Új a terápiában

Hildegard von Bingen

A bölcs apáca legjobb receptjei

    Ajánlott cikkeink a témában:

A középkorban Hildegard von Bingen apátnő megírta kora forradalminak számító könyvét a kolostori gyógyításról. A betegségek legyőzéséről, az egészséges életmódról szóló útmutatásai közül sok ma is megállja a helyét. Cikkünk olyan könnyen alkalmazható Hildegard-recepteket mutat be, amelyeket mindenki maga is kipróbálhat.  

   


Hildegard von Bingen rendkívül tanult középkori nő volt. Tevékenykedett apácaként, teológusként, íróként, természettudósként, gyógyítóként, zeneszerzőként, misztikusként és pszichológusként

 

Az 1098-ban német nemesi családba született kislány, akinek a szülei a Hildegard (azaz merész harcos) nevet adták, törékeny és gyenge teremtés volt. Évtizedekkel később maga Hildegard úgy emlékezett vissza, hogy hároméves korában „egy olyan nagy fényt látott, hogy a lelke a magasba emelkedett”. A gyerek akkoriban elhallgatta a környezete elől, hogy mások által nem látott dolgokat lát és ismer fel, nehogy megijessze a felnőtteket.

 

Amikor a kislány nyolcéves lett, Jutta von Sponheim lett a gyámja, aki szintén víziókat látott. A nemesasszony volt az első, aki komolyan vette a szokatlan kislányt. Hat évvel később, 1112-ben közösen határozták el, hogy belépnek az Odernheim melletti Disibodenberg Benedek-rendi kolostorának egyenesen az ő számukra kialakított női részlegébe. Hildegard ekkor 14 éves volt.

 

A kis női rendből lassacskán önálló kolostor fejlődött ki, amelyet Jutta von Sponheim vezetett. Halálát követően az ekkor már 38 éves Hildegardot választották a kolostor apátnőjévé. Később Hildegard Rupertsbergben és Eibingenben is alapított kolostort. Ezen kívül – a korban egy nő számára merőben szokatlanul – prédikációs körutakra is vállalkozott, és királyokkal, császárokkal és vallási elöljárókkal levelezett.

 

Hildegard, aki a keményszívűséget nevezte a legnagyobb emberi bűnnek, maga is nagy lelkierőről és rettenthetetlenségről tett tanúbizonyságot, miközben élete vezérlő elve az együttérzés és az emberiesség volt. Így például az apátnő beleegyezett, hogy egy, az egyház által kitaszított fiatal lovagot, aki halála előtt visszatalált a hitéhez, a rupertsbergi temetőben temessenek el. A mainzi püspök felszólította, hogy exhumáltassa a tetemet és rendelje el megszenteletlen földbe való újratemetését, ám Hildegard rendíthetetlen maradt, és inkább eltüntetett a lovag sírjáról minden ismertetőjelet.

 

A püspök erre megtiltotta a kolostor lakóinak, hogy áldozzanak, Hildegard azonban, hiába jelentett ez számára fájdalmas büntetést, tartotta magát az elhatározásához. Kétévi kemény csatározás után az egyházi büntetést felfüggesztették. Hildegard Barbarossa Frigyes császárhoz is félelem nélkül beszélt: „te is csak Isten egyik szolgája vagy”, és ugyanilyen bátorsággal viselkedett az egyházi méltóságokkal szemben is.

 

 

Isteni tanácsra kezdett írni

Hildegard életének középpontjában az a vízió állt, amelyet 43 éves korában látott. Úgy írta le, mint „tüzes fényt”, amely „villámfénnyel” csapott le az égből. Közben egy hangot is hallott, amely azt mondta: „Jegyezd le, amit látsz és hallasz!” Az apátnő először vonakodott elfogadni az égi parancsot, emiatt azonban megbetegedett, és ekkor úgy döntött, mégiscsak íráshoz lát.

 

Hildegard nagyvonalú, képekben gazdag nyelvet használt. Foglalkozott gyógyítással, zenét szerzett, és ha igazságtalanságot látott, a napi politikába is beavatkozott. Gyakran gyengélkedő testében hihetetlen energia lakozott. 1179-ben, 81 éves korában helyezték örök nyugalomra. Amikor meghalt, állítólag világos fény sugárzott fel az égen.

 

   

 Petrezselyem és Bazsalikom

 

Hildegard misztikusnak nevezhető, abban az értelemben, hogy egyfelől mindent átfogó belső látás jellemezte, másfelől felelősséggel szólt hozzá a politika, a társadalom, a gazdaság és a környezet kérdéseihez is. Mindez szokatlan elkötelezettség volt egy nő részéről az adott korban.

 

 

Hildegard tanításának különlegessége

Sokoldalú tehetsége ellenére Hildegard egész életében szerény maradt, ugyanakkor megdöbbentő mértékű női önállóság jellemezte. Ő, akinek életét sokszor fenyegették betegségek, akinek bátorságát és kitartását sokszor tették próbára, tökéletesen tisztában volt az emberi lét törékenységével. Gondolkodásában és cselekedeteiben, írásaiban és gyógyításra vonatkozó útmutatásaiban újra és újra felbukkan mély meggyőződése, hogy az égit és földit egymással harmóniába kell hozni.

 

Számára Isten, a világ és az ember elkülöníthetetlen egységet alkotott. Ha ezek összhangja megtörik, akkor megsérülnek az olyan értékek is, mint a szociális felelősség vagy a természet tisztelete. Misztikus színjátékában, az Ordo Virtutumban (Az erők rendező szabályozása), de Az élet jutalmaiban is arra mutat rá, hogy az ember rendelkezik a jó és a rossz megkülönböztetésének képességével. „Aki nem tesz jót, akin erőt vesz a törvénytelenség, az erőszak és az akaratosság, az önmagát teszi rabbá, és önnön vágyainak rabszolgájává válik.”

 

  

 Birsalma és Tönkölybúza

 

Christina Flury, a svájci határokon túl is ismert gyógynövényszakértő apáca, Pauline Felder helyettese úgy véli, Hildegard sokat mondhat a mai kor emberének is. Képes volt ugyanis arra, hogy a nép legegyszerűbb tagját is bátorítsa, és megerősítse a hitét saját lelki és öngyógyító erejében. Isten ugyanis az ember javát akarja. Belső látásával Hildegard felismerte, hogy a könyörületesség és a megbocsátás képessége lényeges mértékben hozzájárul az ember egészségéhez. Akiből ezek a képességek hiányoznak, és akinek a szíve kemény, annak az egész lénye görcsbe rándul, és ez a legkülönfélébb betegségek kialakulását eredményezheti.

 

 

Hildegard legjobb ötletei

Hildegard szerint az ételeket megfelelő mértékben kell elosztani, és ez az ennivalókra és a gyógyszerekre egyaránt vonatkozik. A cél minden esetben az életenergiák harmonizálása, amely energiákat Hildegard gyakran úgy ír le, mint „zöld erő”. A következő útmutatások Hildegard von Bingen „Természettudomány – a teremtés különféle természeteinek belső lényéről szóló könyv” című munkából származnak. A receptek (hacsak nincs más megemlítve) Ellen Breindl Hildegard-kutató nyomán készültek. Bizonyos ötleteket a mai tapasztalatok alapján kissé aktualizálni kellett.

 

 

Az erősítő tönkölybúza

„A tönkölybúza a legjobb gabona. Meleg, zsíros, erős, és aki ezt eszi, azt helyes hússal és vérrel ajándékozza meg, és az emberi kedélyt vidámmá és örömtelivé teszi.”

 

Hildegard-reggeli, hogy optimálisan kezdjük a napot: Személyenként 1 evőkanál tönkölybúzapelyhet vagy – ez még jobb – 1 evőkanál frissen őrölt tönkölybúzát 2 csésze vízzel főzzünk 1-3 percig. Vegyük le a tűzhelyről. Adjunk hozzá 1 evőkanál mazsolát, egy fél felvágott almát, 1 késhegynyi akarkara-, galganagyökér- és szeg­fűszegport, illetve ízlés szerint fahéjat. Újra főzzük fel egy rövid időre, és ízesítsük mézzel (Gerda Gottstein természetgyógyász receptje).

 

 

A Szt. Hildegard-apátság Rüdesheimben, a Rajna mellett ma is ápolja a Benedek-rendi apáca hagyatékát

 

Dr. Wighard Strehlow változata: 2 csésze tönkölybúzadarát keverjünk össze vízzel, és a fűszerekkel együtt folyamatos keverés közben forraljuk fel. Adjunk hozzá mézet, és addig hagyjuk lefedve puhulni, amíg krémszerű nem lesz. Az utolsó négy percben adjuk hozzá az almát és a mazsolát. A kész krémre szórjunk 1 teáskanál felvágott mandulát és 1 teáskanál bolhamagot, és tetszés szerint keverjünk még hozzá 1-3 evőkanál puhára főzött tönkölybúzát. A gabonamagvak olyan puhák lesznek, mint a rizs, ha vízben felforraljuk, majd lefedve egy fél órán át puhulni hagyjuk. Hildegardnak az volt a véleménye, hogy az éjszakai nyugalom után éhgyomorra az embernek valami meleg ételre van szüksége, hogy felmelegítse a gyomrát.

 

Idegerősítő keksz, hogy fokozzuk az életerőnket és az emlékezőképességünket: 400 g tönkölybúzaliszt, 250 g vaj, 150 g bio- nyerscukor, 200 g őrölt mandula, 2 tojás, őrölt fahéj, 20 g őrölt szerecsendió, 5 g őrölt szegfűszeg, egy csipet só. Elkészítés: a puha, darabokra vágott vajat a liszttel és a többi hozzávalóval keverjük, majd gyúrjuk össze. A tésztát állítsuk hidegre körülbelül 30 percre, majd nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Szúrjunk ki belőle kerek lapocskákat, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. 180 fokos sütőben 20-25 percig süssük. Az idegerősítő keksz nem valamiféle édesség, hanem az életerő és a koncentrációs képesség erősítésére szolgál. Napi adagja legföljebb 2-3 darab, ezt ne lépjük túl!

 

Tönkölybúzaleves hasmenés ellen: egy kevés vajban pirítsunk meg tönkölybúzalisztet, majd vízzel főzzünk belőle levest. Friss zöldfűszerekkel változatosan fűszerezhetjük, de gazdagíthatjuk egy kis tejszínnel vagy tojássárgájával is. Ez a leves jól bevált szer hasmenés ellen, napi adagja 2-3 csésze. Egy csészével gyerekeknek is adhatunk.

 

A tönkölybúza Hildegard von Bingen szerint a legértékesebb
gabonaféle

 

Tönkölybúzakoszt krónikus betegeknek: „Ha valaki olyan beteg, hogy már semmit nem képes magához venni, akkor készítsünk neki ennivalót főtt tönkölybúzamagból, tojással együtt. Ez az étel belsőleg gyógyít, mint egy jó balzsam” – írta Hildegard. A tönkölybúza különösen gazdag fehérjében, B-vitaminokban, ásványi anyagokban és emésztést serkentő rostokban.

 

 

Petrezselyem a szívnek

Hildegard a petrezselyemnek „erőteljes természetet” tulajdonított. A belőle készített bor fokozza a szív ereinek vérellátását, és nagyon ajánlható szív- és keringési betegségek, valamint magas vérnyomás esetén.

 

 

Hildegard von Bingen gyógyító tudását a mai napig őrzik néhány kolostorban

 

Petrezselyembor: 8-10, lehetőleg biotermesztésből származó petrezselyemszárat a leveleivel együtt tegyünk bele 1 liter jó minőségű, száraz fehérborba, adjunk hozzá 1-2 evőkanál bioborecetet, és az egészet főzzük 20 percig lefedett edényben. (Vigyázat, nagy habja lesz!) Utána vegyük ki a zöldséget, adjunk a folyadékhoz körülbelül 80 g tiszta mézet, és még egyszer rövid ideig forraljuk fel. Szedjük le a habját, és tölcsér segítségével még forrón töltsük sötét palackba. Adagolás: napi 1-2 alkalommal 1-1 likőröspohárnyi evés előtt.

 

 

Üröm kimerültség ellen

„Az üröm nagyon meleg és nagyon erős, és a legfontosabb mester mindenfajta kimerültség ellen.”

 

Ürmös: az üröm nemcsak étvágyserkentő, hanem tisztító hatásáról is ismert. 20 g friss ürömlevet keverjünk össze fél liter fehérborral, amit előtte egy kis mézzel felforraltunk. Kúraszerű adagolás: minden harmadik nap reggel egy likőröspohárral.

 

 

A bazsalikom lázcsillapító

„Akinek magas láza van, három- vagy négynapos láz, az forraljon fel borban bazsalikomot, és adjon hozzá mézet.”

 

Bazsalikombor: egy maréknyi friss bazsalikomlevelet forraljunk fel egy liter jó fehérborban. Némi mézzel még egyszer röviden forraljuk fel, szedjük le a habját, szűrjük le, és öntsük sötét palackba. Adagolás: lázas betegség esetén naponta háromszor evés előtt egy likőröspohárral, és ugyanennyit lefekvés előtt. 

 

 

A gesztenye jót tesz a gyomornak és a májnak

„A gesztenyefa nagyon meleg és nagy ereje van, amely összekeveredik a meleggel, és bölcsességet jelez.”

 

Gesztenyelisztleves: a gesztenyelisztet némi finomra vágott hagymával és petrezselyemmel dinszteljük meg, biozöldséglevessel öntsük fel, és főzzünk belőle levest. Gyomorpanaszok ellen két-három héten át esténként egy-két csészével igyunk belőle.

 

A főtt gesztenye jótékony hatású lehet májproblémák esetén. Adagolás: egy napra elosztva összesen 10-15 darabot jól elrágva együnk meg.

 

 

A rózsa tisztává teszi a szemet

„A rózsa hideg, és ez a hideg nagyon hasznos keveréket rejt magában. Kora reggel vagy már hasad a hajnal, végy egy rózsalevelet, és tedd a szemedre. Ez tisztává teszi a szemet.”

 

Rózsás szemfürdő: a patikában egész évben kapható rózsavíz (Aqua rosa). Lenkendő segítségével vigyük fel a szemhéjunkra.

 

Frissítő citromfű a kedélyállapot javítására

„A citromfű meleg. Az az ember, aki ezt eszi, szívesen nevet, mivel a citromfű melege megérinti a lépet, és ezáltal a szívet öröm tölti el.”

 

Citromfűital: a citromfű termeszthető az erkélyen és a kertben is. Néha egész bokorrá fejlődik. 1 evőkanál friss levelet forrázzunk le másfél liter vízzel, ízesítsük citromlével és nyerscukorral. Nyári melegben finom és frissítő ital.

 

Citromfüves szemborogatás: a friss leveleket éjszakára tegyük hideg vízbe. Kis lenkendővel itassuk fel a folyadékot, majd 5-10 percre helyezzük a szemünkre, és közben pihenjünk.

 

 

A birs jó reuma és köszvény ellen

„A birs gyümölcse megfőzve vagy megsütve nagyon jót tesz a betegeknek és egészségeseknek. Ezért aki köszvényben szenved, egye gyakran ezt a gyümölcsöt főzve vagy sütve. A birs annyira elnyomja majd a köszvényt, hogy a betegnek sem az érzékeit nem tompítja, sem a tagjait nem töri meg, sem tehetetlenné nem teszi.”

 

Birspüré: a gyümölcsből főzzünk kompótot, majd mixerrel aprítsuk pürévé. A reumások lehetőleg gyakran és minden étkezéshez egyenek ebből a birspüréből. Édesítésre némi nyerscukor szolgáljon.

 

 

A levendula tisztítja az értelmet

„A vad levendula meleg és száraz, és melegsége egészséges. Enyhíti a fájdalmat a májban és a tüdőben, és a gőzöket a mellkasban, és tiszta tudatot és értelmet ad.”

 

Levendulabor: 3 evőkanál levendulavirágot főzzünk 3 percig egy liter biofehérborban, szűrjük le, és öntsük sötét palackba. Naponta háromszor 1-2 likőröspohárral igyunk belőle. A kúra időtartama: 2-4 hónap.

 

 

Gyomorra gyömbér

„Az az ember, aki a gyomrában valamiféle fájdalomtól szenved, porítson gyömbért és kétszer annyi galganagyökért és feleannyi fehér kurkumagyökért (rhizoma ceduariae). És evés után öntse ezt a port borba.”

 

 

Miniatúra Hildegard von Bingen művéből, a Liber Scivitasból

 

Dr. Wighard Strehlow a gyömbérgranulátumot egyfajta univerzális szernek tartja általános egészségi állapotjavításra. A keverék nemcsak a salak- és méreganyagokat, hanem a rákkeltő rothadó anyagokat is eltávolítja a gyomorból és a bélből.

 

Gyömbérgranulátum: 12 g gyömbérgyökérpor, 6 g édesfagyökérpor, 4 g fehér kurkumagyökérpor, 22 g nyerscukor, 5 g finom tönkölybúzaliszt nagyon kevés vízzel elkeverve. A granulátumot szárítsuk ki, például a sütőben. Adagolás: naponta 1 teáskanállal éhgyomorra, felkelés előtt vegyük be.

 

 

Galganagyökér, a különleges gyökér

„A galganagyökér egészen meleg. Nincs benne hideg, és nagyon gyógyító erejű.”

 

A Hildegard-útmutatások szerint a galganagyökér jelentős szerepet játszik. A gyógyító apátnő erős láz esetén javasolja, galganagyökérbor formájában oldalszúrás és hátfájdalmak ellen. „És akinek fáj a szíve, és akinek a szíve gyenge, az egyen elegendő galganagyökeret, és akkor jobban érzi majd magát.”

 

Galganagyökér-édeskömény tabletta keringési zavarokra: a Hildegard-medicinával foglalkozó speciális gyógyszertárakban kapható. Ne feledjük, a szer nagyon csípős, ezért a tablettákat semmi esetre se rágjuk szét. Ehhez a csípéshez hozzá lehet szokni, a legjobb, ha este a tablettát ostyába csomagolva vagy a nélkül hagyjuk a nyelvünkön szétolvadni. Az egyértelműen élénkítő hatás azonban megéri a próbálkozást.

 

Galganagyökér-gyomortea: 1-2 evőkanál gyökeret vágjunk fel, 2,5 dl forrásban lévő vízzel öntsük le, és 5 percig hagyjuk állni. Ezt a teát igyuk langyosan napi háromszor. Étvágytalanság esetén 30 perccel étkezés előtt igyunk belőle egy csészével.

 

 

Galganagyökér. Időjárás-érzékenységre Hildegard von Bingen galganagyökérrel kevert virágmézet ajánl

 

Időjárás-érzékenység ellen galganagyökérméz: 100 g virágmézet keverjünk össze
1 teáskanál galganagyökérrel, és kenyérre kenve vagy müzlibe keverve fogyasszuk. Aki erőteljesebb hatásra vágyik, és nem érzi kellemetlennek a csípősséget, az a por adagját akár két teáskanálig is növelheti. Jó stressz ellen vagy időjárás-érzékenység esetén.

 

Galganagyökér reuma és isiász ellen: 1 teáskanál felvágott gyökeret főzzünk fel 1 csésze biofehérborral, majd szűrjük le, és melegen, kortyonként igyuk.

 

Galganagyökér-málna-víz nátha ellen: 3-2 késhegynyi galganagyökérpor, 1 üveg hideg víz, 1 adag málnalé, egy citrom frissen kipréselt leve. Adagolás: ezt a keveréket naponta háromszor igyuk. Jól beválik nátha esetén, de megelőzésként vírusos influenzajárványkor is.

 

 

A menny harmóniája – Szent Hildegard zenéje

Hildegard von Bingen zeneszerzőkén is tevékenykedett. A zenében olyan közvetítő közeget talált, amely segített feldolgozni víziószerű élményeit. Az apáca egyike az első olyan komponistáknak, akik a műveiket megfejthető zenei kódok szerint jegyezték fel. Ezen túlmenően Hildegard egyike volt kora zenét szerző nőinek is. Nem tartotta magát férfikollégái szabályaihoz, csak az isteni útmutatáshoz. A gregorián korlátozott hangterjedelme már nem volt elegendő számára ahhoz, hogy kifejezze Isten iránti szeretetét. Ezzel kora korlátait feszegette, hiszen művei a maguk kifejező erejével ellentmondtak mindannak, ami addig az egyházi zenére jellemző volt. Kompozícióit rendkívüli találékonyság jellemzi, technikája pedig haladó módon eredeti.

 

 

Tapasztalatok és tippek

Gerda Gottstein természetgyógyász tapasztalatai szerint a következő Hildegard-medicinás gyógymódok válnak be:

•Immunerősítés: vízilencse-elixír fahéjjal, gyömbérrel, zsályával és édesköménnyel.

•Sebgyógyítás: ibolyakenőcs.

•Salaktalanítás: biozöldségleves, amelyet zellerből, sárgarépából, édesköményből és petrezselyemből kell főzni, és egy héten át kizárólagosan ezt fogyasztani, mellette néhány csésze zsályateával.

 

 

Ma is aktuális

Dr. Lydia Reutter szerint a Hildegard-medicina ma is nagyon aktuális. Az orvostudománynak ugyanis ma is tisztában kell lennie azzal, amit az apáca sok száz évvel ezelőtt megfogalmazott: „Ha a test és a lélek egymással összhangban van, akkor a lélek megtalálja a hozzá illő edényt a földi léthez. Ha azonban ez az egység kibillen az egyensúlyból, akkor az ember megbetegszik. A gyógyböjt átfogja, összeköti és meggyógyítja a testet, az érzelmeket és a lelket. Újra egységbe fogja az embert, és megnyitja tudatát a honnan és a hová felé.”

 

 

Hildegard von Bingen a középkor legjelentősebb német nőalakja volt. Tanácsokkal látta el az egyházat és a világi urakat egyaránt

 

 A szakember szerint Hildegard tudása megfelelt a régi pap-orvosokénak, akiknek terapeutikus tevékenysége ciklikus világképbe ágyazódott bele, amelyben minden mindennel összefüggött. A tér és az idő Hildegardnál nem mint végső valóság létezett, hanem sokkal inkább mint egyfajta függöny, amely elválasztja a tudatot a végtelenségtől. A teremtő és a teremtés egységet képez, ellentétben mai világunkkal, ahol Isten elveszítette a világot, és a világ elveszítette Istent. Hildegard az ősi druidák tradícióinak folytatója volt, aki közvetlen kapcsolatban állt az istenivel, és közvetítőként működött a két világ között.

 

A Hildegard-medicina lényege az is, hogy európai. A beteget ugyanis ott kell gyógyítani, ahonnan a gyökerei erednek, véli az orvosnő. Így egy orosz betegnek például orosz eredetű szer segíthet, vagy egy ikon.

M. L.
XIII. évfolyam 2. szám

Címkék: bölcs apáca tanácsai, Hildegard von Bingen, Hildegard von Bingen-receptek, Hildegard von Bingen-terápia, Hildegard-medicina

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.