Új a terápiában

Hazavihetik a gyógypadot a derékfájósok

Pihenés közben egyenesedik a gerinc

Gyógypadot talált fel derékfájósok számára Kristóf Károly gyógytestnevelő, masszőr, ám hamarosan kiderült: a kényelmes bútordarab az egész családnak jó szolgálatot tehet, hiszen erősítésre, nyújtásra, a gerincgörbületek kiegyenesítésére, a szív munkájának segítésére, a láb pihentetésére, a visszeresség megelőzésére is alkalmas.


 

V alakú ágy hívogat az érdi Szent László téri Egészségközpontban. Belehuppanok, elhelyezkedem. Magam is V alakot veszek fel, hátam végigtámaszkodik rajta, lábam rézsút fölfelé nyújtózkodik. Hirtelen elképzelem, hogy otthon vagyok, tévét nézek vagy a gyerekeimmel beszélgetek. El tudnék így üldögélni jó darabig.

 

– Azért olyan kényelmes, mert a pad előrebillenti a medencét, és a gerinc minden izommunka nélkül a megfelelő helyzetbe kerül. Az évek során kialakult gerincgörbület kiegyenesedik, az egymáshoz préselődött csigolyák eltávolodnak egymástól – magyarázza Kristóf Károly feltaláló. – A láb följebb kerül a szívnél, ezáltal megkönnyítve annak munkáját, a keringés javul, a lábon lévő erek terhelése csökken.

 

Kristóf Károly már évek óta kereste a megoldást a derék- és hátfájás kiváltó okának kezelésére. A tünetek mögött az esetek többségében ugyanis az életmód következtében kialakult különböző gerincelváltozások, például a megnövekedett gerincgörbületek állnak. Az életkor előrehaladtával ezek a gerincgörbületek általában nőnek és ezzel együtt a mély hátizmok krónikusan zsugorodnak. A mozgás hiánya, a túlsúly és az időközben esetleg kialakuló csontritkulás tovább ront a helyzeten. Ráadásul a derékfájósok többsége középkorú, akik nehezen szánnak időt egészségük helyreállítására.

 

– A masszázs, a különböző terápiák mind a tünetet kezelik, nem a kiváltó okot, ezért hatásuk csak ideig-óráig tart – folytatja Kristóf Károly. – Olyan eszközt kellett találnom, ami magát a gerincgörbületet kezeli, ráadásul úgy, hogy az nem igényel különösebb erőfeszítést és külön időt a betegtől. Aki ezt a padot hazaviszi, rendes bútorként használhatja kényelmesen olvashat, intézheti az ügyeit vagy pihenhet, miközben benne fekszik egyenes gerinccel.

 

 

A találmányt egy másik testnevelő, mozgásfejlesztő szakember, Királyhegyi László karolta fel és fejlesztette tovább, hiszen az éppen beleillik egészségközpontjának filozófiájába

 

– A mozgás élményét kínáljuk az egész család számára. Családi élménytornákat tartunk, kisgyermekeknek tanulási képességfejlesztő mozgást, kondicionáló és gyógytornát bármely korosztálynak, speciális masszázsokkal ébresztjük fel a szervezet öngyógyító erőit. Ebbe a szemléletbe jól beleillik a Kristóf gyógypad, amit szintén az egész család használhat akár tartásjaví-tóként, gerincbántalmak kezelésére, akár sporteszközként mind nyújtásra, mind erősítésre. A testvéréhez” invitál. A továbbfejlesztett változat elforgatható a saját tengelye körül, így még jobb hatásfokkal dolgozik, alkalmas súlyosabb elváltozások, például porckorongsérv kezelésére, de éppen ezért szakember – gyógytestnevelő, ortopéd orvos – közreműködését igényli.

 

– Bemutattuk a találmányt ortopéd orvosoknak, akik meg voltak lepve, és miutánmegismerték, nagyon jó véleménnyel voltak róla – teszi hozzá Királyhegyi László.

 

A mozgatható gyógypad a betegek körében is nagy sikert aratott, hiszen már néhány kezelés után érezhetően javult az állapotuk, és ez nem csak átmeneti eredményt mint a fájdalomcsillapító kezelések esetén, hanem tartós, hiszen a fájdalom okát szünteti meg. Egyelőre csak Érden és Budapesten a Népligetnél próbálható ki. A házilag is használható padot eddig nyolcvanöten vitték haza, és bár visszavásárlási garancia van rá, eddig még senki sem hozta vissza.

Z. Sz.
XVII. évfolyam 11. szám

Címkék: derékfájás, gyógypad

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.