Új a terápiában

Ha a baba folyton bömböl

Mi segíthet az ordító csecsemők szüleinek?

A szerencsés szülőknek valóságos földre szállt angyal baba jut, így a család úgy néz ki, mintha egy képeskönyvből lépett volna elő. A valóság azonban sokszor más. Vannak olyan kisbabák, akik addig ordítanak, amíg kimerülten álomba nem zuhannak. Majd felébredés után tovább bömbölnek. Nem csoda, hogy a szüleiknek megáll a tudományuk. Szerencsére van kiút ebből a szörnyű helyzetből is.


 

A baba bömbölése gyakran ördögi kört idéz elő: a gyereksírás a felnőtteknél stresszt okoz, az anya úgy érzi, valami nem stimmel a gyerekével, és ezt a reakciót megérzi a gyerek. A kisbaba reakciója pedig az lesz, hogy ha veszélyt gyanít, és látja, hogy az anyja nem nyugszik meg, akkor a maga egyetlen lehetséges eszközével igyekszik felhívni az anya figyelmét a veszélyre, vagyis ordít. És ezzel a kör bezárult.

 

Szerencsére ezt a végzetes körforgást meg lehet szakítani. A sírás mögött ugyanis számtalan különféle ok rejtőzhet. A legelső és legfontosabb teendő, hogy a gyerekorvos kizárja a szervi elváltozásokat. Ha bebizonyosodik, hogy a gyerek egészséges, akkor megfelelő terapeuta segítségével lehet felderíteni az egyéb okokat. Nagyon gyakran például az a magyarázat, hogy a babának korai regulációs zavarai vannak, azaz problémát okoz számára a fejlődési feladatok teljesítése. Amit könnyen el tudunk képzelni, ha végiggondoljuk, milyen sokféle dolgot kell megtanulnia egy gyereknek élete első éve alatt, hogy letegye a "babaérettségit".

 

Sok szülő könnyebben meg tudja vigasztalni és nyugtatni síró gyerekét, ha elképzeli a következőket. A kisbaba gyomor- és bélrendszere még nem érett kellőképpen, vagyis az emésztés problémát jelenthet. Az immunrendszer éjjel-nappal működik, és fel kell dolgoznia számtalan olyan külső hatást, amelytől az anyaméhben védve volt. A baba életében először tapasztalja meg a hideget és a meleget, az éhséget és a szomjúságot, a fényt, a zajt, a szagokat. A felnőtt már megtanulta, hogy megfelelően reagáljon, hogy szokásainak megfelelően egyen és igyon, hogy aludni menjen, ha álmos, mielőtt mindezek a kihívások túlságosan igénybe vennék. A gyerek azonban szenved a félelemtől, hogy éhen fog halni vagy nem tud elaludni. Ilyenkor óriási segítséget jelenthet a szülő, aki megtanulja, hogy a megfelelő pillanatban megetesse vagy letegye aludni a babát.

 

Ha a gyerek folyton sír, előbb a gyerekorvosnak kell megállapítania, nincs-e szervi oka a bömbölésnek

 

A négyszeres összefüggés

A "babaérettségi" letétele a szokottnál is nehezebb lehet, ha a terhesség vagy a szülés alatt problémák léptek fel. Olyan problémák, amelyek maradandó nyomokat hagytak a babában. Ha például az anya a terhessége alatt erőteljes szorongást vagy stresszt élt át, ezt átviszi a meg nem született gyerekre is. A tigrisekkel benépesített őserdőben élő majomanyáknak például óvakodniuk kell a ragadozótól, valahányszor veszélyt gyanítanak, a kiválasztott adrenalin hatására összehúzódik a méhük, és a benne fejlődő majomgyerek megtanulja, hogy az élet folyamatos éberséget igényel. Az emberanyáknak nem kell tigrisekkel szembenézniük, de ha valakinek rizikóterhessége van, az szintén végigaggódja a kilenc hónapot. De szintén stresszt válthatnak ki a vizsgálati eredmények vagy az anyagi gondok.

 

A baba által átélt korai kellemetlen tapasztalatok közé tartozik a nehéz szülés is. A nem tervezett császármetszés vagy a különösen elhúzódó vajúdás nemcsak az anyában hagy hátra fájdalmas emlékeket. A babánál ezek a benyomások az úgynevezett testemlékezetben tárolódnak, nem pedig, ahogyan a felnőtteknél, képek formájában.

 

Megint más szülőknek azt kell elfogadniuk, hogy a gyereküknek már néhány napos korában megvan a maga sajátos jellege, karaktere. Nem minden újszülött tartozik az édes kis flegmatikusok közé, akik idejük nagy részét maguk elé bambulással töltik. Az aktív, mindig éber szülőknek általában hasonló élő energiabombát hoz a gólya, akiknek kezdetben nehezükre esik a sok különféle inger feldolgozása. A folyton síró babák gyakran nagyon élénk, éber teremtések, akiknél a szülőknek az a feladat jutott, hogy gyereküket segítsék annak fejlődésében.

 

A különösen nyugtalan bébik szüleinek meg kell tanulniuk, hogy a babának rendkívül sok napközbeni alvásra és nyugalomra van szüksége. Ha a szülő ideges, mert a gyerek bömböl, akkor nem képes kisugározni a szükséges nyugalmat, hanem csak szorongást és aggodalmat. Ez pedig átragad a gyerekre is. A szülőknek egyébként nemcsak az ordítás jelent stresszt, hanem a környezet, a nagyszülők, a szomszédok, a barátok reakciója is. Ők ugyanis hajlamosak egész sereg jó tanáccsal árasztani el a szerencsétlen fiatal párt. Ha ezek a tanácsok kezdenek idegesítővé válni, akkor a szülő jól teszi, ha előáll valamilyen elfogadható magyarázattal, például azt mondja, a gyerek azért sír, mert oltást kapott, jön a foga, fáj a hasa stb. Ez megkíméli a szülőt a megjegyzésektől.

 

Bevált módszer a nyugtalan gyereket bevonni az anya saját tevékenységeibe

 

A síró gyerek menekülési reflexeket vált ki. Az anyák persze nem hagyhatják ott a babát, de némi nyugalmat találhatnak, ha mondjuk füldugót használnak. Az anya is csak ember, neki is védelmeznie kell a saját szervezetét. Már csak azért is, mert csak akkor tudja megnyugtatni a gyereket, ha ő maga is nyugodt. Érdemes például a sírás intenzitásának változásaira figyelni, mert már az is nagy szó, ha a bömbölést sikerül szipogássá változtatni. Tanácsos tehát aktív szerepet vállalni, nem csak passzívan tűrni, hátha abbahagyja, mert a magát halálos fáradtra bömbölő gyerek nem fog szépen nyugodtan álomba szenderülni.

A szülők azt is megtanulhatják, hogy a saját testükre koncentráljanak. Ha például sikerül a saját nyugodt légzésükre összpontosítani, akkor sikerülhet a nyugalmat a gyerekre is átvinni. Ezzel a baba szervezete is megtanulhatja, hogyan működik a relaxálás. A gyerek biztonságban és meghittségben érzi majd magát.

 

Hogyan segíthet a homeopátia és a gerincterápia?

Mindkét módszerből profitálhatnak a bömbölő csecsemők szülei. A szakértők szerint az első feladat itt is az, hogy az anya nyugodjon meg. A legtöbb friss anyuka ugyanis mindent maximálisan és a könyveknek megfelelően szeretne teljesíteni. Ehelyett tanácsos inkább a saját megérzéseikre hagyatkozniuk, és spontán impulzusaikat követniük. Csak így tehetnek szert arra a lazaságra, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy nyugodtan felismerjék a baba szükségleteit. Szoptatás közben például ne szóljon se a rádió, se a tévé, de a telefon sem.

 

A gyerekek első évben teljesítendő feladataihoz nagy segítséget jelenthet a Dorn-módszer. Előfordulhat például, hogy a gyerek szülés közben olyan traumát élt át, ami miatt a két lába nem egyforma hosszú. A Dorn-terápia segít visszaállítani az ízületek eredeti helyzetét, de korrigálja a gerinc helytelen állását és a ferde medencét is.

 

A csecsemő szoros bepólyálása, ami például sok keleti kultúrában szokásos, negatívan hathat ki a mozgásszervekre

 

A babáknak való homeopátiás szerek is segíthetnek a síró babából békéset varázsolni. Ehhez azonban feltétlenül szükség van szakember tanácsára, ne mi kísérletezzünk! A magas potenciálú készítmények a gyerekeknél nemritkán sokkal hatékonyabbak, mint a felnőtteknél. A nem megfelelően kiválasztott készítménnyel azonban könnyen épp a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el.

 

Fennáll-e szimmetriazavar a síró babáknál?

Létezik egy olyan gyermeki fejlődési zavar, amit a mozgatóapparátus nem megfelelő működése idéz elő. Ennek oka lehet, hogy a baba nem megfelelően feküdt az anyaméhben, vagy nehéz szüléssel jött a világra. Az ilyen gyerekekre jellemzőek bizonyos tartászavarok, illetve a koponyájuk is aszimmetrikus. Sok orvos nem ért egyet a diagnózissal, míg sok szülő azt tapasztalja, hogy a megfelelő fizioterápiás kezelés fordulópontot hozott a gyerek életébe, aki ennek köszönhetően normális életet élhet.

 

Van, ahol működnek már olyan bébiambulanciák, ahol szakszerű segítséget nyújtanak az érintett szülőknek. Ez nemcsak azért fontos, hogy némi nyugalomra leljenek, hanem azért is, hogy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki köztük és a gyerekük között.

 

 

A rázás megölheti a babát! Tanácsok krízishelyzetre

Minél hosszabb ideje szenvednek már a szülők a gyerek sírásától, annál jobban felhalmozódik bennük a harag, a frusztráció, és alakulnak ki náluk erőszak-fantáziák. Ha a szülő végképp kimerül és tehetetlennek érzi magát, könnyen meggondolatlan cselekedetre ragadtathatja magát. Nemritkán előfordul, hogy jól megrázzák a gyereket, ez azonban sajnos drámai következményekkel járhat, aminek a szülők általában nincsenek tudatában.

 

Nagyon sok különféle oka lehet annak, ha egy babát nem lehet megnyugtatni

 

Az ilyen rázási traumának lehet a következménye látászavar, ami akár megvakuláshoz is vezethet. Körülbelül minden ötödik kisgyerek halálát rázási trauma okozza. Ma már tudjuk, hogy a könnyebb rázás is olyan idegi sérüléseket idézhet elő a kisbaba nyakánál, amely miatt megállhat a légzése. A sírós gyerekek szüleinek tanácsos átgondolniuk, milyen tanácsokat kaptak krízishelyzetre a szakemberektől, például gyerekorvostól, csecsemőgondozó nővértől. Esetleg nem tudnák-e néhány órára rábízni valakire a gyereket, rokonokra, barátokra, szomszédokra.

 

Elsősegély sírós babák szüleinek

• Óvjuk a gyereket a túlzott ingerektől, és rövidebb éber szakasz után (mondjuk egy óra) újra fektessük le aludni.

• Ringatózzunk a gyerekkel hintaszékben, vagy tegyük olyan kosárba, ami a plafonon egy kampón lóg, és tudjuk hintáztatni.

• Cseréljünk tapasztalatokat olyan szülőkkel, akiknek hasonló problémáik vannak! Talán ismernek olyan szakembereket, akik segíthetnek.

• Gondoskodjunk róla, hogy partnerünkkel kölcsönösen támogassuk egymást. Mindkettőnek legyen kimenője, amikor nem kell a gyerekkel foglalkoznia.

• Aludjunk eleget, ne törődjünk annyit a háztartással.

• Sok gyereket megnyugtatnak az egyenletes zajok: a hajszárító, a légkondi, a porszívó. Ugyanakkor nem szeretik az olyan zajokat, mint a tévé, a rádió vagy a telefon.

- mörk -
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: csecsemők, sírós csecsemők

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.