Új a terápiában

Miért lehet utálni a placebót?

Az egészséges életvitelbe vetett hit is pozitívan hat az egészségre


   

  A placebót nem kell bemutatni, elvileg hatástalan szer, amivel imitálni lehet a hatásosnak vélt kezelést, így egy aktív gyógyító eljárás hatásosságát bizonyítani. A gyógyeljárás lehet műtét, gyógyszer, egyéb kezelés. A módszer lényege, hogy a betegeket véletlenszerűen két ágba sorolják, s az egyik kapja a hatásos kezelést, a másik ág a placebokezelést. Az ilyen összehasonlítósdi azonban balul is elsülhet, hiszen egy addig sikeresnek gondolt műtétről vagy gyógyszerről kiderülhet, hogy nem jobb a placebónál, azaz nincs is más hatása, csak placebohatás.

   


  Miért utálják a placebót a sebészek?

  Számos, sikeresnek hitt vagy a feltételezett hatás alapján a siker várományosának kikiáltott műtétről derült ki, hogy fabatkát sem ér. Így volt ez a szívelégtelenségben rutinszerűen évekig végzett műtét esetében, amelyben a belső mellartériát kötötték el, hogy ezáltal javítsák a szív vérellátását. Csakhogy amikor a betegek felénél csak imitálták a műtétet, ők is ugyanúgy javultak, azaz az eljárás hatása csak a placebohatáson alapult. Ma már nem csodálkozunk azon, hogy a betegek állapota a műtéttől mégis javult, de az 1950-es években még nem gondolták, hogy a placebohatás még valódi szívbetegségben is képes hatni. Ma már az ilyen technikák kifejlesztése nem csak hírnevet, hanem sok pénzt is jelenthet a kidolgozóinak.

   

  Na, ebből érthető meg, miért nem csípik sokan a műtétek placebo- vagy álműtéttel való összehasonlítását. Történt, hogy egy csoport kitalálta, hogy a rossz vérellátású szív izomzatában lézerrel üssenek lyukakat, ami várhatóan új ér képződéséhez vezet, és ez javítja a szívizom vérellátását. Számtalan beszámoló született arról, hogy a műtét mennyire javította az anginás betegek állapotát, mígnem valaki lefolytatott egy placebokontrollos vizsgálatot, és kiderült, hogy akiknél csak imitálták a lézer működését, azok is ugyanannyira javultak, mint a valódi lézeres sorozatot kapottak. Számos ilyen vizsgálatot végeztek, mindig az jött ki, hogy a módszernek csak placebohatása van.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

  Szendi Gábor
  XXV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.