Új a terápiában

Mire jó a hőkamera?

  A hőkamera megterheléssel nem járó vizsgáló módszer, kvázi olyan, mint a fényképezés. Segítségével a bőr alaphőmérsékletét, a különböző területek hőmérséklet-különbségét, a hő- vagy hidegingerekre való reagálásának módját, hőváltozások dinamikáját lehet felfedezni. A hőkamera nem elsősorban anatómiai képleteket mutat, hanem a képletek által termelt és kisugárzott hőmérsékleteket különbözteti meg, vagyis funkcióról, működésről árulkodik, és nem a képlet nagyságáról, alakjáról. Ezért a szervezet regulációjának változását nem értő orvosok bajban vannak annak használatával és az észlelt eltérések leírásával.


   

  A hőkamerákat a hadiiparban pl. a rakéták irányítására, a határrendészetben éjjellátásra, az építészetben a nyílászárók tesztelésére, a közegészségügyben a súlyosan fertőző betegek tömegből való kiemelésére használják. Az orvosi alkalmazásra csak az a kamera alkalmas, amelyik fejlettebb, mint amelyeket az építészetben alkalmaznak.

   

  Az én kamerám érzékenysége például olyan, hogy  másfél méter távolságból 0,03 Celsius-fokot tud megkülönböztetni színek különbözősége révén. Ma Magyarországon az orvosi felhasználását két dolog jellemzi: a teljes elutasítás, valamint a  megtévesztés, vagyis az alternatív gyógyászati privát szolgáltatásokban az eszközt többnyire  szükségtelenül az emberek hiszékenységét kihasználva, szűrést színlelve csupán pénzszerzésre  használják, amikor a létrehozott felvétellel sem a beteg, sem a kezelőorvosa nem tud semmit kezdeni.

   

  Nem volt ugyanis semmilyen orvosi célú infrakamera-használati oktatás Magyarországon, az orvosok semmilyen szakmai körbe nem tartoznak, semmilyen továbbképzést nem rendeztek, szakmai könyv a témáról nem jelent meg. Mindennek persze a hőkamerával végzett tudományos vizsgálatok csekély száma a legfőbb oka.

   

  A hőkamerát Magyarországon csupán statikus vizsgálatra használják, ami azt jelenti, hogy nincs hőreguláció-vizsgálat, pedig ez további fontos alkalmazási területe lenne ennek a technikának. Hőkamerás szolgáltatást olyan orvosnál végeztetni, aki maga nem a kezelőorvos is egyben, teljesen értelmetlen pénzkidobás. Hiszen a vizsgáló orvos nem tud olyan terminológiát, kifejezéseket leírni az általa adott „leletre”, amit egy másik – különösen konzervatív jártasságú – orvos megértene, neki bármilyen instrukciót az tartalmazna, de még ha értené is, akkor sem tudná a kezelések során felhasználni, hiszen nincsenek a hőkamera által észlelt eltérésekre   terápiás módszertani sémák. Tisztelet a jószándékkal felelősen eljáró orvoskollégáknak, akik  gondoskodnak a betegen talált eltérések hőkamera szerinti gyógyításáról is.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  Dr. Tamasi József
  XXIV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.