Új a terápiában

Komplex készítmények: gyógyítás minél egyszerűbben

Homeopátia

A klasszikus, egyedi szerekkel dolgozó homeopátia előnye, hogy a páciens minden esetben személyre szabott orvosságot kap – ez főképp az idült betegségek kezelésében nagyon fontos. Ez az eljárás azonban nagy tudást, tapasztalatot és rengeteg időt feltételez. Mindez szükséges az adott személy éppen aktuális állapotának leginkább megfelelő szer kiválasztásához a szinte áttekinthetetlen mennyiségű materia medicából.


Gyógyszerkeresés indikáció alapján

Az ún. komplex homeopatikumok előnye, hogy egyszerre több homeopátiás gyógyszert tartalmaznak. Sok készítményt meghatározott panaszra vagy betegségre szabva állítanak össze, tehát meghatározott indikáció alapján gyártják őket. A kezdő terapeuta például fájdalomcsillapítás esetén könnyen és gyorsan ajánlhat komplex készítményt anélkül, hogy közben félnie kellene, vajon a több mint 2000 létező egyedi szer közül a megfelelőt választotta- e ki betegének. Aki tehát szeretné kipróbálni a homeopátiát, először komplex készítményekhez folyamodjon, meg fogja látni, hogy kiválóan működnek!

 

Minden második recept, amelyet a betegek a patikákba visznek, valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszerre szól. Az átlagember el sem tudja képzelni, milyen mennyiségű fájdalomcsillapítót írnak fel az orvosok nap mint nap. Ugyanilyen elképzelhetetlen, milyen sokféle mellékhatása van ennek a rengeteg fájdalomcsillapítónak: vesekárosodás, gyomorpanaszok, májelégtelenség, asztmás rohamok, belső vérzések, hogy csak néhányat említsünk. A tájékozott páciens persze tisztában van mindezzel, ezért kérnek sokan valamilyen kímélő alternatív szert. Ilyen esetekben a patikusnak hatásos alternatívát vagy kiegészítő szert kell tudni kínálnia.

 

 Főképp a gyerekek gyógyításában egyszerűbben alkalmazhatók a komplex homeopatikumok

 

A Traumeel nevű készítmény példáján jól szemléltethető, milyen is egy komplex homeopatikum: A legismertebb összetevő minden bizonnyal az Arnica, amely a homeopátiában a legfontosabb szer sérülések, ficamok, rándulások stb. esetére.

 

Az Aconitum és a Hypericum szintén két fontos szer, amelyek főképp az idegi ingerületvezetésre hatnak, és fájdalomcsillapító hatásúak.

 

Echinacea és Hepar sulfuris: gyulladáscsillapító szerek, de nem elnyomják, hanem szabályozzák a gyulladásos folyamatokat.

 

Symphytum: tompa, illetve zárt sérüléseknél a második szer (az Arnica után), amelyet ízületek, csonthártyák gyógyítására adunk.

 

Calendula: a sebgyógyulás zavarait gyógyítja, illetve megelőzi azokat.

 

A közelmúltban zárult egy spanyol klinikai teszt, amelyben a Traumeel nevű készítményt vizsgálták 449 személyen (férfiak és nők vegyesen). A vizsgálat megállapította, hogy a készítmény fájdalomcsillapításban legalább olyan hatékony, mint a szintetikus fájdalomcsillapítók, pl. a diklofenák nevű hatóanyag, de a homeopatikum nem jár semmilyen kellemetlen mellékhatással.

 

A patikus azonban a megadott indikációs listánál sokoldalúbban is alkalmazhatja a készítményt, pl. enyhe napégés vagy a szájban keletkezett fájdalmas afták kezelésére. Napvilágot láttak a közelmúltban olyan klinikai vizsgálati eredmények is, amelyek azt igazolták, hogy a készítmény antioxidánsokkal és bélszanálással kombinálva jelentősen képes enyhíteni a krónikus gyulladásos bélbetegségeket (pl. Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa). Még az influenzafertőzés is kezelhető vele, főképp kezdeti stádiumban (noha erre az indikációra léteznek más, ismertebb komplex szerek). Az Acintum (sisakvirág) és az Echinacea (bíbor kasvirág) kiváló immunmodulátorok, és jelentősen hozzájárulnak a fertőzött szervezet gyógyulásához. Minél alaposabban ismerjük a komplex homeopatikum összetevőit, azok hatásait, annál könnyebben megértjük, hogy mi miért, hogyan hat.

 

Minden orvosnak, természetgyógyásznak és gyógyszerésznek megvannak a maga „kedvenc” szerei, amelyekre esküszik, mert kiváló tapasztalatokra tett szert velük. Van, aki nyirokrendszerre ható (Lymph-kezdetű) szereket, mások a nevükben „-tox” végződésű készítményeket preferálja. Minden ilyen készítményre jellemző, hogy meglehetősen széles körben alkalmazott egyedi szerekből állnak, amelyek hatásspektruma viszonylag jól áttekinthető.

 

Nem kell tehát feltétlenül homeopátiás házi  patikát összeállítanunk, pláne, ha e gyógymódban nem vagyunk kellőképpen járatosak. Olykor a kevesebb több. Más szóval: csináljuk minél egyszerűbben!

 

 

Homeopátiával gyógyult a húgyhólyaggyulladás

Példák az orvosi praxisból

Honemoon-cystitis, másik nevén a menyasszonybetegség. A diagnózis felállításában döntő tényező az intenzív közösülést követő húgyúti fertőzés. Az esetek 50 százaléka spontán gyógyul.

 

Jellemző az alhasi fájdalom, a gyakori vizelési inger, amelyet csak csekély mennyiségű vizelet ürülése kísér, a vizelet szagának megváltozása, esetleg vér a vizeletben vagy a vizelet zavarossá válása. A fertőzést baktériumok, főképp bélbaktériumok okozzák. Közösüléskor a baktériumok eloszlanak az egész intim területen, ahonnan a rövid női húgycsövön könnyen feljutnak a hólyagba.

 

Staphisagria, a nemi aktus után fellépő húgyúti betegségek gyógyszere

 

Megelőzésképp segíthet, ha sok folyadékot iszunk, így a megnövekedett mennyiségű vizelet kiöblíti az esetleg a hólyagba jutott kórokozókat. Hólyaghurutra való hajlam esetén a spermaölő hatású gélektől érdemes tartózkodni, mert ezek megváltoztatják a hüvely nyálkahártyájának egészséges flóráját, így ez a terület is begyulladhat. A síkosító gélek ellenben ajánlhatók, mert csökkentik a mechanikus irritációt, ami amúgy kedvez a baktériumok terjedésének.

 

Ha már kialakulnak a panaszok, a Staphisagria nevű homeopátiás gyógyszer az első választás, amely mindig javallt gyógyszer, ha a panaszt a nemi aktus váltotta ki. Lehetőleg korán kell elkezdeni a szedését, a választandó potencia D3-tól D12-ig terjedhet. Erős panaszok esetén óránként 5 golyócskát kell beszedni a panaszok enyhüléséig. Ekkortól ritkítani lehet a gyógyszer szedését.

 

A terápia támogatása érdekében fontos minél több folyadékot inni (legalább napi 1,5 litert). A hólyaghurut elleni teák többnyire nyírfalevélből, aranyrutából, csalánlevélből, orthosiphonlevélből és mezei zsurlóból készülnek. Ezek vízhajtó hatásúak, tehát kiöblítik a hólyagból a kórokozókat. A medveszőlő levele antibakteriális hatású. Hosszabb távon 100-200 ml tőzegáfonya- (cranberry) lé lehetőleg esti elfogyasztásával megakadályozhatjuk, hogy a kórokozók a hólyag nyálkahártyájához tapadjanak.

 

A húgyúti fertőzést soha ne vegyük félvállról. Súlyos következményei lehetnének. Ha a természetes gyógymóddal nem érünk el kellő sikert, mindenképp forduljunk orvoshoz, főképp vesetáji fájdalmak és láz esetén, ugyanis a baktériumok képesek feljutni a hólyagból a vesékbe, ahol vesemedence- gyulladást okozhatnak. A súlyosabb esetek vérmérgezéssel végződnek.

-dr. ki-
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: homeopátia, komplex készítmények

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.