Új a terápiában

Húsfogyasztás pro és kontra

Sokan sokféleképpen érvelnek a húsfogyasztás ellen


   

  Miközben a nyugati világban terjed a vegetarianizmus és a veganizmus, a példaképnek tekintett Indiában éppenséggel javában szorul vissza. Ahogy fejlődik a világ, s vele India, a vegetarianizmus is fokozatosan veszít népszerűségéből. Ma már az indiaiaknak jó, ha 20%-a vegetáriánus, és sokan kifejezetten a marhahúst preferálják más húsokkal szemben, annak ellenére, hogy több államban még ma is tiltják a marhavágást. Chennaiban és Kolkatában az indiai nemzeti felmérés szerint a lakosság mindössze 6 és 4%-a vegetáriánus. A hinduk 80%-a húsevő. De vajon miért hagyják maguk mögött a vegetarianizmust az indiaiak, ha az állítólag olyan jó az embernek?

   

  Természetesen mindenki azt eszik, amit akar, amíg az törvénybe nem ütközik (gondolok itt az emberevésre), ám mégiscsak létezik evolúciós nézőpontból optimális étrend, de az biztosan nem a vegetáriánus és a vegán, de még csak nem is a „húsevőknek” nevezett nyugati étrenden élők étrendje. Éppenséggel pont az a gond, hogy mindkét étrendtípus idegen az emberi szervezet igényeitől. Ezért hamis minden olyan következtetés, amely valamilyen egészségügyi kérdésben jobbnak mutatja be a növényi étrenden élőket, mert az eredmény akár még igaz is lehet, de az elfajzott nyugati étrend miatt katasztrofális egészségi állapotba jutott nyugati népességhez képest könnyű egyes mutatókban sikeresebbnek lenni. Az igazi mérce az evolúciós étrend volna.

   

  Sok növényevő az állatok jogaira szokott hivatkozni. Van, aki megnézett egy vegetáriánus propagandafilmet az állatok tartásáról és levágásáról, és onnantól kezdve kifordul a szájából a hús. Abszolút megértem, nem is szeretnék ilyen filmeket nézni. A dolog abszurditásához tartozik, hogy Hitler, aki 6 millió zsidó meggyilkolásáért felelős, nem bírta az állatok szenvedését, ezért élete utolsó 7 évében vegetáriánus volt, és a munkatársaival folytatott közös ebédeken – hogy elvegye mások kedvét a húsevéstől – az állatok vágóhídi szenvedéseiről festett fel színes képeket. A vegetáriánusok persze arról nem tehetnek, hogy rossz fiúk is keveredtek a társaságukba. De vajon a növényevők valóban állati életeket mentenek meg a hústól való tartózkodásukkal?

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  Szendi Gábor
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.