Új a terápiában

Multirezisztens baktériumok

Regulációs terápia bakteriofágokkal

   

  Az antibiotikumok rendszeres használata már jó ideje azzal a problémával szembesíti az orvosokat, hogy a kórokozók egyre hatékonyabban védekeznek a gyógyszerek ellen. Ezt nevezik szaknyelven antibiotikum-rezisztenciának. A kiutat a jövőben a bakteriofágok használata jelentheti, ám ezt a gyakorlatot sok ország egészségügyi hatóságai kategorikusan tiltják.

   


   

  Az egészségügy, ezen belül a járványügy figyelmének homlokterében pillanatnyilag egy veszedelmes, világjárványt okozó vírus áll. Ezenközben megfeledkezünk arról, hogy világszerte szintén rengeteg ember hal bele a multirezisztens (több antibiotikumnak is ellenálló) baktériumok okozta fertőzésekbe.

   

  Ezeket „kórházi baktériumoknak”, illetve kórházi fertőzésnek (nozokomiális fertőzés; nozokomion görög = kórház) is nevezik. Minden évben 700 000 ember halálát okozzák világszerte. Ezek a baktériumtörzsek valójában minden harmadik ember nyálkahártyáin (a szájában, orrában, garatjában) állandóan jelen vannak. A leggyakoribbak a Staphylococcus aureus, a különféle Escherichia coli-törzsek és a Klebsiella pneumoniae, ezek tehetők felelőssé számos, súlyos sebfertőzésért és tüdőgyulladásért.

   

  Az első eseteket több mint negyven éve írták le először. Akkoriban főként multirezisztens staphylococcusok okozták a bajt. A szakirodalomban használt MRSA a methicillin- rezisztens Staphylococcus aureus rövidí - tése, amelyet azóta szinonimaként használnak minden multirezisztens baktériumtörzs - re, még ha más fajtájú baktériumokról van is szó. 2015-ben az egész EU területére kiterjedő vizsgálatban 670 000, multirezisztens baktérium okozta esetet regisztráltak, amelyeknek több mint 60%-a kórházi kezelés kapcsán jelentkezett. A maradék 40% nagy része cukorbetegeket érintett. Utóbbiakra jellemzőek a lábon, lábfejen kialakuló, nehezen gyógyuló sebek, amelyek miatt olykor elkerülhetetlen az amputáció.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.