Új a terápiában

Gendermedicina: Nemekre szabott orvoslás

Gendermedicina – A testi baj férfias, a lelki baj nőies

  A nők másképp betegszenek meg, mint a férfiak. Sok betegség náluk idősebb korban vagy általában ritkábban alakul ki, és a férfiakétól eltérő tünetekben és panaszokban nyilvánul meg. A nemek közötti különbségeket figyelembe vevő orvosok és gyógyszerészek szerint legfőbb ideje, hogy az orvosképzésben és a mindennapi praxisban is alkalmazkodjanak ehhez.


   

  Valószínűleg minden nő egyetért azzal a megállapítással, hogy a férfiakat a kelleténél is jobban megviseli az influenza vagy egy alapos megfázás. A nők ezt meglehetős iróniával fogadják, mondván, hogy a „férfinátha” banális, és a szenvedés nem áll arányban a kórkép súlyával. Pedig lehet, hogy nincs igazuk.

   

  Dr. Kyle Sue kanadai orvos arra volt kíváncsi, vajon a férfiakban valóban súlyosabb tünetekkel zajlik-e a megfázás. Kutatásai alapján megállapította, hogy a férfiak gyakrabban kapnak légúti fertőzést, valamint azt is, hogy náluk ezeket a kórképeket sokkal súlyosabb szimptómák kísérik, sőt, a férfiaknál jóval gyakoribbak a légúti szövődmények is. A jelenség magyarázata a női nemi hormonban, az ösztrogénben keresendő.

   

  E hormon hatására a nők immunrendszere aktívabb, erősebb, mint a férfiaké, ezért ők jóval ritkábban fáznak meg vagy kapnak el influenzát, ráadásul náluk ezek a betegségek enyhébb lefolyásúak. Ennek az előnynek persze megvan a másik, hátrányos oldala is, mert a nők aktívabb immunrendszere gyakrabban fordul saját szervezetük ellen, tehát a nők fogékonyabbak az autoimmun betegségekre, mint a férfiak.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

   

  V. T.
  XXVI. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.