Új a terápiában

Korai rákdiagnózis

Kínai tapasztalatokból fakadó új terápiás lehetőség

A gyorsuló élettempó sokszor visszaüt az egészségre. Tetteink gyümölcsét megkapjuk, jót vagy rosszat törvényszerűen. Ennek megfelelően alakulnak szervezetünk biológiai válaszreakciói is.


 

Sok ezer rákbeteg vizsgálatával a kínaiak már sok évtizede felismerték (Gai Kuo-cai, 1978), hogy létezik a comb hátsó felszínén egy meridiánon kívüli pont (kínai neve: Xindaxi, azaz magyarul: új combpont), melynek nyomásérzékenysége jelezheti az adott testfélben elindult rákos folyamatokat (1. ábra). A pont nyomására jelentkezhet éles, késszúrásszerű érzés, ilyenkor az illetőnek tanácsolják az onkológiai szűrésen való mielőbbi részvételt. Ez a pontnyomáson alapuló onkológiai előszűrés azért népszerű, mivel másfél milliárd embert rendszeresen szűrni lehetetlen lenne.

 

Eddigi ismereteink szerint ez a pontnyomás-érzékenységen alapuló rákdiagnózis 74-75%-ban specifikus és szenzitív rákbetegek esetében. Bevezetésének gátat szabott, hogy nem tudtunk mit tanácsolni, hiszen drámaian megnövelte volna az onkológusok feladatát, ha rákszűrésre irányítottuk volna azokat, akiknél érzékenységet találtunk (több mint 20%-a a vizsgált személyeknek, életkortól függően).

 

Módszer

Egy új, pontokba beszúrt akupunktúrás tűk közötti összeköttetés, energetikai kapcsolat létesítése módszerét dolgoztam ki Murvai Sándor társszerzőmmel. Ennek lényege, hogy két beszúrt akupunktúrás tű között egy rézdróttal létesítünk kapcsolatot. Megfelelő méretre vágva ez a „külső” összekötés úgy programozza át a kóros folyamatokat, mint ahogy fiatalkorunkban a mai számítógépek őseit programoztuk, megfelelő pontok összekötésével, huzalozásával.

 1. ábra: Az "új combpont" helye

 

A rákindikációs pont a comb hátsó felszíne közepén, azaz a gluteális (far-) és a popliteális (térd-) redő közti távolság felezőpontjától fél hüvelykre kifelé található.

 

A másik pont – amivel összekötjük – a fejtető legmagasabb pontja. Kínaiból lefordítva: „Százszoros Gyűjtő”. Információt közvetít az agyba, illetve az agyból, klasszikus pont a memóriazavar esetén, serkenti az agyi folyamatokat. A kormányzó vezeték 20. pontja. Ott található, ahol a két fülcsúcsot összekötő vonal metszi a fej középvonalát.

 

Mindig az ebbe a pontba szúrt tűvel kötjük tehát össze az érzékenyebb rákpontot. Először mindkét oldalon megvizsgáljuk a rákpont nyomásérzékenységét. Amelyik érzékenyebb, azt szúrjuk és összekötjük rézdróttal.

 

2. ábra: A kormányzó-20 pont helye

 

Eredmények

A fenti módszerrel közel 100 személy kezelését végeztük el. A kezelés hatására a kezelt személyek által jól érzékelhető harmonizáló folyamat indul be, és a nevezett „rákpont” nyomásérzékenysége néhány kezelés után elmúlik. A kezelt személy nagy nyugalomról, laza, pihentető hatásról számol be, ami több napig fennmarad.

 

Ha a kezelendő személy fejfájásban szenved, a kezelés kontraindikált, mivel fokozódhat a fejfájása. Ugyancsak oda kell figyelni, hogy a combba szúrt tű körül a beszúrás helyén nem görcsöl-e az izom, mert ez lokális fájdalomérzéssel jár és diszkomfortérzést okoz a betegnek. Álljon itt egy rövid beszámoló az egyik pácienstől, akinek négy kezelés után elmúlt a rákpontérzékenysége.

 

Sz. M.

Semmivel nem indokolható fáradtságérzés miatt kerestem fel dr. Eőry Ajándokot. Az első kezelés alatt/után kellemes, szavakkal nehezen kifejezhető „nyugalom”-érzés töltött el. A második kezelés után megszűnt a járás közben tapasztalt, számomra nehezen definiálható „ólmosságérzés”. Kb. a negyedik kezelés után, hajmosáskor vettem észre, hogy a fejem tetején lévő „fibrómaszerű” kinövés majdnem teljesen elmúlt. Kíváncsiságból rápillantottam a kezemen lévő „kis piros valamire” is, ami év(tized)ek óta megvan, s amit egy nem ezzel (hanem „cicaharapással”) összefüggő nem súlyos, ambuláns sebészeti ellátás alkalmával kanüllel eltávolított az orvos (1985).(Ami pár év múlva „újra kinőtt”, és azóta megvan...) De a kezelés óta ez is kisebb.

 

 3. ábra: A kormányzó-20 és a korai rákindikációs pont összekötésének szemléltetése (rajz: Székelyhidi Mária)

 

Felfedezni véltünk – Murvai Sándor munkatársammal – egy újabb rákdiagnosztikai pontot, amit „külső Xindaxi” pontnak neveztünk el. A „külső” azt jelenti, hogy az eredetivel egy magasságban, de tőle másfél hüvelyknyire, azaz a középvonal felezőpontjától 2 hüvelykre (2 cun-re) található (4. ábra). Ez, tapasztalatunk alapján, akkor érzékeny, ha a rosszindulatú daganat testfelszíni megjelenésű. Ebben az esetben ellenoldali összekötése vált be a kormányzó-20 ponttal. Más szóval, ha ez a pont nyomásérzékeny, a daganat megjelenése az ellenoldali testfélben valószínűsíthető.

 

Megvitatás

Az eddigi eredmények tehát két irányba mutatnak. Kimondhatjuk, hogy az általunk elsőként alkalmazott dróton keresztüli pontösszekötéses akupunktúra hatásos a szóban forgó rákpont (rákpontok) érzékenységének elmulasztásában, amire eddig nem használták.

 

Újra átgondolva a fejtetői ponttal való összekötés jelentőségét, valószínűsítünk egy új hatásmechanizmus- magyarázatot is. Ez a pont alkalmas arra, hogy az agynak információs kaput nyisson a szóban forgó testfélben zajló kóros folyamatok kioltásához. Az eddigi tapasztalatok alapján a Xindaxi pontot nem is annyira rákpontnak, mint zavarindikációs pontnak kellene hívni. A holisztikus felfogás szerint a testünkben zajló folyamatokat nem választhatjuk el a lelki, szellemi életünkben bekövetkező eseményektől, ezek kölcsönösen hatnak egymásra. Ha a testünk megbetegszik, és arról tudomást szerzünk, betegségtudatunk alakul ki, akkor is, ha csak az orvos mondta, és nincsenek tünetek (Fava and Sonino 2009). A kialakult betegséget azonban nem csak gyógyszeresen lehet kezelni, hanem a tudatunkkal is, amint azt Fabrizio Benedetti neurológusprofesszor kimutatta a fájdalommal kapcsolatosan (Benedetti, Mayberg et al. 2005). Az általunk kifejlesztett módszer ezt a „tudatos” gyógyulást szolgálja. Ez az aggyal való összerendezés valósulhat meg a fejtető és a rákpont összekötésével végzett akupunktúra során.

 

4. ábra: Az újonnan felfedezett „külső” Xindaxi pont

 

A másik érdekes, magyarázatra váró kérdés, hogy mi történik a dróttal való összekötés során? A rézdrót jó vezető, de más fém (pl. arany) is szóba jött. A tű beszúrva áthatol a bőr külső felszínén, azaz a tű végén elektromos potenciál – ún. sértési potenciál – lép fel, amihez még hozzájön a tűnek mint hőelemnek is jelentkező árama (a hegye több mint 10 °C-kal melegebben van, mint a kiálló vége). Tehát jelentős potenciálkiegyenlítő szerepe lehet. Eddig kimérni semmit sem tudunk.
 

 

Összegzés

Kimondjuk, hogy a kínaiaknál korai rákdiagnózisra használt pont érzékenysége kioltható egy speciális, az agyi folyamatoknak beleszólást engedő akupunktúrás eljárással. Ezzel megnyugtató megoldást kínálunk a (szervezetben beállt zavar rendezésére) korai rákos folyamatok esetén, de nem mondhatjuk ki, hogy a rák akupunktúrával gyógyítható.

 

eajandok@gmail.com

 

Irodalom

„Detecting Signals of Distress from Tumors” in  Unbelievable Cures & Medicines from China New World Press, Beijing, 1997. 133–138. oldal Eőry A.: „Akupresszúra” 9. kiadás, Budapest, Hagyományos Kínai Orvoslás Kft. 2009. Benedetti, F., H. S. Mayberg, et al. (2005). „Neurobiological mechanisms of the placebo effect.” Journal of Neuroscience 25(45): 10390–10402. Fava, G. A. and N. Sonino (2009). „Psychosomatic assessment.” Psychotherapy and Psychosomatics 78(6): 333–341.

Dr. Eőry Ajándok - Murvai Sándor
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: akupunktúra, hagyományos kínai orvoslás, rák, rákterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.