Új a terápiában

Kronobiológia: lenyűgöző újdonságok

A testünkben zajló biokémiai folyamatok is sajátos iőrend szerint működnek

  Az orvostudomány egyre nagyobb figyelmet szentel egy új tudományágnak, amely az idő és az élő szervezetek közötti kapcsolatot kutatja, azaz a kronobiológiának.


   

  Sok élettani folyamat sajátos, előre meghatározott időrend szerint zajlik. E belső óra működésének kutatása egyre több megdöbbentő ismerettel gazdagítja tudásunkat
   

  Kelj a kakaskukorékolással, és térj nyugovóra a tyúkokkal! Hogy a régiek eme tanácsa  optimálisnak mondható-e, most ne firtassuk, annyi azonban bizonyos, hogy a modern ember egyáltalán nem tartja magát hozzá. Az emberi fajt a tér soha nem korlátozta – hiszen alig találunk bolygónkon lakatlan területet. Az időt is igyekezett uralma alá hajtani. A tűz  felfedezése óta egyre rafináltabb módokat eszelt ki, hogy függetlenítse magát a napfénytől. Azonban, mint tudjuk, mindig az adag dönti el, hogy mi mikortól válik méreggé. Napjainkban természetes, hogy sok gyárban éjszakai műszakban is dolgoznak. A tv és a rádió is a nap huszonnégy órájában sugároz adást. A mai embert szinte egyáltalán nem érdeklik a napszakok. Időközben azonban valószínűleg sokan belátták, valami nincs rendjén azzal, ahogyan az időhöz viszonyulunk.

   

  Életfunkcióink időbéli ritmusokhoz igazodnak. A kutatók által megfigyelt, biológiailag releváns időegységek a milliszekundumtól a többéves időszakig terjednek. A természetben gyakran a túlélés kulcsa, hogy az élőlények bizonyos időrendhez tartsák magukat. Jó  például szolgálnak erre a téli álmot alvó állatok. Sok, azonos fajhoz tartozó növény azonos időben nyitja ki virágait, lehetővé téve a szaporodásukhoz nélkülözhetetlen pollenek cseréjét. Carl von Linné, a nagy svéd természetkutató ezt a jelenséget használta fel 1745-ben legendás virágórája megalkotásánál. A kertben, óralapot mintázó virágágyásokba ültetett növények mindennap garantáltan pontos időben bontották, ill. zárták be virágaikat.  Ez abban a korban ámulatba ejtette az embereket.

   

  A cikk folytatását 2014. februári lapszámunkban olvashatják!

  V.T.
  XX. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.