Új a terápiában

Gyógyítás fénnyel és meleggel

A fény és a meleg életelixír. Létezik egy olyan mélymeleg- és fényterápiás rendszer, amely leginkább a napfényre emlékeztet. Jó hatása, hogy salaktalanít, segít a fogyásban és erősíti immunrendszerünket. Segítségével a hideg, sötét téli napokon is gondoskodhatunk testi, lelki jólétünkről.


A jótékony, mélyen a szövetekbe hatoló meleg nem csak a testnek és a léleknek tesz jót,de fogyasztó hatású is

 

A fény és a meleg minden élet közös forrása. Meleg nélkül az alapvető életfolyamatok lehetetlenné válnának. Különösen mi, emberek függünk az éltető napsugaraktól. Ha süt a nap, mindjárt jobban érezzük magunkat, jobb a hangulatunk, eltölt bennünket a tettvágy.

 

A napsugarak éltető hatása az infravörös tartományú fényhullámoknak, a látható fénynek, valamint az energiában gazdag ibolyántúli sugárzásnak köszönhető. Az infravörös sugárzás az egyetlen energia, amely az anyagot képes közvetlenül felmelegíteni úgy, hogy a körülötte lévő levegőt nem fűti fel. Testünk is sugároz ki infravörös energiát. Többek között ez is lehet az oka annak, hogy bizonyos emberek érintését gyógyító erejűnek érezzük.

 

Nem véletlen az sem, hogy az emberiség évszázadok óta alkalmazza a meleget gyógyászati céllal, pl. reuma, köszvény, neuralgiák vagy hűlések kezelésére. "Adj egy szert, amivel lázat tudok előidézni, és meggyógyítok minden betegséget" - mondta Paramenidész görög orvos 2500 évvel ezelőtt. Valóban, a test felmelegítése által a következő változásokat figyelhetjük meg:

 

• Az anyagcsere és a biokémiai folyamatok a testhőmérséklet emelkedésével gyorsulni kezdenek. Ennek hatására gyorsul a szövetek regenerációja.

 

• A testhő emelkedésével felgyorsul az idegen anyagok, gyógyszerek, mérgek kiürítése.

 

• A sejtmembránok áteresztőképessége és rugalmassága javul.

 

• A nyirokfolyadék hígabbá válik a hőmérséklet emelkedésével, ami a méregtelenítés fontos feltétele.

 

A melegítésnél igen fontos a megfelelő adagolás, ha kedvező hatást akarunk kiváltani. Az új, mélymeleg-terápiás rendszer A-típusú infravörös fényt bocsát ki, amely világos fény és enyhe, 40-60 °C fokos hőmérséklet kombinációja. Ezt igen kellemesnek és lazító hatásúnak érezzük. A készülék 15-30 perces használata után nem fáradtnak, hanem kipihentnek, frissnek, életerősnek érezzük magunkat. Az A-típusú infravörös sugárzás ugyanis 40-50-szer mélyebbre hatol a bőr alá, mint a hosszú hullámú B- vagy C-típusú infrasugarak.

 

Így a mélyebb, erősebb vérellátású bőrrétegeket (bőr alatti zsírréteg) is fel lehet melegíteni, míg a felületesebben elhelyezkedő, hőérzékeny rétegeket megkíméli a kezelés. Ez a magyarázata annak, hogy a rövidhullámú A-típusú infravörös hullámok érezhetően hatékonyabbak, ugyanakkor kíméletesebbek, mint a hagyományos C-típusú hullámok, amelyeket az infraszauna-kabinokban alkalmaznak.

 

 

Zsírégetés erőlködés nélkül

A mélyebb szövetek felmelegítésének legkellemesebb "mellékhatása" az izzadás. Heti kétszeri kezelés esetén már 5-10 perc elteltével intenzív verejtékezés kezdődik. Így kezelésenként 0,5-1 liter izzadság távozik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ellazult állapotban is képes 300-600 kalóriát elégetni.

 

Összehasonlításképpen: ahhoz, hogy ezt elérjük, általában 3,5-5 km távot kell futva megtennünk. Az izzasztó kúra az egész szervezetben serkenti a sejtanyagcserét, ami a túlsúlyban szenvedőknél általában lelassult. A Holland Fotomedicinális és Egészségügyi Oktatóközpont tudományos kutatási eredményei szerint az infravörös fénnyel történő besugárzás jelentős mértékben segíti a fogyást. Az infravörös fény nagyban képes hozzájárulni a testzsír redukálásához.

 

A sugarak anélkül hatolnak át a felsőbb bőrrétegeken, hogy azokat felmelegítenék. Behatolnak a zsírrétegbe, valamint az alatta elhelyezkedő véredényekbe. Ezek a hő hatására kitágulnak. Így a zsírszövetek vérellátása és a zsírsejtek eltávolítása fokozódik, mivel megnő a kalória égetés.

 

A kezelés előtt és után készített mikroszkópos felvételek bizonyítják az infrakészülékkel, a Chi-Machine-nel és a bázikus ásványi anyagokkal történő kezelés jótékony hatását. A fenti képen jól kivehetők a fehérje és fibrinlerakódások. A vér azonnal megalvad, a vörösvértestek ún. "pénzgurigákat" alkotnak. A lenti képen: A vörösvértestek és a vérplazma tiszták

 

A tapasztalatok szerint a gyakori diétázás hatására az anyagcsere jelentős zavart szenvedhet. A túlsúlyos emberek gyakran éppen ezért képtelenek lefogyni. A mozgás, a testedzés túlsúlyosan pedig eleinte lehetetlen, mivel ilyen állapotban korlátozott a teljesítőképesség, a mozgást nem bírják az ízületek és többnyire a motiváció is hiányzik.

 

E helyzetben az A-típusú infravörös mélymeleg-terápia adhatja meg a kezdő impulzust az anyagcsere gyorsításához. Ezzel beindítható a zsírbontás. Ha ezzel párhuzamosan sikerül a páciens étkezését is átállítani, a tartós és sikeres fogyásnak semmi nem állja útját.

 

Terápiás hatások

Az A-típusú infravörös mélymeleg-terápiás rendszerrel egyszerre több pozitív hatást érhetünk el:

 

• A melegítésre testünk vérkeringése javul. Kitágulnak a véredények. A vérnyomás csökken. A szív és a keringés szervrendszere edződik, javul az agy vérellátása, az emlékezet jelentősen javul.

 

• A kellemes meleg hatására könnyebben távoznak szervezetünkből a salakanyagok, a felesleges savak, környezeti mérgek és nehézfémek. Az intenzív salaktalanítás jól követhető mikroszkópon keresztül is. A besűrűsödött vér ismét folyékonyabbá válik.

 

A mélymeleg-terápiás rendszer különösen jó hatású a narancsbőr kezelésében (Előtte és utána)

 

• Az A-típusú infravörös fényhullámok javítják a bőr vérellátását is, ezáltal a bőr könnyebben megszabadul a szennyeződésektől és az elhalt sejtektől - aminek következtében ismét fiatalosabbá, üdévé válik.

 

• A savas kémhatású salakanyagoknak a kötőszövetekből és az izomzatból történő eltávolítása enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti az idült hátfájdalmakat.

 

• Terapeutákkal folytatott megbeszélések és a vizsgálatok tanulsága szerint a rendszeres infravörös kezelésekkel lehetséges a test hőszabályozásának helyreállítása. A test így újra "megtanul" izzadni, fertőzések esetén pedig lázzal reagálni. Ezt célzó vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak.

 

A gyakorlat megmutatta, hogy a mélymeleg-terápiás rendszert célszerű a csi-berendezéssel kombináltan alkalmazni. Ezáltal jelentősen javul a szervezet oxigénellátása és a salakanyagok eltávolítása. A zsírégetés csak akkor optimális, ha a sejtekhez elegendő mennyiségű oxigén jut el.

 

 

Hogyan izzadjunk helyesen?

• Izzadásnál fontos, hogy a felvett hőt testünk ne tudja leadni. Az infravörös berendezést hőszigeteléssel látják el e célból.

 

• A trombózisban szenvedők lehetőleg ne melegítsék lábaikat, és csak olyan, kisebb testtájakat melegítő infrakészülékeket használjanak, amelyek nem melegítik fel a lábszárukat. Legmegfelelőbb testhelyzet a fekvés.

 

• A fej felmelegítése is kerülendő. Az izzadás szempontjából ez nem is szükséges. Lehetőleg olyan rendszerű készüléket válasszunk, amelyek a fejet egyáltalán nem melegítik. Aki agyvérzésen már átesett, annál erre fokozottan ügyelni kell!

 

• Fontos a megfelelő folyadékbevitel kezelés előtt és után. Ha 30-45 percig tart a kezelés, akkor közben is ajánlatos legalább fél liter víz elfogyasztása, hogy az izzadással elvesztett folyadékot pótoljuk.

 

• Mivel a hő erősen aktiválja az anyagcsere-folyamatokat, amely során savas anyagcsere termékek keletkeznek, ajánlatos bázikus kémhatású citrátokbanés ásványi anyagokban, főleg magnéziumban és káliumban gazdag ásványvizeket fogyasztani.

 

• Ha nem sikerül izzadni, esetleg enyhébb rosszullét jelentkezik, hagyjuk abba a kezelést. Az izzadásra képtelen szervezet könnyen túlmelegszik.

- emel -
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: fény, fényterápia, meleg, melegterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.