Új a terápiában

Kollagénpótlással az öregedés ellen

Testünk kötőszövetei igazán csak kollagénfehérjékből tudnak felépülni és megújulni

  Ha a kollagéntartalmú szöveteket főzik, a kollagénszálak szétszakadoznak és zselatin (kocsonya) lesz belőle. A kollagén görög szóösszetételben olyasmit jelent, mint ragasztó- alapanyag. A felmelegített zselatinból ecet és glicerin hozzáadásával tényleg remek ragasztót lehet készíteni.


   

  A kollagén természetes fehérje, amely aminosavak fonalakba és rostokba szerveződött láncolatát jelenti. Testünk fehérjetartalmának 30%-a kollagénből áll. A kollagének meghatározó alkotóelemei a kötőszöveteknek. Mint egy tanulmány fogalmazott: „Kollagének nélkül a testünk egy rakás sejt volna némi neuronális összeköttetéssel.” Merthogy kollagénfajta a csontozat, az inak, a kötőszalagok, az erek, a bélrendszer, a bőr, s a szövetek és szervek sejtjeit is speciális kötőszövetek tartják össze. Eddig a kollagének 28 fajtáját írták le, de ebből leginkább hármat tartunk gyakorlati szempontból fontosnak.

   

  Az I-es kollagéntípus a test összes kollagénjének 90%-át teszi ki. Az I-es típusba soroljuk a bőrt, az inakat, az érrendszert, a szervek kötőszövetét, és a csontozat fő összetevője is ez a fajta kollagén.  A II-es típusba az ízületek és porcok tartoznak, a III-as típus a nagyobb erek és az üreges szervek (méh, bélrendszer) kialakításában játszik fontos szerepet az I-es típussal együtt. Aki eddig eljutott, esetleg azt gondolhatja, mit érdekli őt ilyen részletesen az anatómia.

   

  Ennyi minimális információ azonban mégiscsak szükséges bevezetőnek annak a sokkal érdekesebb kérdésnek a tárgyalásához, hogyan is előzzük meg és fordítsuk vissza pl. a ráncosodást, vagy hogyan csökkentsük a fejlett világ népességének 20%-át érintő ízületi fájdalmakat. A helyzet elég drámai. Miközben ezerféle – lényegében hatástalan – kencét árulnak a bőr ráncosodásának kivédésére, veszélyes fájdalomcsillapítókat szedetnek emberekkel, hogy valamennyire elviselhetővé tegyék az ízületi kopások, gyulladások és az ízületek degeneratív elváltozásaiból fakadó fájdalmakat, eközben szó sem esik róla, hogy mindezek a problémák miért is alakulnak ki. Természetesen öregszünk, de ez nem magyaráz meg mindent. Jól is nézett volna ki az ősember, ha ízületi fájdalmak gátolták volna a vadászatban.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

  Szendi Gábor
  XXV. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.