Új a terápiában

Gránátalma

Fitoterápia - A fiatalság és a hormonok természetes forrása

Minél többet foglalkozik a tudomány az anti-aging, az antioxidánsok és hormonzavarok témájával, annál inkább a figyelem homlokterébe kerül a gránátalma, értékes hatóanyagai ugyanis számtalan területen alkalmazhatók sikerrel. A gránátalma nem csak antioxidánsbomba, de különleges zsírsavakban és fitoösztrogénekben is gazdag.


 

 A gránátalma hatóanyagai a termés magvaiban találhatók

 

A gránátalma (Punica granatum) az utóbbi években tapasztalható diadalmenetét rendkívül pozitív élettani hatásainak köszönheti. Alkalmazási területei a szív-érrendszeri megbetegedések kezelésétől a változáskori panaszokon, a magas vérnyomáson, az érelmeszesedésen, a krónikus gyulladásokon át a rákig terjed.

 

A gránátalma gyógyító hatóanyagai a gyümölcs ehető magjaiban rejlenek. Egy termésben kb. 400 piros mag található, amelyeket húsos, lédús, piros színű burok vesz körül. Ez a burok nem csak jó ízű, de az említett pozitív hatásokért felelős anyagok gazdag forrása. Utóbbiak közül a legfontosabbak: aminosavak, ásványi anyagok (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas), vitaminok (B1, B2, C) és rengeteg ún. szekunder növényi hatóanyag. Ezek közül is főképp polifenolok és fitoösztrogének, amelyekben a gránátalma gazdagabb minden más gyümölcsnél. Egyúttal ezeknek a hatóanyagcsoportoknak köszönhető a legjelentősebb gyógyító hatás.

 

A fitoösztrogének között találjuk az izoflavonokat, amelyek a szójababban is megtalálhatók, továbbá az ösztront és az ösztradiolt, amelyek teljesen azonosak az emberi szervezet által termelt nemi hormonokkal.

 

Dr. James A. Duke, az USA földművelésügyi minisztériumában működő „Medical Plant Resources Laboratory” nyugalmazott igazgatója szerint mindössze fél gránátalma ugyanolyan hatású lehet, mint egynapi dózis hormonpótló tabletta – de utóbbi mellékhatásai nélkül.

 

A fitoösztrogének csodálatos tulajdonsága, hogy egyfelől ösztrogénszerű a hatásuk, ami által enyhítik a változáskori tüneteket, másfelől antiösztrogén hatással is rendelkeznek, ami révén megvédenek az emlőráktól és fékezik a zsírsejtek saját ösztrogéntermelését. Ez utóbbi hatás főképp a túlsúlyos férfiak számára örvendetes, hiszen őket elkeseríti, amikor látják, hogy a hízás következtében emlőik nőies formákat ameöltenek. Azonban ettől függetlenül is elmondható, hogy a gránátalma hatóanyagai általában véve is nagyon pozitív hatást gyakorolnak a férfiak szervezetére. Például javítják a vérkeringést és védő hatásúak a prosztatarákkal szemben (lásd lejjebb).

 

Erős antioxidánsokkal a rák ellen

A gránátalma polifenoljai közül megemlítendők a fenokarbolsavak (pl. az ellagsav, galluszsav, a kávésav és a klorogénsav), a flavonoidok (katechin, kvercetin, rutin, kaempferol és luteolin), valamint különféle antociánok, amelyek a magok sötétpiros színét adják. Az antociánok közül megemlítendő a delfinidin, amely a vörös áfonyában is megtalálható.

 

Naponta egy pohár gránátalmalével megelőzhető a bőr korai öregedése, illetve az érelmeszesedés, ráadásul a hormonháztartást is egyensúlyban tartja

 

A polifenolok mind erős antioxidáns hatású anyagok. Külön kiemelendő közülük az ellagsav, amely prof. Béliveau, és dr. Gingras kanadai rákkutatók szerint egyfelől a rákkeltő anyagok termelődését, másfelől a daganatok vérellátását biztosító erek képződését (angiogenezis) gátolja.

 

Ma már több mint 200 kutatási eredmény létezik, amelyek egyöntetűen bizonyítják a gránátalma gyógyhatásait:

 

• A gránátalma polifenoljai csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

 

• A szívkoszorúér-szűkületben szenvedőknél napi 240 ml gránátalmalé adására három hónap alatt 17 százalékkal javult a koszorúér vérkeringése. • A gránátalma leve érelmeszesedés ellen is hatásos.

 

• A Case Western Reverse University (Ohio, USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma kivonata a kopásos ízületi betegségben szenvedőknél gátolta a porcokat romboló anyagokat, pl. az interleukin-béta-1 nevű gyulladásos mediátort. A gyümölcskivonat ugyanakkor fájdalomcsillapító COX-2-gátló anyagként működött.

 

• A Male Clinic (Beverly Hills, USA) kutatói gránátalmalével az enyhe/középsúlyos erekciós zavarok gyógyításában értek el kiváló eredményeket.

 

• Laboratóriumi kísérletekben a gránátalma kivonata gátolta a prosztatarákos sejtek növekedését és osztódását, majd programozott sejthalált (apoptózis) eredményezett a ráksejtekben.

 

Noha a tudomány mai állása szerint nem áll kellő mennyiségű adat rendelkezésünkre ahhoz, hogy a gránátalma rákos betegekre gyakorolt hatásáról végleges, összefoglaló értékelést adjunk, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy ezzel a gyümölccsel sokat tehetünk a betegség megelőzéséért, továbbá hatékonyan kiegészíthetjük vele az orvosi kezeléseket.

 

Testünk minden egyes sejtjét gyógyítja

A népi gyógyászat a gránátalmával kapcsolatban pozitív eredményekről számol be hasmenés, tüdőgyulladás, torokgyulladás, fogínygyulladás és húgyúti gyulladások kezelésében. Azonban a gránátalma jelentős gyulladáscsökkentő hatásait tekintve minden betegség esetén ajánlható. Ide sorolhatók a krónikus gyulladásos betegségek, mint a reumatoid ízületi gyulladás, a zsíranyagcsere zavarai, a szív-érrendszeri betegségek, a szürke hályog és az időskori sárgafoltelfajulás (macula degeneratio), végül a degeneratív idegrendszeri betegségek, mint pl. az Alzheimer-kór.

 

A gránátalma magjából nyert olaj gazdag rendkívül értékes zsírsavakban, amelyek segítenek megőrizni a bőr fiatalságát

 

A kutatók szerint a gránátalma gyulladáscsökkentő hatásai nem csupán a gyümölcs polifenoljainak antioxidáns hatásaival magyarázhatók, hanem azzal is, hogy egyúttal a sejteken belül felszaporodik a glutathion nevű anyag, amely testünkben termelődő legerősebb hatású antioxidáns.

 

A gránátalma magjaiból értékes olajat nyernek, amely külső és belső alkalmazásra egyaránt alkalmas. 70 százalékban egy ritka, többszörösen telítetlen omega-5 zsírsavat, az ún. punicinsavat tartalmaz. A magolaj hatása belsőleg alkalmazva a gránátalmalé, illetve a gránátalma-kivonat hatásához hasonlítható. Nőkön alkalmazva klinikai tesztekben megfigyelhető volt, hogy a magolaj többheti szedésével jelentősen enyhültek a menopauza jellegzetes tünetei, panaszai: pl. a hőhullámok, a hangulatingadozás, az idegesség és a bőrszárazság. A fiatalabb, hormonális problémákkal küzdő nőkre is jótékony hatással vannak a gránátalma hatóanyagai.

 

Külsőleg alkalmazva a gránátalma-magolaj első osztályú arcápoló szer, amely kiválóan alkalmas az erősen igénybe vett és az öregedő bőr kezelésére és ápolására.

 

Az Európában júliustól decemberig kapható gránátalma Egyiptomból, Izraelből és Ciprusról származik. Október és december között azonban már kaphatók az Olaszországban, Spanyolországban és Törökországban termő gyümölcsök is. Egész évben beszerezhetők gyógyszertárakban és bioboltokban a gránátalma kivonatai. Különösen hatékonynak bizonyult a fermentált gránátalmalé, valamint a belőle készült fagyasztva szárított kivonatok. A gránátalma magolaja akár belső használatra, akár kozmetikai célokra kapszulázva kapható szaküzletekben és gyógyszertárakban. Fontos, hogy jó minőségű termékeket vásároljunk, amelyek minél nagyobb mennyiségben tartalmaznak gránátalma-polifenolokat.

 

Aphrodité almája

A gránátalma botanikai nevét a latin „granatus” (sokmagvú) szóból eredeztetjük. A „punica” elnevezés arra utal, hogy a rómaiak a legjobb minőségű gránátalmákat Észak-Afrikából szerezték be, a föníciaiak országából, akiket punoknak neveztek.

 

A gránátalma őshazája valószínűleg Nyugat- és Közép-Ázsia. Azonban már évezredek óta elterjedt a Földközi-tenger medencéjében, a Közel-Keleten, de Kínában és Indiában is. Az újvilág felfedezése óta Dél-Amerikában és a Karibi-térségben is meghonosodott. Napjainkban Ausztráliában, az USA-ban és DélkeletÁzsiában is termesztik.

 

Aphroditét, a szerelem istennőjét a római mitológiában Vénuszként ismerték. Vénusz talán legismertebb ábrázolása Boticelli képe: Vénusz születése

 

A termesztése legalább a korai bronzkorig (Kr. e. 3000–1600) nyúlik vissza. Ebből a korból származik az a hajóroncs, amelyet a török partok mentén találtak a tengerfenéken. A hajón ciprusi ételtároló korsók voltak, amelyekben több mint 1000 gránátalmamagot találtak.

 

A tényt, hogy Cipruson már a történelem előtti időkben is termesztették a gránátalmát, egy Aphroditéhoz, a szerelem görög istennőjéhez kapcsolódó legenda is bizonyítja. A monda szerint az istennő ültette el a szigeten az első gránátalmafát. Az ókorban a gránátalma az élet szimbóluma volt. A gyümölcs számos más vallásban is fontos szerepet játszott. A buddhizmusban az őszibarackkal és a citrommal együtt a három áldott gyümölcs egyike. A Korán háromszor, az Ótestamentum ennél is többször említi.

 

 

A gránátalma fogyasztásának javallatai:

* az immunrendszer és a vitalitás általános erősítése, * antioxidáns hatás, * vérkeringés serkentése, * gyulladásgátló hatás, * rákellenes hatás, * vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatás.

 

Előnyös változáskori panaszok, szívérrendszeri problémák, érelmeszesedés, ízületi gyulladás, jó- és rosszindulatú prosztatamegnagyobbodás, gyomor-bél rendszeri zavarok, potenciazavarok, időskori demencia és fertőzések esetén.

 

A gránátalma magjai sok ételt egzotikus ízzel gazdagítanak

Receptek:

Friss gránátalmamag: Sokféle ételben felhasználhatjuk. Müzliben, joghurtban, krémtúróba keverve, gyümölcs- és egyéb salátákban.

 

Gránátalmalé: Más, édesebb gyümölcslevekkel keverhetjük, koktélokat vagy pezsgőt ízesíthetünk vele.

 

Keleties vinaigrette mártás: A gránátalmalevet kevés citromlével vagy almaecettel, argánolajjal, mézzel keverjünk össze, majd kardamommaggal, korianderrel, római köménnyel és gyömbérrel finoman fűszerezzük meg. Különféle salátákat ízesíthetünk vele.

 

Gyümölcsös szósz: A gyümölcsöt óvatosan főzzük egy kevés kókusztejben. Érdekes ízű szószt készíthetünk belőle.

-vörös-
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: anti-aging, fitoterápia, gránátalma, női betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.