Új a terápiában

Hagyományos kínai orvoslás

Miért olyan hatásos?

A hagyományos kínai orvoslás (hko) egyre népszerűbb. De mi is az a hko valójában? A természetes gyógymódokkal foglalkozó orvosok és természetgyógyászok már évtizedek óta nagyra becsülik a kínai gyógyászatot. Napjainkban egyre több kórház és rehabilitációs klinika specializálódik a hko-ra. Azonban a kínai orvoslás sokkal több, mint az akupunktúra és a csi-kung: a hko orvoslás, pszichológia és filozófia egyben.


 

Az akupunktúra folyamatos fejlődésen megy keresztül. Egyre több új pontot és különleges meridiánt fedeznek fel. Akupunktúrás terület a fülkagyló, a hajas fejbőr, apró titántűket ültetnek be bizonyos fülpontokba, pl. a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésére.

 

A hko alapja a jin-jang elve. Ez a két ellentétes, de egymást kiegészítő princípium minden létező dologban - élőben és élettelenben egyaránt - megtalálható. A gyógyászatban ez azt jelenti, hogy a két pólus harmonikus együttműködése biztosítja testünk egészségét. Az egyensúlyvesztés betegséghez vezet. A belső életenergia, a csi nem áramolhat szabadon, akadálytalanul.

 

A hko-terapeuta éppen ezért nem csak a beteg szervet szemléli, hanem vizsgálja, figyelembe veszi az egész szervezetet. Éppen ezért olyan okokat fog keresni, amelyek blokkolják az energiaáramlást, vagy a jin-jang egyensúlyvesztését okozzák.

 

 

A meridiánok energiája

A hko elméletét, miszerint a nyirokfolyadékon és a véren kívül valami más, számunkra láthatatlan dolog is kering a szervezetben, a nyugati ember nehezen érti meg. A kínai orvosok csiről beszélnek, amely testünk vitális energiája, és a vérrel együtt ereinkben és meghatározott energiapályákon, az ún. meridiánokban kering. A meridiánok meghatározott pontjain keresztül ez az energiaáramlás befolyásolható, ami egyúttal megindítja a gyógyítást.

 

Komplex diagnózis

A hko diagnosztikai módszerei is meglehetősen szokatlanok. A tapasztalt terapeuta már a nyelv megtekintésekor is felismeri, hogy melyik szervrendszerek érintettek. A nyelv meghatározott területeit bizonyos szervekhez, szervrendszerekhez kapcsolják. Ezek vizsgálatával megállapítható, hogy szárazság, nedvesség, hideg vagy meleg kórképpel állunk-e szemben, ill. hogy a beteg szervezetében fennáll- e nyálka- vagy vérpangás.

 

A pulzusdiagnózis hasonlóan kifinomult és összetett módszer. A terapeuta nem egyetlen ponton méri a pulzusfrekvenciát, hanem 6 tapintási ponton a pulzus több kvalitását (pl. gyorsaság, mélység, teltség) vizsgálja. Drótszerű vagy puha, "csúszós", telt, üres pulzusról beszélnek, s mindegyiknek önálló kórtani jelentősége van. Érthető, hogy e módszer elsajátításához nagy tapasztalat és finom érzék szükséges.

 

 A kínai orvoslásban a terapeuta nyelv- és pulzusdiagnózis segítségével állapítja meg a baj okát. A gyógyfüvek különösen fontos helyet foglalnak el a hagyományos kínai orvoslásban. A moxibusztió és az akupunktúra (nagy kép) az alapvető öt terápiás eljárás egyike

 

A fenti két módszert alapos kikérdezés követi, amely során a terapeuta tájékozódik páciense életmódjáról, panaszairól, az emésztéséről, alvásáról, étkezési szokásairól, kedvelt ételeiről és lelki állapotáról.

 

A kezelést a nyelv, a pulzus és az anamnézis során gyűjtött információk összessége alapján határozzák meg. Ez minden esetben, még azonos nyugati kórkép esetén is különbözik, ugyanis a kínai medicina az egész embert kezeli.

 

 

A hko holisztikus kezelési módszerei

A hko-ban a terápia öt oszlopáról beszélnek. Ezek: A zhenjiu (dzsentyiü), azaz akupunktúra és moxaterápia, valamint a gyógynövényes terápia, egy speciális manuális medicina (tuina), a csi-kung (légzés- és mozgásgyakorlatok), valamint a táplálkozásterápia. 

 

Szúrás és égetés

A tűkkel és melegítéssel végzett pontkezelést a kínaiak zhenjiunek (dzsentyiü) nevezik. A szó jelentése: szúrni és égetni. Nyugaton ezt akupunktúrának és moxálásnak, ill. moxibuszciónak nevezik. Utóbbi lényege, hogy ürömfűfélékből készített szivarokkal kellemesen átmelegítik a kezelendő akupunktúrás pontokat. Hogy mikor kell melegíteni, ill. szúrni, esetleg mindkettőt szimultán végezni, azt a diagnózis határozza meg.

 

A hko elmélete szerint a test meghatározott pályáin vitális energia (csi) kering

 

Bár Nyugaton a tűszúrást gyakrabban, a melegítést ritkábban alkalmazzák, a hagyományos rendszerben a kettő elválaszthatatlan. Általános szabály, hogy minden energiahiányos állapot esetén moxálni is kell a pontokat. 

 

 

A természet patikája

A kínai fitoterápia több száz éve bevált, bonyolult recepteket alkalmaz, amelyeket az ősök gondosan feljegyeztek. A készítmények alapanyagai gyógynövények, gombák, ásványi anyagok (pl. kagylóhéj), esetleg állati eredetű hatóanyagok. Ma e készítmények közül sokat tabletta vagy labdacs formájában lehet kapni. A kínai fitoterápiában kellőképpen jártas orvos, ill. természetgyógyász egyénre szabott készítményt is összeállíthat. Ilyenkor az összetevőkből sűrű főzetet kell készíteni, amelyet vízzel hígítva kell elfogyasztani az utasítás szerint. E főzetek közül soknak sem az illata, sem az íze nem bizalomgerjesztő, de a nyugati hagyományokban is szerepel a "keserű orvosság" fogalma.

 

Az öt elem szerinti táplálkozás

Az öt elem szerinti táplálkozásról az utóbbi években egyre többet olvashattunk, és természetesen ez is kínai eredetű tanítás. A hko-ban mindenütt megtalálható öt elemhez öt alapíz társul, amelyek a szervezet 5 fő szervére hatnak.

 

A májhoz a savanyú, a szívhez a keserű, a léphez az édes, a tüdőhöz a csípős, a veséhez a sós ízt társítják. Itt is fontos a mértéktartás, a harmónia, hogy egyetlen íz se kerekedjen a többi fölé. Az élelmiszereknél nagyon fontos az alapanyagok és az elkészítés termikus minősége, hatása is. A meleg természetű ételek melegítik a jangot, a hidegek lehűtik, és a jint erősítik.

 

Az akupunktúrát már régebb óta ismerjük Nyugaton is. Jobbra: A moxibusztió során gyógynövényekből készült kúpokat vagy szivarokat égetnek. E módszerrel az energiahiányt pótolják 

 

Aki tehát jang-túlsúlyban szenved, pl. teljesítményorientált férfiak, akik hajlamosak a magas vérnyomásra, esetleg túlsúlyosak, annak inkább jint erősítő, hűvös hatású ételeket ajánlott fogyasztani. Ilyenek lehetnek a saláták, a joghurt. Ezeket viszont nem ajánljuk a sovány vagy karcsú nőknek, akiknek ráadásul gyakran hidegek a végtagjai. Ők inkább báránycurryt egyenek sok gyömbérrel, mert ez melegítő hatású étel.

 

A hko-ban igazán jártas terapeuták általában táplálkozási tanácsokkal is ellátják pácienseiket. Elmondják nekik, hogy a diagnózis alapján saját maguk hogyan járulhatnak hozzá gyógyulásukhoz.

 

Tuina - Kezelés a szó szoros értelmében

A tuina kínai manuális terápia. A "tui" jelentése nyomás és tolás, a "na" jelentése markolni és húzni. A tuinaterapeuta legfontosabb eszköze a keze. Ezekkel nyomja, tolja a páciens izmait és bőrét, húzza, markolja, és ha kell, csípi az akupunktúrás pontokat. Általában az akupunktúrás meridiánok mentén végzi a kezeléseket, ezzel befolyásolva az energiaáramlást. Módszereivel feloldhatók az izomfeszültségek, aktiválhatók a szervezet öngyógyító képességei. Ilyen módon kezelhető a teniszkönyök vagy az inak megkeményedése, gyulladása, de eltüntethető a sarokcsonton nőtt sarkantyú is.

 

 

A jól bevált receptek több száz éves könyvekből maradtak ránk

 

Sokféle belgyógyászati betegségben is eredményesen alkalmazható a tuinaterápia, pl. asztmában, alvászavarokban, idegességben és általános kimerültségben. Szintén jó eredményeket lehet elérni a nőgyógyászat és a sportsérülések területén.

 

Gyerekeket is lehet kezelni tuinával. Ők nem jól viselik a tűszúrásos kezeléseket, de a tuinával szép eredményeket lehet elérni náluk. A tuina önkezelésre is alkalmas. A terapeuta megmutatja, hogyan kell egyes kezeléseket elvégezni, amelyekkel a szülők otthon folytathatják a terápiát. Természetesen a wellness terén is van helye a tuinakezeléseknek.

 

  

A tapasztalt hko-terapeuta páciensét mindig ellátja táplálkozási tanácsokkal is

 

A kezelések egyes mozzanata emlékeztet a nyugati masszázsra, másokat ismerhetünk a shiatsuból vagy az oszteopátiából, esetleg a Penzel-féle meridiánmasszázsból vagy a triggerpontkezelésekből. A tuinára azonban jellemző a holisztikus szemlélet. Ez a gyógymód nem elszigetelten kezel egyes betegségeket, mozgásszervi problémákat, hanem egységesen az egész szervezetben próbálja meg helyreállítani az energetikai egyensúlyt.

 

Csi-kung - Merítsünk erőt a mozgásból, a légzésből és az imagináció segítségével

Az öngyógyításnak a hko-ban komoly szerep jut. A csi-kungot azért végzik az emberek, hogy megőrizzék egészségüket, hogy a testet átjáró csi energia akadálytalanul keringjen, és hogy szellemi erőik fejlődjenek.

 

 

A tuina különösen alkalmas gyermekek kezelésére.

 

A csi-kung gyakorlatokat bizonyos betegségek esetén "receptre" felírják a kínai orvosok. Léteznek gyakorlatok, amelyek a vesét erősítik, mások a májat tisztítják, szabályozzák a vérnyomást vagy erősítik a tüdőket. Utóbbi alkalmas az asztma vagy a szénanátha tüneteinek enyhítésére is, hiszen a szénanátha a hko szerint a tüdők gyengeségével magyarázható, ugyanis a tüdő a bőrrel és a nyálkahártyákkal áll kapcsolatban.

 

A csi-kung három alkotóelemből épül fel, amelyek minden gyakorlatban más-más arányban vannak jelen: a mozgás, a légzés és az imagináció. A legtöbb mozgás lassú, és nyugodt ritmusú légzéssel párosul, az imagináció a mozgást kíséri és vezérli. Az ún. "csendes csi-kungban" az imagináció különösen fontos.

 

 

Krónikus gerincfájdalmaknál is segít a csi-kung

 

A csi-kungot azok is gyakorolhatják, akik már fizikailag nincsenek jó állapotban. A mozgás mindig az egyéni képességekhez, lehetőségekhez igazítható. Sokan a csi-kung kedvéért tanulták meg az egy lábon állást (darugyakorlat), megtapasztalva, mennyivel könnyebben megy mindez, ha segítségül hívják képzelőerejüket.

 

 

A tuinaterápia indikációi

• Migrén
• Menstruációs problémák
• Gerincbántalmak, vállfájdalom
• A csípő, térd és boka ízületeinek kopása
• Sportsérülések
• Magas vérnyomás
• Asztma
• Gyomornyálkahártya-gyulladás
• Székrekedés, irritábilis bél szindróma
• Krónikus fáradtság
• Alvászavarok
• Gyerekeknél: láz, hörghurut, hasmenés
(Ez csak néhány példa, a teljes indikációs lista ennél jóval hosszabb.)

 

 

Fülakupunktúra: Új remény a Parkinson- kórban szenvedőknek?

Dr. Ulrich Werth magdeburgi neurológus érdekes felfedezést tett, amely iránt egyre többen érdeklődnek: a fülkagylóba ültetett parányi akupunktúrás tűkkel enyhíthetők a Parkinson-kór tünetei. Dr. Werth szerint a tartós ingerhatás stimulálja az agy természetes dopamintermelését. A betegség tüneteiért a dopamin nevű ingerületvivő anyag hiánya felelős. A felfedezés óta egyre több klinika érdeklődik az egyszerű és mellékhatásoktól mentes gyógymód iránt. Egyelőre folynak a klinikai vizsgálatok annak érdekében, hogy tisztázzák, milyen hatásmechanizmus alapján működik az eljárás.

- vörös -
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: csi-kung, hko

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.