Új a terápiában

Gyógyítás Joalis-módszerrel: Asztma

A Joalis-módszer holisztikus szemléletű

  Az asztma a légutak betegsége, amelyben világszerte több millió ember szenved. Vajon melyek a betegség kialakulásának okai? Csak enyhíteni lehet a tüneteit, vagy akár gyógyítható is?


   

  Az asztma jellegzetessége a légutak fokozott érzékenysége a tüdőt érő irritációra, amely rövidebb vagy hosszabb fulladásos roham, hörgőgörcs formájában nyilvánul meg. A hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, így a légutak átmérője csökken, a faluk megduzzad, ami tovább szűkíti a légutakat, és a hörgők falában található nyálkahártya sűrű nyákot termel, még jobban akadályozva a levegő áramlását.

   

  Mindez a tüdő kapacitásának fokozatos csökkenését jelenti, korlátozódik a légzési képesség, ami a szervezet oxigénellátásában okoz problémát. Az oxigén nélkülözhetetlen számos szerv, különösen az agy működéséhez. Az ilyen állapot nagy megterhelést jelent a szívnek is. Ezért nagyon fontos, hogy a szervezetet megpróbáljuk megszabadítani a betegségtől. Már az elején fontos leszögezni, hogy ez nem a szó szoros értelmében vett tüdő- vagy hörgőbetegség. Az asztma valójában az idegrendszer betegsége.

   

  A hörgők és az egész légzőrendszer működését a bolygóideg vezérli (lat. nervus vagus). A bolygóideg neve nem teljesen véletlen, hiszen az agytörzsből kiindulva testünk egészen távoli pontjait is eléri. Ez az ideg számos szerv működését befolyásolja, többek között az autonóm (vegetatív) idegrendszer (az idegrendszernek azon része, amely beidegzi testünkben az akaratunktól független működésű szerveket) működését is.

   

  Ez különösen érzékelhető az asztmás megbetegedések esetén, mivel a rohamok gyakran figyelmeztetés vagy inger nélkül jelentkeznek. A beteg nem tudja kiszámítani, hogy a roham mikor jelentkezik. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor az asztmát tüdőbetegség vagy allergia is kíséri. A légszomjat kiváltó ingerek kapcsolatosak lehetnek allergiával, fertőzésekkel vagy egyéb impulzusokkal. A betegséget kiváltó toxinok általában nem egyetlen idegen helyezkednek el, több ideg is érintett lehet összetettebb betegségekhez vezetve, így a központi és a perifériás idegrendszerre, valamint a légzőszervi szövetekre egyaránt hatva.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  Bódis Silvia
  XXV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.