Új a terápiában

Magok a fülre

Eredményes fogyókúra, leszokás a dohányzásról, fájdalomcsillapítás

Évezredek óta ismert, az akupunktúrával egy időben kialakult gyógyító eljárás a fül masszírozása, zónáinak és egyes pontjainak nyomogatása, kezelése. A klasszikus kínai orvosi könyvekben nemcsak tűk alkalmazásáról esik szó, hanem a fül egyes részeinek izzó gyógynövényrudakkal való melegítéséről (moxa), masszázsáról is. A múlt század közepén Európában újra felfedezték a fülkezelést, majd Kínában is reneszánszát kezdte élni. Ma már a világon mindenütt, így Magyarországon is – a fülakupunktúra mellett – elismert módszernek számít a fülakupresszúra, amely előnyei miatt egyre népszerűbbé válik, hiszen egyszerű, könnyű, hatásos és otthon ugyancsak alkalmazható. Ezért terjed gyorsan az alkalmazása, elsősorban fogyókúra, a dohányzásról való leszokás és fájdalomcsillapítás céljából.  


 

Már a legkorábbi, 2500 évvel ezelőtt még selyemre írt kínai orvosi munkák említik a füldiagnózist és -kezelést. A Sárga császár klasszikus művében azonban csak arról a 6 fülpontról esik szó, amely a 6 jang meridiánhoz kapcsolódik. 1957-ben Nogier francia orvos adta közre a fülkagyló ponttérképét, így Európa és a modern orvostudomány számára gyakorlatilag újra felfedezte az ősi kínai módszert. Ezután villámgyorsan elterjedt, továbbfejlődött, és a 70-es évek közepe óta népszerűvé vált a nyugati orvoslásban is előbb a fülakupunktúra, majd a fülakupresszúra. Ma már több mint 200 fülpontot ábrázolnak a térképeken és alkalmaznak a kezelésben.

 

Magyarországon az állami természetgyógyász-képzésen belüli akupresszúraoktatásnak már több éve szerves részét képezi a fülakupresszúra, és egyre több ETI-vizsgát tett természetgyógyász alkalmazza ezt az eljárást. Előnye, hogy könnyen – akár puszta kézzel, akár gyógynövénymagvaknak a fül megfelelő zónáira, illetve pontjaira való ráragasztásával is – kivitelezhető; hatása gyors, például percek alatt lehet fájdalmat csillapítani vele; és bármely testhelyzetben alkalmazható.

 

Kiállja a módszer az akupunktúrával való összehasonlítást is:

Sokan félnek az akupunktúrás tű szúrásától, itt azonban nincs ilyen.

A fülön hosszabb időre rögzített akupunktúrás tű fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozhat, például telefonáláskor vagy alvás közben.

Az akupunktúrás kezeléshez legalább hetente egyszer, de inkább többször kell felkeresni az akupunktúrás orvost, és az eredményes kezelés teljes időtartama általában 2-3 hónap. Emiatt elég gyakori, hogy a beteg idővel elveszíti a módszerbe vetett hitét, és félbehagyja a kezeléseket. (Magyarországon egyébként a jogszabályok szerint akupunktúrás pontokat csakis orvos szúrhat meg, kivéve a szenvedélybetegek leszoktatására alkalmazott öt, úgynevezett NADA-pontot, amit a füladdiktológia-vizsgát tett természetgyógyászok is tűvel kezelhetnek.)

 

 

A kínai térképek megbízhatóbbak

Többféle zóna- és ponttérkép van forgalomban, a hagyományos kínai fültérképek mellett főleg francia eredetűek. Mint dr. Eőry Ajándok Test- és fülakupresszúra című, néhány hónapja megjelent művében rámutat, hazánkban a kínai fültérképek szerint dolgozunk, és „ennek egyszerűen az az oka, hogy a Kínában rengeteg ember kezelésével szerzett klinikai tapasztalatok megbízhatóbbaknak bizonyultak”.

 

 

Akármilyen szakkiadványt forgat az ember, abban valamennyi megegyezik, hogy szerveink zónáinak elhelyezkedése a fülön nem véletlenszerű, hanem az anyaméhben, fejjel lefelé lévő magzatnak felel meg. Erre a már említett Nogier mutatott rá. Felismerését követően egyre finomodott a zónák és pontok leírása, és ma már különleges vagy mesterpontokat is kezelnek az orvosok és a természetgyógyászok. Ezzel együtt tény, hogy a különböző iskolák ma is többféle kezelési tervet adnak meg egy-egy konkrét betegség vagy rendellenesség esetén. De ez a sokszínűség egyáltalán nem baj, hiszen minden egyes ember külön világ, ezért mindig érdemes megkeresni és alkalmazni a számára legjobb, leghatásosabb, egyénileg leginkább megfelelő pontkombinációt.

 

A fülakupresszúra alkalmazási lehetőségei

Rendkívül széles körben alkalmazható módszer a fülakupresszúra, vagy ahogy Temesvári Gabriella nevezi, fülreflexológia. Betegségmegelőzés mellett jó az egészségi állapot felmérésére, gyógyításra, sőt műtéti érzéstelenítésre is. Nézzük mindezt kicsit részletesebben.

 

A fülkagyló rendszeres masszázsával megőrizhetjük egészségünket, megelőzhetjük a fertőzéseket vagy csökkenthetjük egyes betegségek káros következményeit. Eőry doktor említett művében többféle fülmasszázstechnikát ismertet, melyek könnyen megtanulhatók. Ha eközben még eredeti kínai elnevezésüket is felidézzük, akkor valóságos esztétikai élvezetben részesülünk. Csak két példa: „Lebegni egy csónakban a mennyei tavon” (ez a masszázs javítja az emésztőrendszer működését) vagy “A főnixmadár kiterjeszti szárnyait” (ez többek között csökkenti a vérnyomást, megnyugtatja a lelket).

 

A fül egészségi állapotunk hű tükre. A gyógyító a vizsgálat során aprólékosan szemügyre veszi a fület, mert a legapróbb elszíneződésnek, foltnak, dudornak, hámlásnak, hegesedésnek vagy berepedésnek „üzenete” lehet. A megfelelő zónában található hámlás krónikus betegségre utal, a tüdőzónában például asztmára. A bőrpír gyulladást jelezhet. A gerinczónában tapintható keményedés porckorong-rendellenességre vall. Az anatómiai eltérés viszont anatómiai elváltozásra vagy műtétre utalhat. E sorok írója például egy néhány hónappal korábban gerincsérv-operáción átesett férfi fülének a megfelelő zónájában megcsavarodott dudort láthatott.

 

Szerveink zónáinak elhelyezkedése a fülön nem véletlenszerű, hanem az anyaméhben, fejjel lefelé lévő magzatnak felel meg

 

A betegségek persze nem mindig járnak látható nyommal. A fül érzékenysége azonban így is árulkodó lehet. Vizsgálatkor a fül zónáit és pontjait valamilyen kis hegyes tárggyal (fogpiszkáló, gombos szonda stb.) azonos erősséggel megnyomkodjuk, és megfigyeljük az egyéni érzékenységet. Elektromos bőrellenállás-méréssel ugyancsak célhoz érhetünk. A készülék hang- és/vagy fényjelzéssel segíti a diagnózist és a pontkiválasztást, és többnyire nemcsak pontkeresésre, hanem kezelésre is alkalmas.

 

A gyógyításban ugyancsak széles a skála: a legáltalánosabb alkalmazási terület az akut és krónikus fájdalom csillapítása, valamint a gyulladáscsökkentés. Fülakupresszúrával gyorsan és hatásosan mérsékelhető például a váll, a könyök, a térd vagy a csípő fájdalma, a lumbágó. Vannak speciálisan ható pontok, például magas vérnyomásra, asztmára, szédülésre, lázcsillapításra vagy nyugtatásra. Neurológiai, a stresszel összefüggő és pszichológiai rendellenességek, keringési, légzőrendszeri, emésztőrendszeri és bőrproblémák esetében ugyancsak hatásos a fülakupresszúra. A drogfüggőségtől való megszabadulást segíti a már említett NADA-pontok kezelése.

 

Megemlítjük végül az alkalmazási lehetőségek között a műtéti érzéstelenítést, amely Kínában mindennapos gyakorlat. Leginkább a gégészetben és a fogászatban használható, és az emberek több mint 90%-ánál hatásos. De gyakran élnek vele a nőgyógyászatban, például szülésnél, császármetszésnél is.

 

 

Gyógynövénymagvak alkalmazása

Leggyakrabban a Magyarországon tinószegfű néven ismert növény közeli kínai rokonát (Vaccaria segetalis) használják erre a célra úgy, hogy ragtapasszal az egyik fül megfelelő pontjaira ragasztják, majd néhány nap múlva kiveszik, és a másik fül következik. A páciens szükség szerint naponta többször nyomkodja a beragasztott magot, így éri el a kellő hatást. A mag hatóanyagai részint javítják a keringést, részint pedig reflexesen visszahatnak a megfelelő szervre, illetve normalizálják az energia áramlását az érintett meridiánban.

 

Ritkábban ugyan, de más gyógynövénymagokat is alkalmaznak. Így a baktérium- és gombaellenes hatású kerti retek vagy a tüdőpanaszok esetében ajánlott fehér mustár magját.

 

Mindegyik mag közös jellemzője a megfelelő méret: sem a túl nagy, sem a túl kicsiny mag nem felelne meg erre a célra. A mákszemnél nagyobb és a kölesszemnél kisebb mag a jó, kb. 1 mm átmérővel.

 

PressPoint módszer dohányzás ellen és fogyókúrára

Az interneten több honlapon is nyomon követhető, milyen sikerkarriert futott be, elsősorban Kanadában, a dr. Junzo Kokubo japán orvos által kifejlesztett PressPoint fülakupresszúrás rendszer. Dr. Kokubo a fülakupunktúra – cikkünkben is említett – hátrányainak kiküszöbölésére dolgozta ki PressPointnak elnevezett módszerét, amelyről első alkalommal 1991-ben számolt be egy japán akupunktúrás szaklapban. Tűk helyett acélötvözetből készült, 1 mm-es átmérőjű golyócskákat alkalmazott, ragtapasszal a fülre rögzítve. Ezek nem okoztak semmilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat. Több mint két hónapon át kísérte figyelemmel a kezelések eredményét, miközben a beragasztott golyócskákat hetente cserélte és mindkét fülön egyidejűleg alkalmazta.

 

 

Dr. Kokubo említett közleményéből kiderül, hogy 14 dohányzóból 10, vagyis 70% már az első kezelést követő 24 órán belül jól reagált: ritkábban kívánt rágyújtani, mint korábban, miközben mérséklődtek a kellemetlen nikotinelvonási tünetei. Mint ismeretes, az elvonási tünetek a dohányzás abbahagyása utáni 3-5 nap múlva a legelviselhetetlenebbek, és a legtöbb ember számára éppen ez jelenti a kritikus időszakot a leszokás sikere szempontjából. A PressPoint módszerrel azonban ezt is könnyebb volt átvészelni. A japán orvos egyébként csupán két fülpontra ragasztott golyócskákat: a belszegély felső és alsó szára közötti háromszögletű árokba (fossa triangularis), valamint a fülkagyló fő bemélyedésébe, a kagylóüregbe (concha auriculae).

 

A másik csoport tagjai, 29 nő és 2 férfi, fogyni akartak. Ők is a fülkagyló már említett két anatómiai részébe kaptak fémgolyócskákat, de más pontokra. Náluk még nagyobb arányú volt a siker: 31-ből 24-en (77%) az első kezeléstől számított egy héten belül kedvező reakciókat tapasztaltak. Többek között jelentősen csökkent az étvágyuk; meg tudták állni, hogy két étkezés között ne nassoljanak; javult a bélmozgásuk, néhányuknak naponta kétszer is volt széklete; nem kívántak többé kávézni reggel; több energiájuk volt, mint korábban; és az egyik férfi arról számolt be, hogy kevesebb alkoholt iszik, mint azelőtt.

 

Érdekes, hogy e kedvező változások ellenére az első héten még nem vagy csak alig indult meg a fogyás. A második héten viszont már igen: lassú, ám tartós súlycsökkenés következett be. A heti átlag 0,5-1 kg súlyvesztés volt. A második hónap végére pedig átlagosan 4,5 kilót fogytak a résztvevők. Emellett kellemes meglepetésként vették tudomásul, hogy kezük és ujjaik kevésbé duzzadtak, étkezés után nem puffadtak fel, derékban karcsúbbá váltak, és megszűnt a menstruáció előtt egy héttel jelentkező vízvisszatartás és súlynövekedés is.

 

Hazai tapasztalatok

Ma már Magyarországon is mind többen sikeresen fogynak le fülakupresszúra segítségével. Igaz, nálunk nem a PressPoint módszer terjedt el, hanem 4 pont egyidejű kezelése beragasztott gyógynövénymagvakkal. Ettől még jobb eredmény várható, hiszen a Dr. Kokubo-féle eljárásban használt két ponton kívül másik kettőt is stimulál: a gyomor és a Shen-men (Lélekkapu) mellett a speciális éhségpontot a fülcsapon, valamint a belső elválasztású mirigyek zónáját.

 

Végül egy érdekesség: a sajkaárokban (Scapha) lévő, úgynevezett Szél forrása pont indikációi között allergia, szénanátha, asztma szerepel. Ez a pont azonban – nevéhez híven – tapasztalataim szerint arra is jó, hogy a hirtelen betörő szélre, időjárási frontra érzékeny és ettől idegessé, ingerlékennyé váló embernek alig néhány perc alatt megnyugvást hozzon. Csupán egy mag és parányi ragtapasz kell hozzá.

Kürti Gábor
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: fülakupunktúra, sikeres fogyókúra

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.