Új a terápiában

Gemmoterápia

Gyógyítás rügyekkel, bimbókkal

A gyógynövényes gyógyítás különösen szelíd formája a gemmoterápia. Itt rügyek, bimbók kivonataival zajlik a kezelés, mert ezek különösen gazdagok értékes növényi hatóanyagokban.


 Tavasszal a természet virágba borul. A kiváltó tényező a meleg és a napsütés, valamint a növényi növekedést serkentő hormonok, valóságos energiabombák. A gemmoterápia ezeket terápiás célokra alkalmazza

 

Valljuk be őszintén, a biológiai gyógymódok kiválasztása kapcsán sokszor olyanok vagyunk, mint a szélkakasok, ma egy csipetnyi spagyrika, holnap Bach-cseppek, holnapután homeopátia. Gyakran egyszerre alkalmazzák ezeket, gondolván, a több jobb. Pedig pont az ellenkezője igaz, ugyanis minden természetes orvosság a megfelelő rezonanciára reagál, ennek megfelelően meghatározott reakciókat vált ki a szervezetben - nyugtat, fájdalmat csillapít, szerveket stimulál vagy gyulladást gátol. Ha túl sok orvosságot szedünk, az összezavarja testünket. Emiatt van egyre több terápiarezisztens eset. Az ilyen merev, "besült" esetek kimozdításában segíthet a gemmoterápia (lat. gemma = rügy).

 

A növények tavaszi energiái a gyógyítás szolgálatában

A gemmoterápia atyja dr. Henry Pol belga orvos (1918-1988), aki Brüsszelben született és dolgozott. Tavaszi kirándulásai alkalmával tanulmányozta a különféle rügyek, bimbók viselkedését, vegetációs periódusait. A vegyelemzések szerint ezek a növényi szövetek igen gazdagok növekedést serkentő növényi hormonokban, pl. auxinokban és gibberellinekben. Ezekben a szövetekben óriási lehetőségek rejlenek. A meleg tavaszi napsütés hatására ezekből a szövetekből indul ki az a csoda, amely néhány nap vagy hét leforgása alatt újjávarázsolja körülöttünk az egész természetet, mindent virágba borítva.

 

Henry Pol feltette magában a kérdést, vajon a bimbókban és rügyekben lappangó hatalmas erőt terápiás célok szolgálatába lehet-e állítani. Kísérletezni kezdett, és a növények embrionális szöveteiből készített kivonatok, az ún. gemmomacerátumok segítségével újfajta terápiás irányzatot keltett életre. Orvosi praxisában éveken keresztül végezte kutatásait, több ezer beteg bevonásával, kiváló eredményekkel.

 

A gemmoterápia 22 kivonatot (macerátumot) ismer, amelyek bimbókból, vegetációs pontokból, hajtásokból, rügyekből, palántákból és gyökérrostokból készülnek. A készítmények parányi, szinte kimutathatatlanul kevés dózisban, több mint 100 anyag (növényi hormonok, proteinek, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek stb.) keverékét tartalmazzák.

 

 A készítményeket naponta többször a szájüregbe kell fújni spray formájában

 

Henry Pol kiváló gyógyeredményeinek köszönhetően csakhamar felkeltette a francia természetgyógyászok érdeklődését. Dr Max Tétau, a Francia Orvostársaság korábbi elnöke, saját klinikai vizsgálataival igazolta a gemmoterápia hatásosságát. A Lyoni Egyetemen Mallein professzor is pozitív eredménnyel tesztelte a gemmoterápiás készítményeket.

 

Idővel a gemmoterápia sikeres, fitoterápiás irányzattá fejlődött, és 1956-ban a készítményeket hivatalosan felvették a francia gyógyszerkönyvbe is. Azóta a francia, belga és svájci fitoterápiában szilárd helye van ennek az irányzatnak.

 

 

Hogyan működik a bimbókkal végzett terápia?

A gemmoterápia célja, hogy a növényekben rejlő erőket az emberi szervezet regenerációjának és gyógyulásának szolgálatában állítsa. Amint azt említettük, az orvosságokat a növény "legélőbb" részeiből készítik. A macerátumok készítése során az embrionális szöveteket három hétig áztatják víz, glicerin és alkohol keverékében. A kivonatot szűrik, végül a homeopátia szabályai szerint D1 hígításban dinamizálják. A készítményeket cseppenként kell szedni, naponta 10- 15 cseppet kell kevés vízben elkeverve beszedni, evés előtt, de spray formájában is alkalmazhatók.

A gemmomacerátumok a legkülönfélébb betegségekben alkalmazhatók. Különösen akkor ajánlott szedésük, ha a beteg szervezete rezisztenssé vált más gyógyszerekkel szemben. Az alapbetegségtől függően 5 különféle rügykivonat közül választhatunk, hogy a stagnáló állapotot ismét aktiváljuk:

* ribizlirügy,

* mamutfarügy,

* törpefenyő,

* csipkebokorrügy,

* málnarügy.

A gyógyulás elősegítése érdekében a megfelelő gemmomacerátumból készült spray-ből óránként 1-2 puffot fújunk a szájba, egészen addig, míg a blokk 1-3 nap alatt fel nem oldódik. Ha ez bekövetkezett, a továbbiakban napi háromszor 1-2 puffal folytatjuk a kezelést további 2-3 hétig, vagy addig, míg a betegség meg nem gyógyult.  

 

 

Ribizlirügy - allergia és gyulladásos betegségek

Közhely, hogy a fekete ribizli (Ribes nigrum) tele van értékes vitaminokkal, ezért préslevét influenza megelőzésére is alkalmazzák. A meglehetősen szerény kinézetű kerti növény orvosi szempontból rendkívül hatásos anyagok egész sorát tartalmazza. Henry Pol e növény embrionális szöveteivel az allergiákat és a gyulladásos megbetegedéseket gyógyította.

 

Figyelemre méltó a szabad aminosavak mennyisége, amelyek prof. dr. Gras (Lyoni Gyógyszerkutató Intézet) kutatásai szerint 21 komponensből tevődnek össze. Az említett anyagok gyulladásellenes hatását prof. Mallein ugyanezen intézetben vizsgálta. Eredményei szerint a rügykivonat adását követő 8 órán belül a gyulladás jelentősen csökken. Mallein professzor szerint a ribizlirügynek kortizonhoz hasonló hatása van, bár kortizont nem tartalmaz.

 

Ezt a spray-t terápiarezisztens esetekben is alkalmazzák, amikor az allergia és a gyulladás ellenáll az egyéb gyógymódoknak (influenza, meghűlés, melléküreg- gyulladások, torokgyulladás, hörghurut, nátha, szénanátha, napallergia, hólyagirritáció, illetve a levezető húgyutak gyulladásai).

 

Mamutfenyőrügy - kimerültségre és ideges eredetű szívpanaszokra

A mamutfa vagy mamutfenyő (Sequoiadendron gigantea) a világ legnagyobb és leghosszabb életű fafajtája. Kalifornia Sierra Nevada területén és a Csendes-óceán partján, San Franciscótól délre 120 méternél is magasabbra növő, akár 4000 éves példányok is élnek. Ha tekintetbe vesszük e növények óriási méretét és matuzsálemi korát, sejthetjük, milyen vitalitás rejtőzhet rügyeiben, amelyek mindezt lehetővé teszik.

 

A rügyekből készült orvosság vitalizáló, erősítő hatású. Szájspray formájában kiváló harmonizáló hatása van ideggyengeség (neuraszténia) esetén, ugyanakkor serkentő hatású kimerültség, fáradtság, ideges eredetű szívpanaszok, szívgyengeség, álmatlanság esetén, továbbá ingerlékenységben, vegetatív disztóniában, görcsös állapotokban, frontérzékenységben és lábadozásban.  

 

Törpefenyő - reumás megbetegedésekben

A törpefenyő (Pinus montana) növényi hatóanyagait a gemmoterápiában reuma ellen alkalmazzák. Méghozzá minden reumatikus jellegű, gyulladásos, kopásos és degeneratív megbetegedés esetén, a szervezet öngyógyító mechanizmusainak erősítésére: pl. izomreuma, ízületi gyulladás (artritisz), kopásos ízületi megbetegedés (artrózis), spondilózis, a gerincoszlop és a porckorongok betegségei esetében. A Pinus montana növényi hormonjai segítik a rugalmasságot, a mozgékonyságot, a vitalitást és fájdalomcsillapító hatásúak.

 

Csipkebokorrügy - fájdalomcsillapítás és görcsoldás

A csipkebokrot mindenki jól ismeri. Ez a megszokott növény mégis meglepte a kutatókat, ugyanis a bimbóban olyan növényi hormonokat fedeztek fel, amelyek görcsoldó, fájdalomcsillapító hatásúak. Ennek megfelelően alkalmazzák a bimbóból készült spray-t is fejfájás, migrén, idegfájdalmak és egyéb fájdalmas állapotok enyhítésére.

 

Málnarügy - hormonális zavarok kezelésére

A málna tipikus "nőgyógyászati növény". A népi gyógyászat a leveleit alkalmazta terhességi és szülés előtt fellépő panaszok enyhítésére. A francia gyógyszerkutatók vizsgálatai igazolták ezt: megállapították, hogy a rügyekben található növényi hatóanyagok valóban pozitív hatást képesek gyakorolni a női nemi szervekre. A spray-t menstruációs zavarok, menstruációhoz társuló panaszok, változáskori panaszok, hormonális zavarok stb. kezelésében alkalmazzák sikerrel.  

 

További rügyek és legfontosabb alkalmazási területeik

Molyhos nyír (Betula pubescens): csontritkulás, ízületi kopás, gyermekek növekedési problémái, gyengeség.

Berkenye (Sorbus acuparia): visszértágulat, aranyér, vénák gyulladásai (phlebitis).

Kőris (Fraxinus excelsior): köszvény, húgyúti gyulladások, veseelégtelenség.

Füge (Ficus carica): gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorirritáció, étvággyal kapcsolatos problémák, pszichoszomatikus gyomorpanaszok.

 

                Molyhos nyír            Berkenye                   Kőris                       Füge

 

Borostyánszőlő (Ampelopsis veitichii): krónikus reuma, ízületi gyulladások.

Libanoni cédrus (Cedrus libani): száraz ekcéma, viszkető bőrkiütés.

Hárs (Tilia platyphyllos): álmatlanság, alvászavarok (elalvás/átalvás), idegesség.

Olíva (olajfa) (Olea europaea): érelmeszesedés, magas vérzsírszintek, magas vérnyomás, időskori panaszok.

 


               Borostyánszőlő      Libanoni cédrus             Hárs                         Olíva

 

Vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea): bélrenyheség, váltakozó székrekedés és hasmenés, irritábilisbél-szindróma, a belek gyulladásos megbetegedései.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis): máj- és epeműködési zavarok, elégtelen epetermelés, epekő-képződési hajlam.

Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum): keringés szervrendszeri zavarok, a vénák szűkülete, fáradt lábak, ödémásodás, lábikragörcsök.

Kocsányos tölgy (Quercus robur): alacsony vérnyomás, bágyadtság, férfiak libidócsökkenése, ill. impotencia.

 


               Vörös áfonya            Rozmaring             Vadgesztenye       Kocsányos tölgy

 

Boróka (Juniperus communis): májműködési zavarok, a máj méregtelenítése.

Diófa (Juglans regia): idült bőrgyulladás, akné, nedvező ekcéma.

Borszőlő (Vitis vinifera): a kis ízületek (ujjak, kéz, lábfej) ízületi gyulladása és kopása.

Galagonya (Crataegus oxyacantha): szívpanaszok, szívneurózis, heves szívdobogás (palpitáció), időskori szívpanaszok.

Jegenyefenyő (Abies alba): csonttörések gyógyulása, orr- és garatnyálkahártya gyulladásai, főként gyermekeknél. 

 

          Boróka                   Diófa                Borszőlő               Galagonya        Jegenyefenyő

 

 

V. T.
XIV. évfolyam 4. szám

Címkék: fitoterápia, gemmoterápia, gyógynövény, rügyek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.