Új a terápiában

Fontos, hogy megszüntessük a kóros béláteresztést

Az áteresztő bél szindróma

  A béláteresztés jelenségének kulcsszerepe van a krónikus belgyógyászati betegségek kialakulásában. Ez ma már bizonyított tudományos tény, mégis vannak az egészségügyben, akik kételkednek benne, hátráltatva a betegek gyógyulását.


   

   

  A tudományos publikációk alapján a béláteresztésnek az autoimmun betegségekkel való kapcsolata már a múlt század végén is eléggé egyértelmű volt. Számos kísérlet is történt a kórélettani folyamat megállítására és a béláteresztés normál mértékének visszaállítására.

   

  Ennek ellenére még mindig vannak, akik kételkednek a jelenség oki szerepében, annak ellenére, hogy a gyógyszeripar bizonyos esetekben szándékosan alkalmaz membránáteresztést növelő anyagokat a gyógyszerekben. Vagy talán pont ez az oka a látszólagos értetlenkedésnek? A kóros béláteresztés során kialakuló kórélettani folyamatok valójában egyszerű módon okoznak betegségeket.

   

  Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy élettanilag a bélből csak a megemésztett tápanyagok molekuláris összetevői juthatnak át a keringésbe, méghozzá szabályozott folyamatok révén, és csak is a sejteken keresztül, a sejtek között nem. A szóban forgó molekuláris tápanyagok az aminosavak, a zsírsavak és a cukor. Ha ez a folyamat sérül, akkor olyan fehérjékből, cukrokból álló összetett molekulák is bejutnak a sejtek közötti mikroszkopikus réseken át a szervezetbe, amelyek nem odavalók és nem ellenőrzöttek, így azonnali reakciót váltanak ki.

   

  A jelenség hasonlít arra, mint amikor baktériumok vagy vírusok jutnak be a szervezetbe. A reakció többféle lehet: allergia, láz, autoimmun folyamat vagy csak „egyszerű” gyulladás, különböző tünetekkel. Hogy ezek közül mikor melyik jelenik meg, csak a bejutott anyag minőségi jellemzőitől függ, és meghaladja ennek az írásnak a kereteit. A klinikai gyakorlat szempontjából ez azt jelenti, hogy az allergiák és az autoimmun folyamatok oka a kóros béláteresztés. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy ha a béláteresztést normalizáljuk, akkor ezek a betegségek megszűnnek.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  Paleomedicina
  XXV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.