ájurvéda jótékony hatását a gyógymód szülőföldjén, a Dél-indiai Keralában. Az utazást azoknak ajánljuk, akik
  • törődnek az egészségükkel,
  • krónikus betegségben szenvednek,
  • fokozott stresszben élnek,
  • túlsúlyosak,
  • szépülni vágynak,
  • autentikus környezetben, mesterekkel
  szeretnék fejleszteni jóga-tudásukat,
  • vonzódnak a meleg, trópusi környezethez,
  • szeretik a kényeztetést, a luxust.

   

  A következő utak időpontjai:


  2020. január 22 – február 6 két hét
  2020. február 7 – február 29 három hét

  „Varázslatos érzés, ahogy meleg,
  gyógynövényes olajjal simogatják,
  gyömöszölik, paskolják a szorgos indiai
  kezek a testet. Valóságos Kánaán!”


  Dr. Domján László
  az Agykontroll magyarországi meghonosítója

   

   

  Jöjjön velünk Keralába!

  Fiatalító, tisztító kúra dél-Indiában, a trivandrumi Bethsaida Hermitage and Ayurbirth Healing Centre-ben.

  További infó: http://ayurvedautazas.com

  Személyes konzultáció és jelentkezés:

  Gala Tours Kft.
  H-1024 Budapest, Buday László utca 7.
  Mobil: +36 30 9310207
  E-mail: gala@galatour.hu

   

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

   

  tgym
  XXV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.