Új a terápiában

Holisztika az állatgyógyászatban

Milyen bajban melyik módszer segít?

Akupunktúra, Bachcseppek, homeopátiás golyócskák vagy reiki – az állatokat is kezelhetjük természetes módszerekkel. 

Dr. Jo-Ann Lawrence rendelőjében a kapcsolat az orvos és az állat, valamint a gazdi között nem csupán a fizikai szintre korlátozódik. Itt alapvetően más a hozzáállás. Dr. Lawrence ahelyett, hogy a vizsgálóasztalra helyezné a kutyust, leül mellé a szőnyegre és kedvesen beszél hozzá, simogatja, közben figyel, és amit tapasztal, azt közli a gazdával.

 

A kutyának viszonylag száraz az orra, a szája, a bundája több helyen száraz és kócos. Néhány akupunktúrás pont tapintására érzékenyen reagál. A doktornő véleménye szerint az eb belső forróságban szenved. A hagyományos kínai orvoslás (hko) szerint ez a kórmodell éppen ezekben a tünetekben nyilvánul meg a kutyánál. A diagnózis pontosítása kideríti, hogy a kutya tüdőenergiája nem egészséges. Mivel a tüdő és a vastagbél a hko tanítása szerint funkcionális kapcsolatban áll egymással, a tüdő működésének zavara áttevődik a vastagbélre is. Feltételezhetően a kutya bélflórája sem egészséges.

 

Az állatorvosnő olyan akupunktúrás pontot kezel a testén, amely az emocionális reakciókat befolyásolja. Ez segít majd feldolg neki korábbi élőhelyének elvesztése felett érzett bánatát, és a tüdőenergia áramlásának megindítását.

 

A legtöbb házi kedvenc egyhangú kész tápot kap enni. A szakértők szerint ennek káros hatásai lehetnek

 

Nem mi gyógyítjuk meg az állatot, azt a szervezet saját maga teszi, mi csak a helyes irányba tereljük a folyamatot – magyarázza dr. Lawrence. Ezután megkérdezi, a gazda hajlandó-e részt venni a terápiás folyamatban. Azt szeretné megállapítani, vajon a kutya az ő bánatára reagál-e. Az állatok energetikai rendszere gyengébb, mint az emberé, ezért könnyen átveszik gazdájuk betegségeit, illetve energetikai diszharmóniáit.

 

 

Miben különbözik a holisztikus és a konvencionális terápia?

A legtöbb holisztikus módszerrel foglalkozó kezelő a konvencionális és az alternatív módszereket kombináltan igyekszik integrálni terápiás tevékenységébe.

 

Dr. Jo-Ann Lawrence is úgy véli, helytelen lenne a szokványos orvoslást teljes mértékben hanyagolni. Akut fájdalmak csillapításában, baleseti traumák, csonttörések, porckorongsérv stb. kezelésében a konvencionális orvoslás nélkülözhetetlen. Ennek ellenére sok eljárása megkérdőjelezhető. Ugyanis sok kórkép eredményesen, ugyanakkor mellékhatásmentesen kezelhető természetes gyógymódokkal: például homeopátiával, gyógynövényekkel, kineziológiával.

 

Sok állattulajdonos megtapasztalta már az akupunktúra hatékonyságát

 

A holisztika az állatgyógyászatban – ugyanúgy, mint a humán gyógyításban – azt jelenti, hogy nem csak a tüneteket kezeljük, hanem az egész állatot, figyelembe véve annak életkörülményeit, hajlamait, viselkedését, érzelemvilágát. A holisztikus állatorvos éppen ezért rendkívül részletes anamnézist vesz fel. A terápiás lépések az orvos által gyakorolt módszer(ek)től, a betegségtől, illetve az állat tüneteitől függnek.

 

 

Az akupunktúra sokrétű alkalmazhatósága

Az akupunktúra az állatokra ugyanúgy hat, mint az emberre. Rengetegféle betegség kezelésére alkalmas. Például: légúti betegségek, tüsszögés, bronchitis, allergia, az emésztőrendszer akut és krónikus betegségei, hasmenés, székrekedés és hányás. Ezen kívül vizeletcsepegés, a menstruációs ciklus zavarai, terméketlenség, allergiás és hormonális hátterű bőrbetegségek, krónikus szembetegségek, a hallójárat krónikus betegségei és egyéb, a látást és a hallást érintő megbetegedések. Továbbá ún. időskori panaszok, legyengült immunrendszer, pszichés zavarok, ingerlékenység, félelem. Sok állattulajdonos megtapasztalta az akupunktúra hatékonyságát, erről pedig a különféle internetes fórumokon is beszámolnak.

 

Kis golyócskák – nagy hatás

Hendrikje Arzt vidéken nőtt fel, mindig sok állat volt a környezetében, és kezdettől fogva különleges kapcsolatot alakított ki velük. Állatszeretetét a mai napig megőrizte. Eredetileg orvosnak tanult, de gyermekei miatt otthagyta az egyetemet. Később természetgyógyász lett belőle, főképp a természetes szülés terén tevékenykedett, később saját praxist nyitott Berlinben. 2001-ben hattagú családjával vidékre költözött, ahol lovakat, tyúkokat, macskákat, kutyákat, disznókat, kacsákat, mosómedvéket és birkákat tart.

 

Ezt a kutyust egy gyepmesteri telepről mentették ki. Akupunktúrával segítettek rajta

 

Hendrikje homeopataként állatokat és embereket egyaránt kezel, ezen kívül oktatja is a homeopátiát. Úgy tartja, hogy korábbi, kisgyerekekkel folytatott terápiás munkája rengeteget segített abban, hogy az állatokat homeopátiával tudja kezelni, mivel nincs állatokra kifejlesztett homeopátia. A gyógyszervizsgálatokat embereken végezték, ezért azok eredményei csak áttételesen alkalmazhatók állatokon. A gyógyszerképben például a „nem fogad szót” egy állatnál teljesen más hátterű jelenség lehet, mint a gyermeki engedetlenség.

 

Mindez azt jelenti, hogy a megfelelő homeopátiás gyógyszer kiválasztásában a páciens tudatos megfigyelése, a gyógyszerek alapos ismerete és a nem verbális kommunikációsképesség nélkülözhetetlen feltételek. Hendrikje Arzt szkeptikus az állatokra vonatkozó homeopátiás tanácsadó, ismeretterjesztő irodalommal kapcsolatban. Úgy véli, hogy a homeopátiás golyócskák erős hatású szerek, amelyek nagyon mélyen beleavatkoznak a szervezet folyamataiba. A nem megfelelő szer alkalmazásának vagy helytelen adagolásának súlyos következményei lehetnek. Olyanok, amelyeket a laikus nem képes felmérni. Legrosszabb esetben az állaton „gyógyszertesztet” végzünk, ami azt jelenti, hogy pontosan azok a tünetek jelennek meg rajta, amelyek az alkalmazott homeopátiás szer „gyógyszerképének” megfelelnek.

 

A természetgyógyásznő az összetett, ún. komplex homeopátiás készítményekhez is kriti kusan viszonyul. A homeopátia nem olyan gyógymód, amellyel X kórképet Y golyócskával kell kezelni, és főképp nem lehet könyvekből megtanulni – magyarázza Hendrikje. Ehhez a gyógyszerválasztás túlságosan komplex, bonyolult folyamat.

 

A homeopátia a tehénistállókba is eljutott 

 

A legjobb eredményeket homeopátiával a személyre szabottan kiválasztott egyedi szerrel lehet elérni. Ha sikerül olyan állatorvost vagy állat-természetgyógyászt találni, aki magas színvonalon gyakorolja a homeopátia művészetét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a szakember kedvencünknek szinte minden bajára talál majd hatásos gyógyírt.

 

Bach-cseppek: félelmek és időskori panaszok gyógyításában a leghatékonyabb

Valamivel könnyebb a Bach-cseppek kiválasztása. Összesen 39 Bach-virágkészítmény létezik cseppek formájában. Ezek közül 37 vadon termő, nem mérgező növényekből készül. Az egyik esszencia gyógyvízből készül, és a harminckilencedik egy keverék, amelynek elsősegélycseppek a neve. Utóbbi öt növényi esszencia keveréke. A Bach-féle esszenciák főképp félelmek, viselkedészavarok, rossz közérzet, funkcionális panaszok esetén nyújtanak enyhülést a szenvedőnek. Azonban krónikus betegségek, időskori panaszok, fejlődési rendellenességek kezelésében is kiváló hatásúak. Példának okáért a 2. számú (nyárfa nevű) szer akkor adandó, ha a kutya vagy a macska ijedős, nem mer egyedül maradni a lakásban.

 

Egyébként a Bach-esszenciákkal nem csak kutyákat és macskákat, hanem madarakat és mindenféle kisállatot is kezelhetünk. Azoknak a madaraknak, amelyek kitépik a tollaikat vagy fajtársaikra támadnak, a 3-as számú esszenciát (bükk) adjuk. A kimerültség, a lustaság és az öregkori panaszok enyhítésében a 23-as számú (olajfa) esszencia segíthet.

 

A border collie fajtájú nőstény kutya Bach-cseppek segítségével tanulta meg elviselni gazdája távollétét

 

A Bach-cseppek önállóan vagy bármely egyéb természetes gyógymóddal, de akár a konvencionális orvoslás módszereivel kombináltan is alkalmazhatók. A cseppeket adhatjuk közvetlenül az állat szájába, rácseppenthetjük ételükre, vagy egyszerűen az ivóvízbe keverjük. Egyes esetekben az állat bundájára is rácseppenthetjük, majd bedörzsöljük a bőrébe.

 

Figyelem: A cseppek alkoholtartalma a macskáknak és a madaraknak könnyen megárthat, ezért hoszszabb kúra esetén nem tanácsos közvetlenül adagolni a szereket. Jó megoldást jelent, ha az esszenciákat az állat eledelére cseppentjük, majd éjszaka állni hagyjuk, hogy az alkohol elpárologhasson.

 

A Bach-cseppek főképp lelki problémák kezelésére alkalmasak, de a legtöbb banális hétköznapi bántalom kezelésében is sikeresen alkalmazhatók

 

A homeopátiához hasonlóan a Bach-terápiával kapcsolatban is számtalan könyvet publikálnak. Ennek ellenére azt ajánljuk, inkább forduljanak a témában jártas szakemberhez, aki ki tudja zárni, hogy az állat viselkedészavara hátterében szervi betegség áll, amely konvencionális orvosi ellátást igényel.

 

 

Reikivel feloldhatók a testi és lelki blokádok

Különösen szelíd terápia a reiki, amelyet állatoknál is alkalmazhatunk. A kezelő a beteg állatra helyezi a kezét, és feloldja az energiablokádokat. Az állatok jól reagálnak a reikire. Gyakran maguktól vesznek fel meghatározott testhelyzeteket, hogy az energia könynyebben tudjon áramlani. Reikivel az állatot megnyugtathatjuk sérülések után, felkészíthetjük őket kivételes helyzetek re, bármilyen viselkedészavart vagy félelmet, pszichés és pszichoszomatikus betegséget kezelhetünk vele.

 

 

Fitoterápia

A gyógynövényes gyógyítás ősidők óta a hagyományos gyógyászati rendszerek egyik alappillére. Az indiai, a tibeti és a kínai orvoslásban egyaránt központi szerepet játszik. Persze Európa sem kivétel. Elég, ha Szent Hildegard vagy Maria Treben nevét említjük, mindenki azonnal a gyógynövényekre asszociál. A gyógynövényeket tinktúrák, forrázatok vagy por formájában adják az állatoknak. A növényes gyógyítás olcsó, és ma már nem is bonyolult, hiszen a legtöbb készítmény könnyen beszerezhető.

 

A bolhák és kullancsok ellen is sok alternatív készítmény kapható 

 

Lézerterápia

Az állatgyógyászatban alkalmazott lézerfény energiasűrűsége alacsony, ezért ún. lágylézer- terápiáról beszélünk. A lézersugár a bőr felszíni rétegeibe hatol, javítja a keringést, gyógyítja a sebeket és serkenti a sejtek működését, a fokozódó keringés hatására a méreganyagok gyorsabban kiürülnek. Összefoglalva elmondható, hogy a lágylézerkezelésekkel jelentősen felgyorsíthatjuk a szervezet öngyógyító folyamatait. A kezelés kiváló hatásfokú bőrbetegségekben, sebgyógyításban, valamint az ízületi betegségek, krónikus emésztőrendszeri betegségek, neuralgiák, reumás panaszok és fisztulák gyógyításában.

 

Holisztikus viselkedésterápia

A háziállatok társadalmunkban egészen más szerepet játszanak, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Partnerpótlék, játszótárs, státusszimbólum – hogy csak a legfontosabb szerepeket említsük. Sajnos ez azzal is jár, hogy egyre inkább emberként bánunk velük, túl nagy elvárásokat támasztunk velük szemben, aminek következtében egyre több a viselkedészavarral küzdő házi kedvenc. Ahelyett, hogy az állatot ilyenkor nyugtatókkal kezelnénk, érdemes megpróbálni a holisztikus viselkedésterápiát, amely a problémát három irányból közelíti meg: fizikai szinten (lazító technikák), pszichés szinten (Bach-cseppek vagy homeopátia) és rendszerszinten. Elengedhetetlen a terápiás folyamatba bevonni az állat gazdáját.

 

Sok esetben lehet szelíd, mellékhatásoktól mentes alternatívákhoz folyamodni. A vegyi alapú rovarűző, féregirtó készítményeknek is vannak természetes alternatívái. Az állattartók általában nem is sejtik, hogy a kullancs- és bolhairtó szerek nem csak a rovarokra nézve mérgezőek, hanem a négylábúra is, és erősen megterhelik kedvencük veséjét és máját. Persze nagyon fontos a fajtának megfelelő természetes táplálék is. A nyers hússal táplált kutyák és macskák bélflórája sokkal stabilabb, mint a konzerven tartott fajtársaiké.

 

 Ha kölyökkorában rászoktatják őket, a kutyák hajlandók megenni a gyümölcsöt és a zöldségeket is

 

A szabad természetben tartott állatokról tudjuk, hogy ösztönösen fogyasztanak bizonyos növényeket, gumókat, leveleket, amelyek segítségével megszabadulnak a bélférgektől. Léteznek a háziállatok számára gyártott növényi féregűzők is. Bizonyos konyhai növényekről is köztudott féregűző hatásuk, például tökmag, kókuszpehely, kókuszolaj, reszelt sárgarépa és fokhagyma. A kész tápok az embereknek szánt készételekhez, konzervekhez hasonlóan nem bővelkednek értékes vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben.

 

Az állatorvos kiválasztásában hagyatkozzon józan paraszti eszére, valamint megérzésére. A következő szempontokat is érdemes figyelembe venni: Meghallgatja önt az állatorvos, vagy inkább azt érezteti, hogy ön csupán laikus, és fogalma sincs semmiről? A váróterem tele van-e tápszer-, oltás- és gyógyszerreklámokkal? Azonnal kémiai alapanyagú féregirtóra, oltásokra és rovarirtókra akarja önt rábeszélni? Bármilyen apró-cseprő panasz esetén azonnal antibiotikumot akar adni kedvencének? Az orvos tápszert, étrendi kiegészítőket, diétás tápot akar-e eladni önnek anélkül, hogy tájékoztatná az állatnak legmegfelelőbb természetes táplálkozásról?

 

Ez csupán néhány apróság, amely segít a megfelelő szemléletű állatorvos, állat-természetgyógyász vagy terapeuta kiválasztásában, ha önnek fontos a természetes, holisztikus szemlélet az állatgyógyászatban is. Mindig tájékozódjon, mielőtt beleegyezne a kezelésbe.

-vörös-
XVIII. évfolyam 5. szám

Címkék: állatgyógyászat, holisztika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.