Új a terápiában

Mágnesterápia

Segítség krónikus fájdalmak esetén

Egy 68 éves cukorbeteg páciensnek három hete nem gyógyuló, nedvező sebe keletkezett a lábfején. A seb egyszerűen nem akart begyógyulni, nagyon fájdalmas volt, és még aludni sem tudott tőle a páciens. Természetgyógyásza diéta és néhány természetes orvosság mellett mágnesterápiás kezeléseket javasolt neki. A kezelések hatására egy hét múlva a fájdalmak jelentősen enyhültek, a seb kiszáradt. Újabb egyheti kezelésre a seb zsugorodni kezdett, és teljesen fájdalommentessé vált. További két hét múlva teljesen megszűnt.


Az élő szervezetek lényeges életfolyamatai elektromágneses természetűek. Az elektromosság az élet ősereje

 

Amit a mai orvosok, természetgyógyászok és fizikoterapeuták újra felfedeznek, valójában az emberiség legrégebbi gyógymódjainak egyike. Amikor a kínaiak néhány ezer éve felfedezték az akupunktúrát, eleinte a meridiánok harmonizálásához nem tűket, hanem mágneses köveket használtak. Az ókori Egyiptomban szintén ismerték a mágnesek gyógyító hatását. Egyesek szerint Kleopátra éjszakánként mágneses homlokpántot viselt, hogy minél tovább megőrizze szépségét, fiatalságát. Az ókori görögök, többek között Hippokratész és Arisztotelész szintén ismerték és leírták a mágnesek gyógyhatását. Tőlük származik a név is, amely a "Magnesia" szóból ered, és eredetileg egy olyan vidék neve volt, amely különösen gazdag volt mágneses kövekben. Paracelsus ezt írta: "Aki mágneseket alkalmaz, megállapíthatja, hogy ezek hiányában sok betegséggel szemben tehetetlen lesz. A mágnes az orvoslás csodája, amelyhez hasonlót messze s távol nem találhatunk."

 

A 18. században a német orvos, Franz Anton Mesmer Bécsben, később Párizsban nagy feltűnést keltett csodálatos gyógyításaival, amit a kozmikus erőknek tulajdonított. Mesmer minden betegséget az életerő harmóniájának megbomlásával magyarázott. Ezt az erőt ő "magnetizmusnak" nevezte. A gyógyítás lényege, hogy ezt az erőt hozza egyensúlyba. Ez történhet kézrátétellel, vagy úgy, hogy a testet mágnesekkel simítják végig.

 

A mai magyarázók szerint Mesmer kiváló eredményeit inkább különleges személyiségének, szuggesztív hatásának köszönhette, mint a mágneseknek. Éppen ezért a hipnoterápia és a transzterápia atyjának is tartják. Ettől függetlenül a mágneseket továbbra is alkalmazták gyógyászati céllal. Az USA-ban a polgárháború után valósággal felvirágzott a mágnesterápia. Mindent gyógyító csodaszerként árusítottak mágneseket, amelyeket katalógusokból lehetett kiválasztani és megrendelni. A felhelyezhető, ún. statikus mágnesek azóta is igen népszerűek és elterjedtek övek, takarók, fóliák, tapaszok, karkötők stb. formájában. Forgalmuk évente kb. 500 millió dollár.

 

  

Sok krónikus panasz, izommerevség, ízületi fájdalmak és migrén csillapításában kiváló lehetőségeket kínál a mágneses terápia

 

A gyógyászatban az elektromágnesek és egyéb elektromos gyógymódok csak a 19. század végétől kezdtek elterjedni, amikor az elektromosság diadalmenete kezdődött. Hogy nem lett nagyobb sikere, egyrészt azon múlt, hogy csakhamar megjelentek a rendkívül hatásos szintetikus gyógyszerek, főként az antibiotikumok. Csak a 60-as években vált világossá, hogy a vegyipar által gyártott gyógyszerek mellékhatásokat okoznak. Ez ismét kedvező körülményeket teremtett az elektromos terápiáknak.

 

 

Hogyan működik a mágnesterápia?

Már jóval az 1960-as évek előtt a svájci Eugen Konrad Müller és az amerikai Harold Saxton Burr kimutatta, hogy az életfunkciók jelentős része elektromágneses természetű. Ez azt jelenti, hogy nem csak anyagi, hanem egyúttal elektromos lények is vagyunk. Minden emberi testnek van elektromos mezője, amelynek ereje egyénenként változik. A különbségek 2-től 10 mV-ig terjednek. Míg férfiak esetében az érték állandó, a nőknél ez havonta egyszer meredeken emelkedik - nevezetesen tüszőrepedéskor -, hogy ezután visszatérjen a normál értékre. Testünk minden egyes részének saját elektromos mezője van, amely egyúttal része annak az elektromos mezőnek, amely a szervezet egészének sajátja. Az elektromos mellett van mágneses "kisugárzásunk" is.

 

Ezek az erőterek, amelyek életünk lényegének nélkülözhetetlen részei, kapcsolatban állnak külső erőterekkel, kozmikus hatásokkal, amelyek a Naptól és a Holdtól származnak, vagy a Föld mágneses terével. És természetesen azokkal a műszaki eredetű erőterekkel, amelyeket az ember teremtett - elektromos kábelekkel, elektromos készülékekkel, mobiltelefon- antennákkal stb. Ezek olyan erőterek, amelyek jótékony vagy káros hatást is gyakorolhatnak ránk.

 

Az 1950-es években a japán Iwao Yasuda és munkatársai kimutatták, hogy csontjainknak piezoelektromos tulajdonságai vannak. Ez azt jelenti, hogy elektromosságot termelnek, ha nyomás éri őket. Ez az elektromosság ugyanakkor serkenti a csontsejtek aktivitását. Így csontjaink akkor erősödnek, amikor legintenzívebben terheljük őket: futás, ugrálás, tánc stb. közben. Minél többet mozgunk, annál inkább erősödnek csontjaink. Ennek ellenkezője is igaz: minél kevesebbet mozgunk, annál inkább gyengülnek.

 

1. kép: Már Paracelsus is meg volt győződve róla, hogy a mágnesesség segíti testünk öngyógyító mechanizmusait.
2. kép: Franz Anton Mesmer a 18. században nagy feltűnést keltett mágneses kezeléseivel

 

Ha egy csontunk eltörik, kímélnünk kell. Komplikált töréseknél ez probléma. Robert O. Becker, a State University of New York csontsebésze úgy gondolta, hogy a törés helyén alkalmazott elektromágnesekkel aktiválni lehet a csont gyógyulását. Elektromágneses tekercseket helyezett a törött csont mellé, majd pulzáló mágneses teret gerjesztett elektromos áram segítségével.

 

Becker, akit 1980-ban orvosi Nobel-díjra terjesztettek fel, ma elkötelezett ellensége az "elektromágneses környezetszennyezésnek". Véleménye szerint ez komolyabb fenyegetés, mint a globális felmelegedés. Különösen aggasztónak tartja, hogy a gyerekek is mobiltelefont használnak, akiknek idegrendszere még fejlődésben van. "Én egyik gyerekemnek sem engedném, hogy 16 éves kora előtt mobilozzon" - nyilatkozta egy interjúban.

 

A mágnesterápia legjobban dokumentált része a csontokra és porcokra gyakorolt hatások. A statikus mágneseket azonban az orvosi gyakorlatban egyre inkább felváltották a változó frekvenciákkal működő elektromágneses készülékek.

 

A statikus mágnesek használata mára elavulttá vált - állítja dr. Martin Gschwender müncheni orvos és mágnesterapeuta. Kétségkívül hatásos módszer, de alkalmazásának területe meglehetősen szűk. Kiváló a fájdalomcsillapításban. Ez persze kellemes, hiszen, ha nem kell gyógyszert szedni, az ember mentesül annak mellékhatásaitól is. Azonban a fájdalmak hosszú távú eliminálása azt is jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk szervezetünk egy fontos figyelmeztető jelzését. Egy csigolya blokkja esetén, amelynek következménye az izmok fájdalmas merevsége, a mágnes segítségével ki lehet lazítani az izmokat, és a csigolyák ismét a helyükre kerülnek. Ha azonban valakinek elkopott a porc a térdében, és egyszerűen megszüntetjük a fájdalmát, és az illető ismét elkezdi terhelni a térdét, akkor erőteljesen tovább koptatja az amúgy is sérült porcot. A pulzáló mágneses terápia a mágnesterápia modernebb és jobb hatású változata. Segítségével ugyanis elérhető a porcszövet, valamint javítható az érintett terület anyagcseréje.

 

Az állatokat is sikeresen kezelhetjük mágnesterápiával

 

Dr. Gschwender saját tapasztalata révén talált rá a mágnesterápiára. Kilenc évvel ezelőtt egy porckorongsérv erős fájdalmakat okozott neki, de a fájdalomcsillapító gyógyszerek mellékhatásait nem tolerálta a szervezete. Egy kolléganője ajánlotta neki, tegyen egy kísérletet a mágnesterápiával. A kísérlet sikeres volt, Gschwender a terápia segítségével elkerülte a fenyegető műtétet is. Saját sikerén felbuzdulva alkalmazni kezdte a módszert saját praxisában is, főként a mozgásszervi betegségek kezelésében, de egyéb kórképekben, pl. fülzúgás terápiájában is.

 

Mágnesesség – éltető erő

A pulzáló mágnesterápiát mágneses rezonanciaterápiának is nevezik, alacsony frekvenciájú, gyenge intenzitású, pulzáló elektromágneses terekkel működik. Alacsony frekvenciájának és erejének köszönhetően nem jelent veszélyt a szervezetre, térereje körülbelül megegyezik bolygónk mágneses erőterével.

 

A "pulzálás" azt jelenti, hogy a mágneses mezők intenzitása és frekvenciája meghatározott ritmus szerint változik. Ezzel megelőzhető, hogy a szervezet hozzászokjon az ingerhez, és az arra adott reakciója gyengüljön. A kezeléshez a páciensek általában egy matracra fekszenek, amelyben kábeltekercseket helyeztek el. Ezenkívül léteznek párna vagy pálca alakú applikátorok is, amelyekkel egyes testrészeket kezelhetünk. A mágneses pálcával pontszerű kezelést adhatunk, pl. ha fogfájást akarunk csillapítani vagy akupunktúrás pontokon.

 

Az a tény, hogy az olyan gyenge mágnesességnek is van biológiai hatása, mint Földünk hatmágneses ereje, azzal a ténnyel magyarázható, hogy az emberiség már évmilliók óta a bolygó erőterében él. Ez a földi mágnesesség befolyásolta fejlődését, evolúcióját.

 

Ha nem is vesszük tudomásul, mert nem érezzük, a bolygó mágneses ereje jelentősen befolyásolja egészségünket és közérzetünket. Amikor az első asztronautákat kilőtték a világűrbe, meglehetősen erőteljes fizikai és pszichés zavaroktól szenvedve tértek vissza a Földre. Eltelt egy bizonyos idő, míg a kutatók rájöttek, hogy a földi mágnesesség hiánya jelentős szerepet játszott a tünetek és panaszok kialakulásában. Miután az űrhajókba, illetve az űrállomásokba mágneses teret generáló tekercseket építettek be, a problémát sikerült leküzdeni.

 

A mágnesterápia hatása a vérképre a mikroszkóp alatt: az összetapadt vörös vértestek a kezelés után különválnak

 

Azonban nem csak a világűrben okoz gondot a mágnesesség hiánya. Dr. Kyoichi Nakagawa, a tokiói Isuzu Kórház vezetője, a 70-es évek közepén nagy feltűnést keltő klinikai tanulmányt publikált. E szerint sok civilizációs betegség és hétköznapi panasz a természetes mágnesesség hiányára vezethető vissza, mivel a modern építőanyagok, pl. az acélbeton elszigeteli az épületben tartózkodó embereket a földi mágnesességtől.

 

A mágnesesség éltető, az életet fenntartó természetes erő. Mivel a bolygó mágneses ereje az elmúlt évszázadok folyamán amúgy is kb. a felére csökkent, a japán kutató a gyógyító mágnesek használatát javasolja.

 

Azonban nem csak a mágnesesség szempontjából szigetelő hatású acélbeton-szerkezetű házak jelentenek problémát, hanem a falakban futó elektromos vezetékek is, amelyek mesterséges mágneses erőtereket gerjesztenek. Utóbbiak gyakran nagy energiájúak és magas frekvenciájúak, tehát jelentősen különböznek bolygónk természetes erőterétől. Ebből elektroszmog keletkezik, aminek végzetes következményei lehetnek.

 

Mi a helyzet a placébóhatással?

Néhány kritikus megjegyezte, hogy a mágnesterápiában alkalmazott erőterek annyira csekélyek, hogy annak aligha lehet hatása, hiszen a Föld mágnesessége "elfedi" azt. Ha a páciensek mégis reagálnak a kezelésre, az véleményük szerint csakis a placébóhatással magyarázható. A kritikusok azonban elfelejtik, hogy nem anyagi vagy energetikai, hanem informatív hatással állunk szemben, és az információ igen kis intenzitással is átadódik.

 

Ha egy fiatal férfi a főpályaudvar hangos forgatagában a barátnője fülébe súgja, hogy "szeretlek", akkor a hölgy érti az üzenetet, pedig az sokkal halkabb, mint a külső hangzavar. Testünk ehhez hasonlóan igen érzékenyen reagál a szubtilis jelzésekre - ezt igazolja a magas potenciájú homeopátiás gyógyszerek hatásossága.

 

A csonttörés gyorsabban gyógyul, ha mágnesterápiával kezelik. A mágnesterápia visszértágulat és lábszárfekély kiegészítő terápiájában alkalmazható sikerrel

 

Ami a placébóhatást illeti, amelynek lényege, hogy az emberi szellem képzelőereje olyan anyagok termelődését eredményezi, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetre, nos, ezt megcáfolja a tény, miszerint a pulzáló mágneses terápia hatékony az állatoknál is.

 

Dr. Liliane WiedickPuscasu wiesbadeni állatorvosnő egy hat éves sziámi macskát kezelt mágnesterápiával, mivel az állat harapott sebet kapott, amely nagyon nehezen akart gyógyulni. A macskát már kétszer operálták a seb miatt, hasztalan. A hatodik mágneses kezelés után a seb láthatóan zsugorodni kezdett, majd további hét kezelés után teljesen bezárult. Egy ízületi kopásban szenvedő kutya ízülete csúnyán megduzzadt, és erős fájdalmakat okozott az állatnak. Mindössze háromnapi mágneses kezelés után a duzzanat lelohadt, és fájdalomcsillapítókra sem volt szükség a továbbiakban.

 

Ezen túl a pulzáló mágnesterápiának létezik néhány olyan, kiválóan dokumentált hatása, hogy azokat legfeljebb ignorálni, de tagadni aligha lehet, pl. változások a vérképben és a kezelt szövetek keringésében. A sötét látóterű mikroszkóp alatt gyakran látható jelenség, hogy a vörösvértestek összetapadnak, mint a "berolnizott" pénzérmék, akadályozva a vér normális áramlását. Mindössze 8 perces mágneskezelés után ezek a képletek teljesen feloldódnak, ami azt jelenti, hogy a vér áramlása és oxigénszállító képessége javul.

 

Dr. Rainer Klopp, a berlini Mikrocirkulációs Kutatóintézet munkatársa a közelmúltban idős, rehabilitációra szoruló pácienseken végzett célzott vizsgálatokat. Az alacsony frekvenciájú mágneses hullámokkal végzett kezelés hatására a legkisebb véredények keringése mérhetően javult, pozitívan befolyásolva az ellátott szövetek oxigenizáltságát.

 

A páciensekről a mágneskezelés előtt és után készített hőkamerás felvételek is bizonyítják, hogy a kezelés után jelentősen emelkedett a kezelt testrészek hőmérséklete és javult a keringése. Utóbbi, valamint az izmok ellazulása, a fájdalomcsillapítás, a sejtek anyagcseréjének javulása és az immunrendszer stimulálása a pulzáló mágnesterápia alapvető hatásai. Ezeket számos klinikai vizsgálat, teszt igazolta. Ez ugyanakkor magyarázatul is szolgál arra, hogy miért sikeres a mágneses kezelés olyan sokféle betegségben.

 

Minden sejtnek saját mágneses mezője van. Ezt használja ki a mágneses rezonanciavizsgálat (MR). Ennek segítségével mélyen és jó minőségben betekinthetünk a szervezetbe

 

Dr. Gschwender szerint a javallatok a tályogtól a fogfájásig, az allergiától a hólyaghurutig terjednek. Nem arról van szó, hogy a mágnesesség oki kezelést jelent mindeme kórképekben. Mivel azonban a kezelés támadáspontja a szervezet alapvető ellátási, táplálási rendszereinél található, a terápia kiválóan hozzájárul az energetika, a tápanyagellátás, a vérellátás, ezzel egyúttal az immunitás javításához. És ami különösen előnyös, kombinálható más kezelésekkel. Például kemoterápiával vagy sugárkezeléssel is, ami olykor más természetes gyógymódokkal nem lehetséges. A konvencionális rákkezelések mágneses kezeléssel történő támogatása megmutatta, hogy mindenekelőtt a páciensek életminősége javul a kiegészítő terápia hatására. Az orvosi kezeléseket és azok mellékhatásait egyszerűen jobban viselik.

 

Mire kell figyelni?

Még egyszer hangsúlyoznunk kell, hogy a mágnesterápia nem "csodaszer", leglényegesebb hatása, hogy segíti a test öngyógyító képességeit.

 

Ennek ellenére a lehetőségek tárháza igen gazdag - és ez óvatosságra int. Ausztriában mágneses készülékeket csak orvosi rendelvényre lehet kapni, máshol azonban szabadon vásárolhatók. Ezért érdemes minden esetben szakértő segítségét, tanácsát kérni vásárlás előtt. A gyógyításban mindig a diagnózis áll első helyen, utána következhet a kezelés, ez érvényes a mágneses kezelésekre is.

 

Egy dolog azonban bizonyos: a pulzáló mágneses terekkel folytatott kezelés csodálatos lehetőségeket kínál, és biztos, hogy most e terápia fejlődésének kezdetén tartunk.

V. T.
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: fájdalom, fájdalomcsillapítás, mágnesterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.