Új a terápiában

Gyógyítás köpölyözéssel

A kezelés eltávolítja a méreganyagokat a szövetekből

A köpölyözést számos ősi kultúrában alkalmazták: Kínában, Görögországban és Perzsiában egyaránt köpölyöztek. Az afrikai varázslók is alkalmazták a módszert, és még a híres középkori apátnő, Hildegard von Bingen is lelkes híve volt. Európában most reneszánszát éli a köpölyözés.

 

„Ahol fájdalom van, ott a természet káros anyagokat halmoz fel, amelyek ki akarnak ürülni a szervezetből. Ha a természet nem képes ezt a folyamatot végrehajtani, az orvosnak meg kell nyitnia a testfelületet a beteg testrészen, így a fájdalom és a betegség csakhamar meggyógyul.”
 
(Paracelsus 1493–1541)


A köpölyözés ősi gyógymód. Hatással van a vér- és a nyirokkeringésre, de a szervezet egészére pozitív hatást gyakorol. A tavaszi vértisztító kúrába is érdemes beilleszteni
 
 

Ahhoz, hogy a bőr fölött vákuumot hozzunk létre, csak egy üvegharangot vagy poharat kell hirtelen felmelegíteni. Nálunk az öblös típus terjedt el, amelyekben éterbe mártott vattapamacsot gyújtanak meg. Az így felforrósított üveget gyorsan a bőrre helyezik. Ekkor a tűz azonnal elalszik, az üvegben lévő levegő hűlni kezd és összehúzódik. Mivel az üveg szája légmentesen zár, így odabent a külvilághoz képest csökken a nyomás, és a köpölyöző üveg szorosan a bőrre szívódik.

 

Ezt a vákuumot ma már modern eszközökkel, láng nélkül is elő lehet idézni: szívópumpával vagy rugalmas anyagból készülő köpölyharangokkal. A köpöly méretével és a benne létrehozott vákuum erősségével szabályozható, hogy mekkora szívó hatást fejtünk ki a bőrfelületen.

 

Miért méregtelenít a vákuum?

A középkorban a köpölyözés a fürdőmesterek módszere volt, ők voltak a köznép által is megfizethető szolgáltatást nyújtó gyógyítók. A köpölyözést lényegében minden betegséget gyógyító módszernek tartották, így gyakran alkalmazták, éppúgy, mint az érvágást. A korabeli orvoslás elméleti alapját a nedvtan alkotta. A betegség okát a fekete és a sárga epe közötti egyensúly felborulásában látták – ez a két folyadék lényegében a vérnek és a nyálkának felelt meg. A gyógyulás érdekében helyre kellett állítani a testnedvek közötti egyensúlyt.

 

Akár gennyes kelésekről, akár pestisről vagy általános gyengeségről volt szó, a hangsúly mindig a káros nedvek kiürítésén volt. Az orvosok és a gyógyítók köpölyöztek, eret vágtak, hashajtókat, beöntéseket adtak, piócáztak és kantaridatapaszt (erősen irritáló, a bőrön égési sérüléshez hasonló, hólyagot húzó anyag) ragasztottak a bőrre.

 

A köpölyözés ősi gyógymód. Hatással van a vér- és a nyirokkeringésre, de a  szervezet egészére pozitív hatást gyakorol. A tavaszi vértisztító kúrába is  érdemes beilleszteni

 

A köpölyözés mai gyakorlatában nem a káros nedvek állnak az érdeklődés középpontjában, hanem a toxinok és az anyagcsere során keletkező anyagcsere-végtermékek. A természetgyógyászat abból indul ki, hogy a normális anyagcsere-folyamatok során a kötőszövetekben és a zsírszövetben, a sejtek közötti térben „hulladék” keletkezik. Ezek a „salaknak” nevezett anyagok savas miliőt teremtenek a szervezetben. A test csak akkor képes a savakat semlegesíteni, ha a sejt közötti állományban kellő mennyiségű folyadék, valamint ásványi anyagok – főképp magnézium, kálium és kalcium – vannak jelen. Ha nem ez a helyzet, akkor a salakanyagok a szövetekben maradnak aminek az egyik következménye, hogy az izmok tónusa megnő, tehát megkeményednek.

 

A köpölyözéskor keletkező vákuum hatására javul a vér- és a nyirokkeringés, s ezek hatására javul a kötőszöveti sejtek oxigénellátása és anyagcseréje. A terapeuták a köpölyözést az ún. kivezető eljárások között tartják számon, mivel a kezelés a szövetekből eltávolítja a méreganyagokat. Ehhez azonban sok folyadék szükséges, ami kimossa, kiöblíti a salakanyagokat a kötőszövetből. Ajánlatos tehát minden köpölyözés után fokozni a folyadékbevitelt!

 

A köpölyözés méregtelenítő hatása tovább fokozható. Az ún. véres köpölyözésnél az üvegek felhelyezése előtt a bőrt kicsit megkarcolják. A vákuum a pangásos területről vért szív ki, ideális esetben olyan vért, amely különösen sok salakanyagot tartalmaz.

 

A köpölyözés harmadik változata az ún. köpölymasszázs. Ehhez a bőrt olajjal kenik be, majd a terapeuta a felhelyezett köpölyöket fel-alá húzza a bőrön. Ez a módszer nagy területek kezelésére alkalmas, de a bőr vagy a kötőszövetek, izmok letapadása esetén kissé fájdalmas lehet.

 

Feloldódó blokádok, szabadon áramló energia

A köpölyözést többnyire a háton szokták végezni. Itt nem csak a vérkeringés javítása a cél, a háton az ún. Head-féle zónákat is aktiválják a vákuumkezeléssel. Ezek – a hivatalos orvoslás által is elismert reflexzónák – kapcsolatban állnak a belső szervekkel, így rajtuk keresztül hatni lehet rájuk: például a májra, a szívre, az epehólyagra vagy a tüdőre.

 

A vákuum tehát nem csak a felhelyezett üveg szűkebb helyén fejti ki hatását, ezért köpölyözéssel sikeresen lehet kezelni fáradtságot, migrént, magas vérnyomást, de az asztma és a reuma is jól reagál erre a gyógymódra.

 

A köpölyöző üvegekben a vákuumot különféle módon létre lehet hozni: a  levegő felmelegítésével, szívópumpával vagy az üvegre helyezett gumiharanggal

 

A hagyományos kínai orvoslásban igen elterjedt és kedvelt módszer a köpölyözés, és itt is az egész testre hatnak vele. A köpölymasszázzsal az akupunktúrás meridiánokat kezelik, hogy feloldódjanak a blokádok, és az energia ismét akadálytalanul áramolhasson bennük.

 

Pulzáló köpölyözés: a szükség találékonnyá tesz

A Grafenbergben élő Sigmar Hengge is megtapasztalta a köpölyözés gyógyító erejét. A gyógymód hatására élete pozitív fordulatot vett. Fiatalemberként súlyos motorbalesetet szenvedett, aminek következtében elvesztette bal lábfejét. Bár megtanult protézissel járni, gyakran voltak fájdalmai. Egyrészt az egészséges oldali térdében, amelyet a baleset óta nagyobb terhelés ér, másrészt a protézis felett a sípcsontjában. Az interneten megrendelt egy szívópumpával kombinált köpölykészletet, amellyel kísérletezni kezdett. Csupán az zavarta, hogy a köpölyüvegben nem tudta szabályozni a vákuum erősségét. Azonban a hardverfejlesztőként dolgozó férfi nem adta fel, és sajátos megoldást eszelt ki. Egy szívófejekkel felszerelt matracot készített, amit csatlakoztatott egy pontosan szabályozható elektromos szívóberendezéshez. Ráadásul a készülék segítségével pulzáltatni is lehet a szívás intenzitását: megszületett a pulzáló köpölyözés technikája. Még a híres berlini Charité orvosai is érdeklődnek a pulzáló köpölyözés iránt. Jelenleg a kórházban a módszernek a térdízületi kopásra kifejtett terápiás hatását vizsgálják.

 

A köpölyözés egyetlen „mellékhatása” néhány kerek lenyomat, esetleg lila folt, amelyek idővel eltűnnek

 

 

Kinek ajánlható a köpölyözés?

A természetgyógyászok panaszok hosszú listáját sorolják, amelyek enyhíthetők köpölyözéssel. A lista élén a fájdalomcsillapítás áll, amely a javuló keringésnek és a szövetek ellazulásának köszönhető. Főképp az izomfeszülés, a lágyrészreuma és a hátfájás azok az állapotok, amelyekben igen sikeresen lehet alkalmazni a köpölyözést.

 

Másik példa a kerekes székhez kötött páciensek esete, akik jellemzően túlterhelik a vállukat. Ennek gyakran fájdalmas izomfeszülés az eredménye. Nekik a köpölyözés, a melegítés (fangopakolás a köpöly előtt és után) és egy speciális triggerpont-kezelés kombinációját ajánlják a szakemberek. Természetesen a köpölyözés csak a tüneteket képes enyhíteni.

 

Más terapeuták az öngyógyító, önszabályozó mechanizmusokra és a mérgek, salakanyagok eltávolítására helyezik a hangsúlyt a köpölyözéssel kapcsolatban. Ez a téma pedig máris átvezet bennünket a krónikus betegségekhez, mint indikációs területhez. Aki évtizedeken át fájdalomcsillapítókon élt, kemoterápiát kapott vagy sokszor altatták, annak minden oka megvan rá, hogy méregtelenítsen. De aki még nem beteg, „csak” a szokásos környezeti és élvezeti mérgek hatásának van kitéve, szintén sokat profitálhat a köpölyözésből egy tavaszi salaktalanító kúra formájában.

 

A hagyományos kínai gyógyászatban a köpölymasszázzsal a testet behálózó meridiánokat harmonizálják

 

A közelmúltban tudományos igényű orvosi kísérlet is igazolta az ősi gyógymód hatásosságát. A Duisburg-esseni Egyetem és a Veronica Carstens Alapítvány által közösen végzett klinikai teszt a véres köpölyözés hatásosságát igazolta az alagútszindróma kezelésében. Ez a kórkép főképp a középkorú és idősebb nőket sújtja, és a csukló fájdalmával, valamint az ujjak zsibbadásával jár. Sokszor éjjel is fájdalmakra, zsibbadásra ébrednek. Gyakran a válluk is feszül és fáj. Ha az orvos felállítja az alagútszindróma diagnózisát, általában műtétet javasol.

 

Dr. Andreas Michalsen (Immanuel Krankenhaus, Berlin) a közelmúltban olyan klinika teszt eredményét publikálta, amely során betegek két csoportját eltérő módon kezelték. Az egyik csoportot véres köpölyözéssel kezelték a vállak területén, míg a kontrollcsoport tagjai meleg gyömbérpakolást kaptak. A köpölyözéssel kezelt csoport tagjainál a panaszok a kezelést követő hétnapos megfigyelés után 60 százalékkal csökkentek, míg a kontrollcsoportnál a javulás mindössze 23 százalékos volt. Ráadásul nem csak a fájdalmak, de a zsibbadás és a bizsergés is javult.

 

 

Köpölyözési technikák - Rövid áttekintés

Száraz köpölyözés: A köpölyöző üveget felhelyezik a bőrre. A vákuumot létrehozhatják pumpával vagy az üvegben lévő levegő melegítésével.

 

Véres köpölyözés: Ezt a módszert csak akkor indokolt elvégezni, ha pangást vagy folyadékáramlási zavart diagnosztizáltak a betegnél. Mielőtt a köpölyöző üveget felhelyeznék a bőrre, a kezelt területen a bőrt felületesen bemetszik egy vérvételi tűvel vagy lándzsával. A köpölyözéskor fellépő vérbőség hatására a parányi sebből vér szivárog, amely az üveg egyharmadát megtölti. Az üveget néhány perc múltán leveszik, majd a sebet tapasszal lezárják.

 

Köpölyöző masszírozás: A terapeuta először olajjal bekeni a kezelendő területet, majd felhelyezi a köpölyt, amelyet lassan tolva mozgat fel-alá. Az olaj a könnyű csúszást biztosítja. A kezelés után a bőr úgy fest, mintha kézzel nagyon intenzíven masszírozták volna: kipirul, vérkeringése felpezsdül, az izmok ellazulnak.

 

Kép 1: Akinek gyakran fáj a háta, annak különösen ajánlható a köpölyözés   Kép 2: Az alagútszindrómát nem minden esetben kell feltétlenül operálni. A köpölyözés itt is jó szolgálatot tehet   Kép 3: Köpölyözéssel a gyulladások, pl. a  térdízületi kopás okozta gyulladások is eredményesen kezelhetők

 

Pulzáló köpölyözés: Ehhez készüléket használnak, amellyel a köpölyharangokban vagy a köpölyöző matracokban (apró szívókorongokkal felszerelt szilikonmatracok) uralkodó vákuum erősségét pontosan szabályozni lehet. A szívóberendezést pulzáló szívás üzemmódba kapcsolva a kezelt területen speciális masszírozó hatást lehet elérni. A szakemberek szerint e módszernek két különleges előnye van: a vákuumot igen precízen lehet adagolni, és nem szükséges a veszélyt rejtő tűz használata.

 

Biorezonanciával kombinált köpölyözés: A speciális elektródákkal felszerelt köpölyöző üvegek egyfelől a bioenergetikai szabályozást, másfelől a véres köpölyözés előnyeit biztosítják. A módszer alapelve az a tapasztalat, hogy a véres köpölyözés nem csak vért, hanem gázokat is kiszív a bőrből. Az üvegekben elhelyezett elektródák érzékelik ezeknek a gázoknak a rezgését, majd azt biorezonanciás készülékhez továbbítják, amely a káros rezgéseket pozitív hullámokra átalakítja, és egy másik elektródán keresztül visszajuttatja a szervezetbe. Ezzel a módszerrel jelentősen fokozható a köpölyözés hatékonysága.

 

Gumiharangos köpölyözés: A laikusok gyakran olyan köpölyöző üvegeket használnak, amelyek végén egy gumiharang található. A gumit összenyomva felhelyezik a bőrre az üvegeket, majd elengedik a gumit. Ekkor a harangban vákuum keletkezik, és az üveg rá szívódik a bőrre. Az így keletkezett vákuum azonban nem túl erős és nehezen szabályozható.

Szabó
XVIII. évfolyam 5. szám

Címkék: köpölyözés, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.