Új a terápiában

Mérgek eltávolítása bőrön keresztül

Ascner-féle eljárások: izzadás, köpölyözés, piócázás

Sok ember szenved rossz közérzettől, fájdalomtól. Gyakran nem sikerül szervi okot találni a panaszok mögött. A régi korok orvosai tudták, mi a teendő: a panaszokat az anyagcsere fokozásával és a mérgek kivezetésével gyógyították. Ez napjainkban is sok panaszra és krónikus betegségre kiváló megoldás lenne.  500 évvel ezelőtt lefűrészelt tehénszarvakkal végezték a köpölyözést. Ma erre a célra gyártott speciális üvegharangokat használnak

 

A kivezető eljárások évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugati természetgyógyászatban. A bécsi nőgyógyász, Bernhardt Aschner a 20. század elején Hippokratész és Galenus, valamint Paracelsus és sok más híres orvos ősi, feledésbe merült módszereit kezdte alkalmazni. Próbálkozásait siker koronázta: krónikus, kezelhetetlennek minősített beteg gyógyult meg, ha meghatározott módon bocsátottak le szervezetükből vért, vagy anyagcseremérgeket vezettek ki belőlük a beleken, a veséken vagy a bőrön keresztül.

 

Ezeket a módszereket egyszerűen Aschner-féle eljárásoknak nevezték el a német nyelvterületen. Lényegük a méreganyagok kivezetése és az anyagcsere-folyamatok serkentése. Ez történhet bőrön, de a gyomron, a hasnyálmirigyen, a májon, epén, a beleken, a vesén, a tüdőn, a női menstruációs véren keresztül is. Ezeket a módszereket a reflexzónákon és az akupunktúrás meridiánokon végzett kezelésekkel kombinálták. Az alábbiakban a bőrön keresztül folytatott kivezető eljárásokat ismertetjük.

 

 

Izzasztás

A verejtékkel körülbelül 800 különféle anyagot választ ki bőrünk. Az izzadás fokozásával (ez történhet étrenddel vagy gyógyszerekkel) a méreganyagok kiválasztása fokozható is. A verejtékezést gőzfürdő, szauna, melegítő pakolások (fango, iszap), mustárlisztes lábfürdők, meleg mellborogatás és mozgásterápiák (futás, kocogás, kerékpározás) segítségével segíthetjük elő. Ami a táplálkozást illeti, a majoránna, a rozmaring, a gyömbér, valamint a meleg folyadékok (pl. tea) és a csípős fűszerek izzasztó hatásúak. A növényi eredetű orvosságok közül a nyírfalevél, a fehér fagyöngy, a bodzavirág és -termés már évszázadok óta ismert izzasztószerek.

 

A verejtékezés fokozása hasznos lehet bőrbetegségek, lázas állapotok, reumatikus állapotok és hormonzavarok kezelésében, de az immunrendszer stimulálásában is, krónikus és akut betegségek esetén. Folyadékhiány, az ásványi anyagok hiánya, valamint szívgyengeség esetén azonban az izzasztást mint gyógymódot nem szabad alkalmazni.

 

A bőr keringésének erősítése kedvezően hat a szervek működésére is

A kivezetést elősegíthetjük a bőr keringésének serkentésével is. A reflexzónákon keresztül az izomzatot és a belső szerveket is befolyásolhatjuk. Ezek az eljárások különösen a megkeményedett izomzat esetén, a belső szervek enyhe alulműködési zavaraiban, nyirokpangásban, gyengeségben, valamint helyi hideg-nedvesség típusú zavarokban (nátha vagy hólyagirritáció) különösen hasznosak. A bőr keringését különféle, bőrpírt okozó anyagokkal, olajokkal fokozhatjuk (pl. borókaolaj, rozmaringolaj, aranyruta). Másfelől fizikai úton, meleg pakolásokkal (fangó), infravörös sugárzással, elektromos kezelésekkel, masszírozással, a bőr száraz, kefével történő átdörzsölésével és mustárkezelésekkel érhetjük el ezt a hatást. Külső kezelésekhez léteznek speciális, bőrizgató hatóanyagot tartalmazó tapaszok, pl. az ún. ABS-tapasz (árnika, belladonna, capsicum), sósborszesz, fenyőolaj, szalicilsav-készítmények, cayenne-borsból készült kenőcsök, tapaszok vagy állati zsiradékok. A kezelendő területen nem lehet visszértágulat vagy visszérgyulladás, bőrgyulladás, fekély vagy egyéb bőrelváltozás. Szintén ki kell zárni a véralvadási zavarokat, mielőtt hozzálátnánk a kezelésekhez.

 

 

Köpölyözés

A köpölyözés gömb alakú üvegekkel történik, amelyeket a bőrre helyeznek. Az üveg belsejében vákuumot hozunk létre (szívóharanggal vagy forró levegővel), aminek hatására az erőteljesen a bőrfelületre szívódik, és enyhén megemeli a mélyebb szövetrétegeket is. Ennek hatására fokozódik a helyi vérkeringés és a nyirokáramlás is. A köpölyözött területen olykor enyhe vérömleny is keletkezik, ami lila folt formájában jelenik meg. Ez nem jelent gondot, 2-10 napon belül kezelés nélkül is felszívódik. A kúra 10-14 nap múlva megismételhető.

 

Gyors és kellemes hatást érhetünk el a köpölyöző masszírozással (vákuummasszázs, népies néven nyuvasztás). Ezt a megfelelően kipárnázott testrészeken végezhetjük, általában azonban a háton, a gerincoszlop mentén, ill. a mellett végezzük (itt fut a húgyhólyag-meridián). Kezelés előtt síkosító anyaggal, krémmel bekenjük a kezelendő bőrfelületet. A felhelyezett vákuumüvegeket meghatározott irányban óvatosan tolva-húzva mozgatjuk. Az izomlazító hatás igen gyorsan kialakul, aminek hatására a panaszok gyorsan megszűnnek.

 

A köpölyözés egyik válfaja a véres köpölyözés, amelynek során az üvegek felhelyezése előtt a bőrt felületesen megkarcoljuk. Ezt a hagyományos kínai orvoslás értelmében vett „teltség”- állapotokban használjuk – általában feszüléssel, éles vagy lüktető fájdalommal járó állapotok. A páciens mozgékony, izgága, a fájdalmakat a nyomás és a melegítés fokozza. A fájdalmas területen olykor megkeményedett kötőszövetes csomók, ún. gelózisok tapinthatók. A száraz és véres köpölyözés módszerét kombinálhatjuk is egymással.

 

Köpölykúrákat nem szabad sebek, bőrelváltozások helyén alkalmazni, valamint tilos véralvadási zavarok, gyengeség, elesettség, hideg érzetek esetén alkalmazni, amelyek a kínai orvoslás értelmében „üresség”-típusú betegségnek felelnek meg.

 

 

Piócázás depresszió, fülzúgás és gyulladások ellen

Az orvosi pióca (hirudo medicinalis) évszázadok óta az orvosok hűséges segítője. A piócakezelés levezető, kiürítő, gyulladásgátló, oldó, lazító hatású. A keringés a kezelés helyén és a kezelt területtel reflexes kapcsolatban álló területeken egyaránt javul. Ezenkívül a pióca baktériumölő, értágító, gyulladásgátló és véralvadásgátló anyagokat választ ki, amelyek egyúttal a nyirokkeringésre is jótékonyan hatnak. A piócakezelés gyulladások, különféle eredetű fájdalmak, trombózis, furunkulusok, artrózis, tályogok, övsömör, idegfájdalmak, fülzúgás, depresszió, magas vérnyomás és húgy-ivarrendszeri betegségek kezelésére használatos.

 

A kezelt területet tiszta vízzel leöblítik, majd kb. 20 percre felhelyezik a piócákat, vagy egyszerűen megvárják, amíg maguktól leesnek. Ekkor az apró sebeket nagy nyomókötésekkel látják el. A pióca harapta sebből akár 24 órán át szivároghat némi vér, esetleg kisebb hegesedés is kialakulhat. Harapásonként kb. 100 ml vérveszteséggel számolhatunk. 12-24 óra után a sebet ellenőrizni kell, és nyirokkeringést javító kenőccsel kell utókezelni.

 

A következő kezelést 4-12 hét múlva szabad elvégezni. Mellékhatásként felléphet viszketés, enyhe pirosság a harapás körül. Ezek kalcium- pezsgőtablettával és kamillás borogatással gyorsan megszüntethetők. Az allergiás reakció, heves gyulladások (pl. orbánc) vagy tályog nagyon ritkán fordulnak elő.

 

A hirudin nevű hatóanyaggal (a pióca által kiválasztott véralvadásgátló vegyület) szembeni allergia, vérszegénység, az immunrendszer gyógyszerekkel történő gyengítése, véralvadást befolyásoló gyógyszerek szedése vagy nagy dózisú kortizonkezelések esetén a piócázás ellenjavallt.

 

 

Hólyaghúzó eljárások

A Baunscheidt-terápia során egy meghatározott bőrterületet – többnyire a háton vagy a vállon – apró tűkkel ellátott eszközzel (tűkben végződő rugós csappantyú vagy tűkkel ellátott görgő) megkarcolunk anélkül, hogy vérzést okoznánk. Ezt a területet bőrizgató hatóanyagokat tartalmazó olajjal bekenjük, ami erős vérbőséget, ill. az olaj összetételétől függően hólyagosodást idéz elő. A bőr ezeken a hólyagokon keresztül rengeteg méreganyagot választ ki a test különböző mélységben elhelyezkedő szöveteiből.

 

A verejtékezés fokozása hasznos lehet az immunrendszer stimulálásában is

 

Feltételezzük, hogy a gerincoszlop mentén elhelyezkedő bőrterületek ingerlése idegdúcok, átkapcsolási pontok révén az azokhoz kapcsolódó szervekre fejt ki serkentő hatást. Gyakran jó eredménnyel erősíthetünk meggyengült, lelassult funkciójú szerveket, pl. renyhe epehólyagot vagy lesüllyedt gyomrot. E sajátos inger- és regulációs terápia hatása hetekig, hónapokig vagy akár évekig tarthat. Gyakran alkalmazzák asztma, pajzsmirigy-alulműködés, a gerincoszlop megbetegedései, csontritkulás, ínhüvelygyulladás, fibromialgia, ideggyulladások, sokideggyulladás, valamint menstruációs és prosztatabetegségek esetén.

 

A kezelés során fellépő, egyesek által kellemetlennek vagy fájdalmasnak megélt helyi melegedés vagy égő érzet a kezelés után akár 24 óráig fennállhat. Ez az ingerhatás fontos, ezért 24 óráig a kezelés után nem szabad fürödni, zuhanyozni. Egy-két nap múlva a terapeuta kontrollálja az eredményt, 5-7 nap múlva pedig megismételhető a kezelés.

 

A „spanyol légy” serkenti a vérkeringést

A kantharidatapasszal végzett kezelés szintén erőteljes reakciót vált ki a bőrön, aminek következménye a fokozott vérkeringés. A tapasz hatóanyagát a „spanyol légy” nevű rovarból nyerik. A tapasz igen erőteljes hatású, aminek következtében a kezelt bőrfelületen hólyagot húz (hasonlóan az égési sérüléshez), amelyben nyirok és méreganyagok gyűlnek fel. A hólyagot óvatosan megnyitják, és kivezetik a mérgeket.

 

Ezt a módszert eredményesen alkalmazzák fejfájás, migrén, fülzúgás, hátfájdalmak, kiújuló ízületi vizenyők, krónikus degeneratív ízületi fájdalmak, hegek okozta fájdalmak, epehólyagműtét utáni panaszok, övsömör, fibromialgia, sőt olykor rákos daganatokból származó, izolált csontáttétek esetén is.

 

A megtisztított bőrfelületre megfelelő méretre vágott kantharidatapaszt ragasztanak és ragtapasszal rögzítik. Fontos, hogy a tapasz teljes felületén érintkezzen a kezelendő bőrfelülettel, mozgás hatására sem mozdulhat el. Négy-hat óra múlva erős hőérzet, égés tapasztalható a tapasz alatt, amit sokan kellemetlennek éreznek. A következő 12-24 órán belül égési sebre emlékeztető hólyag keletkezik. Elviselhetetlen fájdalom esetén a páciens szedhet enyhébb fájdalomcsillapítót (paracetamol- vagy acetil-szalicilsav-tartalmú szert). Semmi esetre sem szedheti le a tapaszt, azt minden esetben a terapeutának kell leszednie, kb. 15-24 órával a felhelyezés után. Az általában félig telt hólyagot injekciós tűvel átszúrják, és a bőrt kötéssel látják el. Eleinte a sebet naponta ellenőrizni és kötözni kell, amíg a seb be nem szárad. Ezután kétnaponta nyirokkeringést serkentő kenőccsel kell bedörzsölni. A bőr tökéletes gyógyulásához általában két hét szükséges. Enyhe elszíneződés ezután 6-12 hónapig látható a kezelés helyén. A terápiát egy-két hónap múlva megismételik.

 

A bőrizgató kezeléseket nem szabad allergiás vagy sebes, ekcémás bőrön, valamint sugárkezelés után elvégezni. A kantharidatapaszt tilos továbbá terhesség, vese- és húgyúti megbetegedések esetén alkalmazni.

V.T.
XIII. évfolyam 7. szám

Címkék: köpölyözés, méregtelenítés, piócázás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.