Új a terápiában

Gátolja az elhízást az ellagsav

A barna zsír arányának növelésével csökkenthető az elhízás

  Az időskor beköszöntével – nőknél a menopauza utáni időben – sokkal könnyebben felszalad néhány kiló, és az ember nem is érti, miért, hiszen kevesebbet eszik, mint fiatalkorában! A könnyen kialakuló túlsúly nem esztétikai, hanem elsősorban egészségügyi kérdés, de idősebb korban fogyni is nehezebb. Ami segít: ha ismerjük az anyagcserénket, és olyan táplálékokat részesítünk előnyben, amelyek a „jó testzsír” arányát növelik.


   A hosszú távú súlycsökkenés a bevitt kalória mennyiségétől, az életmódtól és a testmozgástól függ

   

  Ahogyan van „jó koleszterin” és „rossz koleszterin”, úgy van „jó testzsír” és „rossz testzsír” ‒ az előbbit barna zsírnak, az utóbbit fehér zsírnak nevezik. Amikor elhízásról beszélünk, akkor a fehér zsír arányának a növekedését értjük alatta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világon több mint 1,6 milliárd ember túlsúlyos, legalább 400 millió felnőtt elhízott, és a helyzet egyre romlik. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az elhízás jelentősen hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség, a sztrók, az emésztési rendellenességek, egyes rákfajták kialakulásához, az alvási nehézségekhez, az epehólyagés zsírmájbetegséghez, továbbá a terheskori szövődményekhez. Szerencsére a kutatások azt mutatják, hogy már a testtömeg 5-10 százalékának az elvesztése jelentősen javíthat a túlsúlyos helyzetén.

   

  Fehér és barna zsír

  Kétféle zsírsejtünk van: a fehér és a barna. A zsigeri, avagy fehér zsírok olyanok, amiket biztosan NEM akarunk, hiszen veszélyesek azegészségre. Ezek azok, amiket összegyűjt a szervezet a hason, és a májat károsítja, szívbetegségekhez, sztrókhoz, rosszindulatú daganathoz és számos egyéb életveszélyes betegséghez vezetnek. A John Hopkins Kórház és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatása és számos más kutatás bizonyította: ezek a hason lévő fehér zsírsejtek az okai számos halálhoz vezető betegségnek, befolyásolják teljes egészségi állapotunkat. Ezek okozzák a krónikus gyulladásokat, a szívrohamokat, a 2-es típusú cukorbetegséget és a nem alkoholos zsírmájat. A nem alkoholos zsírmáj egyre növekvő járvány: a zsír lerakódik a májban, és ez különböző gyulladásokhoz vezet.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

   

   

   

  Sophia Wass de Czege – Zimber Szilvia
  XXIII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.