Új a terápiában

Klinikai fázisban megbukott gyógyszerkísérletek

Mi a bizonyíték arra, hogy a szintetikus gyógyszerekkel folytatott kísérletek kudarcot vallanak?

  Időről időre jelentkező rovatunkban dr. Boros G. László biokémikus orvosnak, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) professzorának teszünk fel egy-egy kérdést, amire a világ különböző részein dolgozó tudóstársaival közösen kialakított tudományos álláspontja alapján válaszol.  


   

  Kérdés

  Legutóbb azt fejtegette, hogy bár látszatra komoly gyógyszerkutatás, gyógyszerfejlesztés folyik, valójában ezek csak gazdasági érdekeket szolgálnak, a Human Genome Projekt csak pénzpocsékolás volt. A gyógyszeripar szakmai és anyagi csődben van, a személyre szabott genomikus gyógyászat megbukott. A genomikai vagy célzott terápiás eszközök nem hoznak jelentős eredményt, legfeljebb néhány héttel, egy-két hónappal meghosszabbítják a beteg életét elképesztő mellékhatások és költségek mellett. A gyógyszerek addig voltak hatékonyak, amíg a természetből vették a hatóanyagaikat. Mondana néhány példát, mire alapozza ezeket a súlyos állításokat? Ön genomikai gyógyszerekről beszél, mit jelent ez?

   

   

  Válasz

  Viccesen válaszolva kiváló kérdésére: a Novartis gyógyszercég amerikai főonkológusa, dr. William Hinshaw, aki idáig a személyre szabott onkogenomikai gyógyászat szószólója volt, most „természetgyógyásznak” állt [1]. Axcella, az új munkahelye a természetgyógyászoktól ellesett aminosav-anyagcserét befolyásoló termékeket fejleszt. Dr. Hinshaw úgy indokolja a váltást, hogy ...„az egészség természetes módszerekkel való visszaállítása a hatásos út”. Az egyik legnagyobb gyógyszeripari óriástól egy kis természetgyógyászati céghez vezetett dr. Hinshaw útja! Gondolom, ebből jól látható a genomika fantáziavilágából táplálkozó gyógyszeripar válsága. Ki kellett radírozzanak több genomikai célpontot, amire évtizedek eredménytelen fejlesztését pazarolták gyógyszercégek.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  Zimber Szilvia
  XXIV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.